Skocz do zawartości

Żyto



Trochę za gęsto posiane ....




Rekomendowane komentarze

7 minut temu, emtezecik napisał:

z jakiego rejonu jestes? u mnie tzn zgorzelec jak sialem lubin waskolistny ostatni raz padalo dopiero teraz pada . biomasa dla niemcow sypie po 10 ton a rok temu 40

okolice trzebnicy , nad Wrocławiem . Pada obficie od dwóch dni , ale to już za późno dla zbóż , kukurydzę to podratuje . Mimo braku opadów jestem nawet zadowolony z kondycji zbóż , oprócz pszenicy . 

5 minut temu, emtezecik napisał:

to witaj w klubie

mam też trochę IIIB ,ale przeważa IV .

3 minuty temu, czesio200 napisał:

JA słyszałem tylko "żyto po życie przez całe życie" i nie chodziło o to, że może być tylko, że ludzie z lenistwa tak robią. Odbija się to oczywiście na plonie- co rok mniej aż całkiem zajadą pole.

staram się własnie tak "układać" płodozmian żeby jednak unikać "nakładek" , posiałem pszenice 2 rok z rzędu , bardzo żałuje. 

31 minut temu, mlody43 napisał:

ile ha zyta siejesz? wszystko na handel?

nie są to duże ilości , mam mało ziemi , tak wszytko sprzedaje . 

Edytowane przez Adriangeo

Kukurydza jest odporna na monokulturę ale nie ma co jej porównywać do żyta, są ziemie gdzie tylko ono się udaję a sieje się je tam przez X lat i jakiś tam stabilny plon jest był i jest zawsze. Poza tym jaki plon oddaje kukurydza a jaki żyto samo to daje do myślenia. Zresztą odsyłam do literatury i różnych badań których zresztą nawet na necie jest sporo ...

1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

W Wroclawiu jest doświadczenie-wieczne żyto czyli monokultura żyta chyba od lat 50tych (trzeba sprawdzić bo nie pamiętam dokładnie) plon spadał aż w pewnym momencie się ustabilizował i tak trwa

Znaczy sie UP Wrocław to prowadzi

jeśli spotkam Profesora od rolnictwa z Up wroc , to zapytam co z tym doświadczeniem z żytem może coś powie na ten temat , nawet nie słyszałem o tym szczerze mówiąc . Widziałem ostatnio pola Up , pszenżyto i pszenica wręcz wzorowe na moje oko amatora , robiąc odkrywki okazało się ze ziemia klasy IIIa , ph świetne poziom próchniczy 22-35 cm  , na doświadczalnych polach orka na 30 cm , a jeśli większe ilości pola to max 25 cm . 


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v