Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Włóka - proste narzędzie uprawowe służące do ścinania i kruszenia górnej warstwy roli, w celu zmniejszenia nadmiernego parowania gleby. Stosuje się ją głównie na wiosnę, po orce.

Jako włókę można uznać każde narzędzie ciągnione po powierzchni pola nie posiadające zębów zagłębiajacych się w ziemię. Najczęściej włóka to drewniana lub stalowa belka, lub zespół kilku belek, ustawionych prostopadle lub pod niewielkim skosem do kierunku jazdy ciągnika lub konia. Włóka może być także składnikiem agregatów. :)

Opublikowano
a z tym nawozem to się nie zgodzę, bo jeżeli rozsiejemy nawóz pod włokę to podczas pracy zostanie on zciągnięty razem z glebą, co jest raczej mało korzystne...

Oczywiście chodziło mi o siew po zabiegu włókowania chyba źle mnie zrozumiałeś.

Opublikowano

nie, tą włókę co masz nie ustawiasz tak aby ciągnęła przed sobą cały czas ziemie tylko żeby ścinała nadwyżkę ziemi (górki). A nawet jeżeli by ciągnęła ziemie to myślę że nie miało by tio znacznego względu na ściąganie nawozu.

Opublikowano

@sosek xu li a no źle zrozumiałem :)

@yacenty nigdy nie miałem okazji pracować, ani nawet widzieć w pracy zestaw upr-siewny z włóką ale myślę, że powinna ona być tak ustawiona, aby nie pchała ziemi i będzie ok.

• Root Admin
Opublikowano

moj ojciec do tej pory przed burakami zawsze włókował ale ta włóka była zupełnie inna (konkretny 2-teownik), ta w agregacie uprawowym jest uzebiona

zdjecie można zobaczyć tutaj http://www.agrofoto.pl/forum/Agrodan-Kombi...image60860.html

ciekawi jestesmy jak to bedzie działac w takiej konfiguracji, ale mysle ze skoro bedzie szło po pługu z podwójnym cambellem to nie powinno być kłopotu, słyszałem ze niektórzy nawet po takim wale wjezadzaja bezposrednio siewnikiem bez agregatu

Opublikowano

A więc tak jak myślałem z Pioter'em to jest tylko do ścinania górek, a jeżeli będzie jechane po wale to nawet ziemi nie powinna dotknąć. A propos siewnika to nie powinno tam być kul dolnego zawieszenia bez kołnierza?

• Root Admin
Opublikowano

eh, poki co mam tylko jeden komplet to wszedzie je zakładam :)

zdaje sobie sprawe ze powinny być dzielone, no ale... kiedys pewnie sobie zakupie,

w zeszłym tygodniu dopiero kupiłem górna kule

w niedziele moze cykne jakies foty wału to od razu sie pochwale jaki mam górny łącznik - w połowie od ursusa a w połowie od cata :)

Opublikowano
Włóka - proste narzędzie uprawowe służące do ścinania i kruszenia górnej warstwy roli, w celu zmniejszenia nadmiernego parowania gleby. Stosuje się ją głównie na wiosnę, po orce.

Jako włókę można uznać każde narzędzie ciągnione po powierzchni pola nie posiadające zębów zagłębiajacych się w ziemię. Najczęściej włóka to drewniana lub stalowa belka, lub zespół kilku belek, ustawionych prostopadle lub pod niewielkim skosem do kierunku jazdy ciągnika lub konia. Włóka może być także składnikiem agregatów. :)

oki czyli np jak odwróce brony to tez moze służyc jako włóka :)