Skocz do zawartości

Swojska Kiełbasa



Wczorajsze wędzenie wędlin na Święta :)Żeby nie było to co na fotce to tylko malutka część ;) Nie ma lepszej kiełbasy ;)

  • Like 3



Rekomendowane komentarze

Samemu hodować albo jechać do chłopa kupić zabić przerobić  i mieć :) Acha to nie legalne :ph34r:

nawet hodowla jest nie legalna jeśli nie ma księgi rejestracji świń, zarejestrowanego kabana można tylko albo na zakłady mięsnę albo do innego gospodarstwa a komukolwiek innemu to jest ciężko odsprzedać legalnie hodowanego kabana,  w okolicy było kilka kontroli to kto miał na własne potrzeby 1-2 kabany to kazali w ciągu 2-3 dni zlikwidować hodowlę i podobnie jest z tymi co chowają na sprzedaż na mięso , więc taka sytuacja i takie mlony siedzą po urzedach i tworzą to nieszczęsne bezprawie

U mnie też na razie nie mam ani warunków ani za bardzo czasu żeby się zająć taką małą hodowlą na własne potrzeby choć nie powiem bo co raz bardziej taką opcję rozważamy ;) Odpadów u nas jest bardzo dużo ziemniaków też bo i tak kury tego wszystkiego przerobić nie mogą ;) U mnie nikt świni nie zabije ani na wyrobach się tam jakoś  specjalnie nie znamy ale za to Szwagra Tata i Wujek traktują robienie wyrobów jak hobby i super im to wychodzi bo naprawdę wyroby niebo w gębie   ;) U Siebie wszystko przygotowują a potem u mnie wędzą ;) Jak do tej pory to mięso kupujemy po sklepach zazwyczaj zaufanych albo takich gdzie ktoś znajomy pracuje i jak jest coś godnego to daje znać ;) Wiadomo że to mięso na pewno nie jest takie jak to od "chłopa" ale i tak jak się z tego zrobi wyroby to żadna sklepowa kiełbasa czy szynka się temu nie równa..W  tym roku było tyle mięsa co praktycznie z całej świni :D Jak u mnie takie sklepowe wędliny za bardzo nie idą to te robione wysprzątane już praktycznie do zera :D

 

Wędzimy na drzewie bukowym z dodatkiem wiśni,śliwy albo gruszki.

 

Wiadomo że zawsze coś się przy wędzeniu dziabnie można powiedzieć że to nieodłączny element całego rytuału  :D Tyle że jak wędzimy to dziabiemy spokojnie a dopiero po zakończeniu wędzenia robimy konkretną degustację i dokładamy do pieca ;) Nie sztuka się tyle przy tym narobić żeby potem to wszystko przypalić ;)  :D


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v