Skocz do zawartości

Byczek



Wczorajszy zakup. Jest jeszcze jeden taki sam ale nie dal sobie zrobic zdjęcia:) Jak sie podoba? Kto zgadnie wage?:)

  • Like 2



Rekomendowane komentarze

Tak myślałem, ja przy kupnie też nie samym wyglądem się sugeruję, ważni są rodzice i żywienie. Geny to jedno a pasza inna sprawa... ale zależy od rasy, mam namiar na hodowlę Salersa w Czechach z super genetyką, byczki w ciągu roku na samym sianie i mleku do 10-9 miesięcy robią nawet 640 kg... poważnie myślę o sprowadzeniu sobie z tamtąd rozpłodnika...

Czesi mają bardzo dobrą genetykę ogólnie, my akurat sztucznie robimy krowy to po czeskich buhajach wychodzi super potomstwo, nieduże się rodzi, żywotne, szybko przybiera na wadze, no i ogólnie dobra budowa. Młody43 zerknij do katalogu Konrada tam masz takie byczki, (salersy w 365 dni mają wage ok 600kg wg danych z tego katalogu), więc przy b.dobrej genetyce i żywieniu zwłaszcza ze mają dostęp do mleka do 9-10 miesiąca życia to nie jest nic dziwnego i niespotykanego:-)

a co do byczka na zdj. to dobrze wygląda jeżeli jest po mlecznej krowie, nawet bardzo dobrze. Widać że sporo odziedziczył po tatusiu:-)

Po 1. Nigdzie nie napisałem że te 600+ kg robią w 9-10 miesięcy, tyle czasu chodzą przy krowach, urodzone na przedwiośniu przy odsadzeniu mogą mieć nawet 400+, oczywiście na dobrych pastwiskach. 600+ osiągają w ciągu roku, jako buhaje testowe dostają śrut w niewielkiej ilości, i tu przepraszam za wprowadzenie w błąd :) Niedowiarków odsyłam do Google, wyszukać czeskie a zwłaszcza francuskie hodowle... ;)


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v