Skocz do zawartości

Rekomendowane komentarze

Cale pole jest ogrodzone siatka a na kazda budke wygrodzony jest plac za pomoca pastucha elektrycznego. Tutaj warchlaki zyja do 5 tygodnia pozniej je sie wylapuje i przewozi do budek ktore maja wygrodzony plac z metalowych scianek i tam zyja kolejne 5 tygodni maja wtedy okolo 30kg i czesc zostaje sprzedana a czesc trafia na obore gdzie tez ma wybieg na zewnatrz. Moge wam zdradzic ze cena 1kg warchlaka czy tucznika oscyluje w granicach3-3,5€. To jest Bio farma w niemczech.

No to jest specjalna Bio Farma. Zboza nie sa pryskane oprocz rzepaku ktory pryska sie alkoholem i olejem slonecznikowym w groszku zielonym, lubinie i zbozach wyrywa sie chwasty. Z tego powstaje bio pasza a czesc trafia do sklepow. Zboza maja tez swoja super cene pszenica okolo 400€/t rzepak 800-850€/t lubin i groszek zielony okolo 1200-1300€/t

wystarczy i w Polsce wejść do sklepu z żywnością ekologiczną i zobaczyć jakie są ceny produktów , gospodarstwa ekologiczne u nas również są rzadkością ale chyba więcej jest takich nastawionych na produkcję roślinną niż zwierzęcą, 

dziwią mnie plony , nie ma co prawda nawozów sztucznych ale czy nie stosują odchodów jako nawóz 

jaką mają oborę do tuczu ? nie wożą na pociętą słomę gnojowicy?

To wyglada tak ze co 5 tygodni przestawia sie budke (dla macior i mlodych oraz dla warchlakow) na nowe miejsce i sie scieli, pozniej sie dosciela przez te 5 tygodni. Dla macior ktore zyja w grupie i czekaja na zostanie matka przestawia sie budke raz do rokuna nowe pole(te budki z maciorami i mlodymi tez trafiaja na nowe pole raz do roku) i sie tylko dosciela.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v