Skocz do zawartości



Rekomendowane komentarze

w rose nie a w deszcz tak ? .... 

z tego co zrozumiełem aby dostarczyć 100kg czystego N musze wylać ok 75 l RSM ... tak ? czy źle licze ?  

Aby rsm nie parzył roślin musi wytworzyć się duża kropla tak aby sama spadła z liścia, gdy jest rosa i liście są wilgotne to rsm przylepia się do nich i parzy, gdy pada deszcz to deszcz zrzuca krople rsm i nic nie parzy, więc albo na suche liście albo w deszcz tak aby zrzucił rsm na ziemię. Dlatego też nie jest wskazane tak jak niektórzy robią, kupują rsm 32 chociaż ma taką samą cenę za kg N co 28 ale że zamarza już w wyższej temp. to rozcieńczają go z wodą do rsm 28 i później parzy im rośliny...

musisz dobrać do swoich głowic:

- rozpylacz

- kołpak do rozpylacza (jest szansa że nadadzą się Twoje, ale to zależy od rozpylacza jakiego kupisz no i jaką masz głowicę.

- uszczelkę pod rozpylacz.

Musisz zmierzyć ile mm mają Twoje głowice w w wewnątrz i na zewnątrz, tylko najpierw zdejmij kołpak i wyciągnij swoje rozpylacze.

 

Najprościej będzie jak zrobisz zdjęcie swojej głowicy i wyślesz mailem do jakiegoś sklepu co handluje takimi rzeczami i oni co doradzą o powiedzą co i jak.

Ja tak właśnie zrobiłem, wszystko mi wytłumaczono od A do Z. Z tym, że ja wiem, że u siebie mam głowice ARAG, a u Ciebie nie wiem jakie masz.

Aby rsm nie parzył roślin musi wytworzyć się duża kropla tak aby sama spadła z liścia, gdy jest rosa i liście są wilgotne to rsm przylepia się do nich i parzy, gdy pada deszcz to deszcz zrzuca krople rsm i nic nie parzy, więc albo na suche liście albo w deszcz tak aby zrzucił rsm na ziemię. Dlatego też nie jest wskazane tak jak niektórzy robią, kupują rsm 32 chociaż ma taką samą cenę za kg N co 28 ale że zamarza już w wyższej temp. to rozcieńczają go z wodą do rsm 28 i później parzy im rośliny...

Rsm nie zamarza ale się krystalizuje, a czym się różni RSM 28 od tego jak rozcieńczysz 32 do 28 %. Ja zawsze kupuje 32 i na wiosnę pompa i przemieszam i jest gitara 

Rsm nie zamarza ale się krystalizuje, a czym się różni RSM 28 od tego jak rozcieńczysz 32 do 28 %. Ja zawsze kupuje 32 i na wiosnę pompa i przemieszam i jest gitara 

Chodziło mi żeby to ując tak aby każdy zrozumiał ale oczywiście masz rację rsm się krystalizuje, tym się różni że rsm 32 rozcieńczony wodą na 28 będzie bardziej parzył niż normalny rsm. Dlatego jeśli ktoś kupuje 32 na jesień to nie rozcieńcza się do 28 tylko na wiosnę trzeba przemieszać pompą i jest okey

 

 

Co do temperatury to

 

  • dla 32% N - 0°C,
  • dla 26% N+3%S(RSMS) -7°C,
  • dla 30% N - 9°C,
  • dla 28% N -17°C.

nie wiem jaki hardi system ale ogólnie są dwa systemy :RAU mniejsza średnica kolpaków i TEEJET większa przeważnie ja mają maszyny wyposażone w osprzęt Arag. za nie całe 300zl.mozna uzbroić belkę 12m w całkiem przyzwoite kołpaki firmy Staben .dzwonisz tam mówisz że chcesz kołpaki 7 otworowe kryzy i uszczelki i po sprawie tylko trzeba wiedzieć jaki system . co do dawek i terminów to przy pszenicy zdarzało mi się drugą dawkę na drugim kolanku dawać bez uszczerbku na plonie choć poparzenia były. dla mnie głupota rozcienczac 32 do 28 . a 26+S krystalizuje się przy ok - 13 .tak mi mówił przedstawiciel z Puław.

Wystarczy poszukać w internecie, bo jest sporo informacji. Potrzebujesz kołpak, rozpylacz 5, 7 otworowy lub wachlarzowy i odpownią kryzę. Rsm się nie rozcieńcza, bo woda zmienia napięcie powierzchniowe i rsm zamiast tworzyć dużą kroplę to rozlewa się po roślinie.

Teraz jest fachowo wyjaśnione dlaczego nie rozcieńcza się rsm'u z wodą. Co do tego po co to ludzie robią to jest jeden przede wszystkim argument taki że u sporej ilości dilerów kupisz tylko 32 bo tylko taki zamawiają dlatego, że więcej go wejdzie w cysternę a szkoda pieniędzy na pompę żeby wymieszać po zimie więc rozcieńczają  a później płaczą że rsm popalił.

 

Co do temperatury krzepnięcia to na stronie puław jest charakterystyka produktu rsm i jest wyraźnie napisane że rsm 26N+3S krystalizuje się w -7 stopni


Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v