Skocz do zawartości

Jakie jest spalanie paliwa w Fendt'ach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tak fendt seria 600 i tak 3 bieg wolny 7km/godz przyjmijmy X ,3 bieg szybki 9km/godz x plus 15% ,4 wolna 11km/godz x plus 35% tj zużycie na 1 ha orki Ten sam ciągnik ten sam pług podobna ziemia a zużycie paliwa różni się o 35%

Silnik MWM 6 cylindry 115KM

Gość Profil usunięty
Opublikowano

zamiast X podstawiasz zużycie paliwa na 1 ha orki a które będzie różne np. na piasku 8l na ha,na glinie może być 20l na ha a w skrajnych przypadkach nawet 30 i na ha i to jest przy szykości orki 7km/godz a jak zwiększysz szybkość orki to ten hektar zaorzesz w krótszym czasie ale zużyjesz więcej paliwa o wielkość podaną w poprzedniej wypowiedzi

to jest na zaoranie 1 ha nie mylić z godziną bo to są zupełnie inne punkty odniesienia

Opublikowano

Tylko wiesz to takie spekulacje czysto teoretyczne.Z praktyki wiem,że nie zawsze wychodzi tak jak na papierze.Żeby sprawdzić to co mówisz najlepiej robić testy w praktyce.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

to są dane na podstawie użytkowania tego ciągnika w praktyce a przepracowałem nim ponad 3000 godzin.A wiesz ile taki silnik 115 KM może spalić przy maxymalnym obciążeniu

Opublikowano

Wiem bo miałem właśnie 610 i nikt mi nie wmówi,że jest paliwożerny :D Nie znajdzie się chyba bardziej ekonomicznego ciągniku biorąc pod uwagę swoją moc i uciąg.Jedynie perkins może z nim konkurować.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tak się składa że uzytkowalem 5314 z silnikiem perkinsa i nie powiem by był oszczędny w porównaniu do Fenda . Ursus 5314 72KM a zużycie paliwa takie same jak w Fendzie 115 KM a robota inna zgoda orginalne silniki perkins z angli to inna bajka niż z Ursusa

Opublikowano

Fendt jak dostanie w d to też spali ja najniższe zużycie na ha to 12 l a największe to 19 l ale te 19 l to mi sie spieszyło i nie patrzyłem na obrotomierz tylko dawałem po zaworach aby jak najszybciej zaorać ale jak utrzymuje silnik tak od 1600 do 1800 to w 12l sie wyrabiam ale to też zależy od warunkow panujących na polu i dobrania pluga i głębokości orki znam takich co orkę zimową robią maks na 18 cm i im wtedy pali nawet 9 na ha

Opublikowano

Ja u siebie nie mierzyłem spalania,ale myśle że wyjdzie sporo.Gleby ciężkie,miejscami iły to nie patrzy się na spalanie tylko kita aż rura się prostuje i aby z brzega w brzeg dojechać.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

wsiądzie 4 i zużyje 50l a 5 zuzyje 70l

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Oj tak czuje iż jesteś zagorzałym użytkownikiem JD

Opublikowano (edytowane)

Fendt 412 Vario wałowanie, beczka, agregat, transport po 100h spalił 600l

Przy jeździe na pusto na 40km pali 9l

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

610LS w orce z Krone Mustang 4 skibowym obrotowym ażurem spala w orce w zależności od kawałka 8-11l w agregacie siewnym 7-11 również zależne od kawałka i prędkości wałka. Fendt 106 LS w transporcie 2x27 km w transporcie powrót na pusto 9-10l.