Skocz do zawartości

Czosnek zimowy



Całkiem ładny wyrósł ...zobaczymy jak się będzie przechowywał...

  • Like 3

Rekomendowane komentarze

@Andpol

W polu się wydawało że już liście żółte... na taczkach trochę bardziej zielone ale podobno jak ząbki się ładnie rozdzielają to jest gotowy do zbioru i lepiej go zebrać trochę szybciej jak za późno..

@marek15261

Dzięki Sadzony po połowie września. Nie zaprawiany. Czasem czym mniej się człowiek stara tym lepiej wychodzi ;) 

@Kowalsky30

ja z google wiem że jak część liści jest żółtych do tego ząbki w główce da się swobodnie rozdzielać  i co najważniejsze to lepiej zebrać czosnek szybciej jak później...

@Piffpaff

Leży w garażu blaszanym na płycie...przewiew ma ciepła też nie brakuje...

@andrzej224

Dokładnie w tamtym roku wykopałem czosnek razem z cebulą czyli trochę później i bardzo kiepsko się przechowywał....po czasie ząbki były puste...dlatego w tym roku chciałem spróbować zebrać szybciej...

14 godzin temu, prorok napisał:

ja z google wiem że jak część liści jest żółtych do tego ząbki w główce da się swobodnie rozdzielać  i co najważniejsze to lepiej zebrać czosnek szybciej jak później...

 

Też wyczytałem, że lepiej szybciej niż później zanim  zaczną się rozpadać, ale u cb jeszcze wszystkie zielone, a te żółte końcówki to pewnie jeszcze od wiosny

Termin zbioru czosnku wskażą nam jego liście. Czosnek jest gotowy do zbioru, gdy ma 50-60% zaschniętych liści. To najlepszy czas na wykopywanie czosnku. Zazwyczaj jest to lipiec. Jeśli potrzebujemy czosnku do bezpośredniego spożycia, możemy wykopać go nawet na początku lipca, ale pamiętajmy, że takie główki nie będą się nadawać do przechowywania, mają bowiem zbyt cienkie łuski. Czosnek przeznaczony do przechowywania wykopujemy w drugiej połowie lipca.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v