Skocz do zawartości

Kukurydza Subito, V klasa



Czego zabrakło do wykształcenia wszystkich ziaren, jedzenia, czy picia?


Rekomendowane komentarze

Bor, cynk był dawany dolistnie. Byc może było tego za mało, lub ewentualnie fosforu. Znalazłem taką informacj pod poniższym linkiem:

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/zboza/artykuly/krytyczne-czynniki-w-uprawie-kukurydzy,35524,3.html:

 

"Brak fosforu powoduje przyhamowanie rozwoju roślin, słabe wykształcenie systemu korzeniowego. Blaszki liściowe mają charakterystyczne ciemnopurpurowe lub fioletowe przebarwienia na obrzeżach. Te objawy są określane, jako „głód fosforowy”. Kolby są małe, bardzo często skręcone z niedorozwiniętymi ziarniakami na wierzchołku."

 

Generalnie tam, gdzie była rzadsza, łodygi sa dużo grubsze i całe kolby zaziarnione. Tak więc największy wg mnie błąd, to jednak zbyt gęsty siew.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v