Skocz do zawartości

czy warto kontraktowac pasternak

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mam do was pytanie czy warto kontraktowac pasternak

ja w chwili obecniej conajwyzej moglbym zasiac 1 ha

jaki mozna uzywkac zysk

powiedzmy ze do najblizszego zakladu mam oklo 50km

ogolnie ma dobre ziemnie bo 3a 3b 4a

kultura jest dobra bo moge siac spokojnie cebule

zastaanwiam sie nam inna uprawa niz cebula bo musi ziemia troche odpoczac

Opublikowano

napewno jest warto siac pasternak, dake plon 20-40 ton z ha zalezy jaka gleba i licząc cene 30gr za 1kg to nawet wychodza niezłe pieniądze :)

ja sieje rocznie od paru lat od 4 do 8 ha pasternaku a do suszarni warzyw w Dobrym Miescie mam 2km z podwórka na wage :huh: wiec mozna powiedziec ze mnie transport nie kosztuje, w twoim przypadku trasport by wyniósł kilkaset złotych

masz c 360 i jak mówisz ciezkie dosc ziemie to 2 skiby i zaorz na tak głeboko jak dasz rade czyli dobrze ponad 30cm nawet do 40cm :(

mysle ze i takl duzo lepiej na nim wyjdziesz niz na np zepaku :(

Opublikowano

ja tez na susz bym oddawal

a co to orki to zalezy od roku jak pod siew ozimych na 3 skiby z kolczatka 3 walkowa chodzil na 20 cm

ale jak na zime to o 3 mozna pomazyc chyba ze po przymrozku bo ma tluste ziemie i oklecja sie na odkladnicy

co to transportu to jakas firme bym wynajol cignikiem nie ma mowy

Opublikowano

ja bym dostarczal do dawtony do blonia

ale sam jeszcze nie wiem czy zakontraktuje

bo maiel jeszcze dylemat nad marchwia ale ona odpada nie oplaca sie

tyle ze odpad z marchwi moze dac bydlkom

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Gość
      Przez Gość
      Witam, zastanawiam się nad kupnem tunelu foliowego o wymiarach 30x6. Mam zamiar uprawiać w nim pomidory. Chciałbym żebyście mi doradzili czy mi to się opłaci i ile mogę zebrać pomidorów w ciągu sezonu?? Jak z nawadnianiem tych pomidorów czy muszą być kapilary czy można podlewać innym sposobem, kiedy i jak je nawozić i na co pryskać?? lepiej jest je uprawiać w ziemi czy może w matach uprawowych??

Za pomoc z góry dziękuje
    • Przez kamilodo12
      Witam ,co według was warto zasadzić na 1ha ziemi? 6klasa pole z dostępem do wody (możliwość nawadniania). Dodam, że na tym samym polu na kolejnym 1 hektarze będą rosły truskawki.  Myślałem nad pomidorami lub fasolą szparagową. Wysłucham wszystkich propozycji i opinii. Dodam, że jestem z Wielkopolski, okolice Konina
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
  • Dodaj nową pozycję...
v