Przeszukaj forum

Pokazywanie wyników dla tagów 'wytrzasacza'.

  • Szukaj wg tagów

    Wpisz tagi, oddzielając przecinkami.
  • Szukaj wg autora

Typ zawartości


Forum

Blogi

Categories

Kategorie


Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Rozpocznij

    Koniec


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpocznij

    Koniec


Filtruj po ilości...

Data dołączenia

  • Rozpocznij

    Koniec


>

Grupa


ICQ


Yahoo


Jabber


Skype


Lokalizacja


Zainteresowania


Kod pocztowy

Znaleziono 1 wynik

  1. Witam, Kilka tygodni temu zakupiłem kolejny kombajn Bizon Super zo56. W związku z tym, iż stan kilku podzespołów nie był zadowalający postanowiłem przeprowadzić remont generalny. Nie będe opisywał jakie podzespoły zostały wymienione i ile czasu poświeciłem na remont, natomiast opiszę moduł przy którym sie zatrzymałem. W zwiążku z tym, iż na łożyskach wytrząsaczy były wyczuwalne luzy wymontowałęm dwa wały (przedni i tylny) i wymieniłem wszystkie łożyska na nowe, likwidując wszystki możliwe luzy. Dodatkowo wymieniłem łożyska po których kręcą sie dwa wały. Po zamontowaniu wałów (bez najmniejszych luzów, wszystko było sztywne) z uśmiechem na twarzy widząc zbliżający się koniec remontu przystąpiłem do instalacji klawiszy (wytrząsaczy). Niestety po zainstalowaniu pierwszego klawisza pojawiły sie problemy a mianowicie przy próbie zakręcenia wałami z klawiszem dochodzi na ok. 90 stopniu odchylenia czyli prawie maksymalnym do przycięcia i udeżenia. Rozpędzając klawisz za każdym razem przy maksymalnych odchyleniu powtarza sie przycięcie. Sprawdzłęm wszystko dokładnie i uważam,że elementyzostały zainstalowane poprawnie. Czy ktoś wie co może być przyczyną takiego zachowania elementów ? Rozmawiałem z mechanikiem który kiedyś zajmował sie naprawą Bizonów i powiedział, zę prawdopodobnie zostały zainstalowane dwa różne wały i w sytuacji gdy były luzy na łożyskach to wszystko działało poprawnie natomiast po wymianie rozpoczeły sie problmemy. Dostałem też informację od mechanika, że ponoć wały zostały wyprodukowane w trzech róźnych modelach róźniąc sie nieznacznie, róźnice ponoć są prawie niezauważalne (nie wiem czy rzeczywiśćie tak było). Teraz pojawia sie pytanie w jaki sposób mogę sprawdzić czy wały są odpowiednio sparowane oraz ewentualnie który z nich jest nieodpowiedni. Czy ktoś może pomóć w tym temacie co można jeszcze sprawdzić ? Ja kozpoznać konkretny model wału ? Czy taki wał można zregenerować (przy założeniu, że są wykorbione) ? Pozdrawiam
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj