Skocz do zawartości

Książka


Gość
  • 2667 wyświetleń

I doczekałam się długo wyczekiwanej książki :D
Kosztowała majątek ale warto było :)


Rekomendowane komentarze

Co w tej książce można  ciekawego  przeczytać  to jest o krowach  mlecznych czy  mięsne też ja mam książki ale głównie  z chowu bydła mięsnego

Spis treści:

Wprowadzenie: Potrzeby i zachowanie zwierząt związane z pobieraniem paszy 

Potrzeby behawioralne 

Pasza i trawienie u krów 

Funkcje żwacza: mieszanie i pasaż treści

Trawienie paszy 

Energia i białko napędzają fermentację

Spożycie paszy, produkcja mleka i pH żwacza  

Odczyn (pH) żwacza 

1: Pobieranie paszy

Optymalne pobranie paszy 

Pobranie wody 

Dużo czasu na pobranie paszy 

Komfort pobierania paszy 

Przestrzeń, odpoczynek i odprężenie 

Chód i leżenie w komforcie 

Stres cieplny 

Wypas

1: Przechowywanie, załadunek i żywienie 

Optymalne żywienie 

Załadunek, mieszanie, żywienie 

Załadunek paszowozu   

Pomiary = wiedz, co naprawdę się dzieje 

Monitorowanie i kalibracja 

Stół paszowy 

Wykorzystywanie sit paszowych 

Zakiszanie 

Optymalne wypasanie 

3: Obliczanie dawki 

Tempo fermentacji w żwaczu 

Włókno 

Interpretacja wyników analizy paszy 

Ocena paszy objętościowej 

Zasoby paszowe 

Zarządzanie zasobami paszowymi 

TMR - pełna dawka 

PMR - częściowa dawka 

Analiza paszy objętościowej - objaśnienia pojęć 

4: Pomiary i zarządzanie z poziomu zwierzęcia 

Rozpoznawanie i ograniczanie sortowania

Ocena indywidualnego pobrania paszy  

Wypełnienie żwacza

Wypełnienie i czynność żwacza 

Rozwiązywanie problemów - wprowadzanie ulepszeń 

Wizualne badanie odchodów 

Badanie konsystencji odchodów - kryteria oceny 

Badanie strawności paszy - kryteria oceny 

Przesiewanie kału - instrukcja 

Schemat oceny przesianych odchodów 

5: Zbieranie danych i zarządzanie są menadżerami 

Pomiary i analiza zamiast zgadywania i spekulacji 

Cel ekonomiczny: bilansowanie kosztów paszy 

Cel: efektywne wykorzystanie paszy

Cel: produkcja mleka 

Okres zasuszenia 

Skuteczne zasuszenie i okres przejściowy 

6: Problemy zdrowotne związane z żywieniem 

Nieprawidłowe zachowania i żywienie

Ketoza i stłuszczenie wątroby 

Gorączka mleczna 

Zbyt duża produkcja kwasów w żwaczu 

Lewo- lub prawostronne przemieszczenie trawieńca 

Zarządzanie BCS 

Status odżywienia, produkcyjność oraz płodność 

Problemy z racicami 

Niedobory lub nadwyżki składników mineralnych 

Urazowe zapalenie czepca i osierdzia 

:P

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v