Skocz do zawartości

Piećka91

Members
  • Postów

    4
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Ostatnie wizyty

420 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Piećka91

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

0

Reputacja

  1. Piećka91

    Wysłodki

    Jestem zainteresowany prasowanymi wysłodkami w belach z dowozem , chodzi mi o cały transport belek. (wiem , że olx posiada sporo takich ogłoszeń , ale może ktoś ma na zbyciu w lepszej cenie, taniej )
  2. Jeśli się mylę to poprawcie lub dodajcie coś od siebie. Toffi są to wysłodki suche melasowane (moczyłem je przed skarmianiem , suchych musiałbym dawać po kilkanaście granulek na sztukę by tony starczyło na miesiąc), a w beli są wysłodki prasowane u mnie niemelasowane (ok 25% suchej masy) . Moczonych toffi dawałem po dwie duże szufelki (jest na nich podziałka bodajże do 2 kg) tak samo daje te z beli . Ważyłem raz i szufelka wysłodek ważyła 1,2 kg . Więc około 1,2 x 4 = 4,8 kg na sztukę dziennie , Wycielone dostają czubate szufelki, a wydojone jedną i to skąpą, zasuszone i jałówki nie mają tego w jadłospisie.
  3. Pierwszą odwróciłem przed otworzeniem, skarmiałem ją przez 26 dni ( musiałem przyzwyczaić zwierzaki , jadło ją tylko 12 sztuk). Początkowo trudno mi się je wybierało, ale pomocną okazała się motyka , która robi robotę. Po około 20 dniach przy folii zaczęło trochę zanosić takim winkiem ( odrzuciłem dosłownie z 5 kg , zero pleśni ), ale to minimalnie . Wysłodki sypię na kiszonkę z kukurydzy , niektóre jedzą pełną mordą, inne czekają na osypkę. Jak dla mnie to mniej roboty niż z moczeniem suszonych, zobaczymy co będzie gdy przyjdą konkretne mrozy . No i taniej wychodzi niż toffi. Co do parametrów mleka to białko na zbiorniku skoczyło jakieś 0,2 a tłuszcz 0,3, mocznik w okolicach 130-150 (czyli dodało energii bo miałem jakieś 240-260) - tylko nie uważam ,że jest to zasługa tylko tych kiszonych wysłodków. Trzeba mieć czym szarpnąć ponad tonową bele . Aktualnie jestem około 1/3 do końca drugiej beli , teraz nie odwracałem i już prawie dwa tyg , i jest cacy. Tym już bardziej wydojonym zmniejszam dawkę tych " trocin" , bo i tak zbyt dobrze wyglądają.
  4. Odpowie ktoś kto skarmiał bele wysłodków ? Sprzedawcy twierdzą , że około miesiąca (zapewne chodzi im o okres z temperaturami ujemnymi). Jakie ilości podajecie krowom w szczycie laktacji , 4-6 kg ? Suchej masy czy ogólnie wysłodków? Czy przed otwarciem beli odwracacie ją "do góry nogami" by soki które przemieściły się na spód beli podczas składowania znów rozeszły się po całej beli?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v