Byśki
ursusik1224 108 Opublikowano 12 Lipca 2012 Witam mam kilka do kolegi pytań w jakim wieku te bydełko ? bo z kolejnymi zdjęciami coraz okazalsze sztuki a jak dobrze pamiętam to niedawno kupowane chyba były czym żywione ? jakieś dodatki itp? po ile za sztukę kolega płacił i czy one były brane z Rumunii ? Jak oceniasz przyrosty wagowe dobowe tych byczków i czy są one ważone co pewien okres? Byczki oczywiście na 5 + Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1010069
Maroslaw0770 272 Opublikowano 12 Lipca 2012 Narzekasz na brak słomy,a byczki czyściutkie jak trzeba... Ładnie rosną... 5 Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1010079
Bartekj1994 141 Opublikowano 12 Lipca 2012 No to tak. Witam. No coraz okazalsze Jak ktoś ich nie widzi tydzień dwa i przyjedzie to mówi że rosną ładnie Żywione owsem kiszonką z QQ soją i Sanbullem. Jak były małe dostawały lepszą paszę teraz tak nie dostają. Tak były brane z Rumuni po 1700 zł sztuka. Jak oceniam przyrosty ? hmm Powiem tak są wybrane sztuki które ładnie rosną ale są też takie bardziej oporne a jeść dostają tyle samo. Nie waże ich bo to byłby kłopot tyle byków ważyć. Mierze je tylko sznurkiem. Na 2-3 tyg przybywa im w kłębie od 5 nawet do 10 cm. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1010105
diablo23 1 Opublikowano 12 Lipca 2012 czy ty bierzesz cielaki z sokołowa? jak tak to na jakiej zasadzie to jest, do jakiego wieku je opasasz i czy mógł byś zdradzić ile taki byczek z wyjdzie ci na koniec(powiedz tak średnio) Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1010138
osibuhaj 16 Opublikowano 12 Lipca 2012 to są byki z sokołowa! Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1010157
Bartekj1994 141 Opublikowano 12 Lipca 2012 Tak z Sokołowa. Biorę Cielaki a odcinają mi jak bede odstawiał. Moge je chować do 2.5 roku i max do 900 kg. Srednio hmm. Załóżmy że średnia wyjdzie 700 kg i wyjdzie w 65 % na mięso bo odstawiam na pouboju. TO masz 455 kg mięsa. Zależy od ceny. Na jeśieni była nawet po 17 zł za kg to Jakieś 7 tys za sztukę. Teraz wiadomo bedzie mniej bo cena niższa ale ok 6 tys powinno wyjśc Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1010159
Piotrek1975 1415 Opublikowano 13 Lipca 2012 Bartek teraz chyba sokołow placi około 12 zł na WBC nigdy nie słyszałem żeby były po 17 zł . Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1010284
osibuhaj 16 Opublikowano 13 Lipca 2012 je też mam z sokołowa! i jeszcze nigdy nie dostałem 17zł!a kto ci prziwiuzł cielaki? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1010289
mikic360 56 Opublikowano 13 Lipca 2012 Widżę że kolega ładnie liczy :) Na 65% miesności to już muszą byc naprawde mięśniaki :)moim zdaniem z simentalem nie osiągniesz takiej mięsności z tą ceną chyba jakaś pomyłka 14 to bym się zgodził Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1010333
zbitom793 294 Opublikowano 13 Lipca 2012 Mikic360, miałem dokładnie to samo co Ty napisać jeśli chodzi o te 65% dla SM. A na początku roku najlepsze ceny na WBC oscylowały w granicach 14 zł netto. W tym tygodniu płacili 12,9 plus VAT za ładne sztuki. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1010353
ursusik1224 108 Opublikowano 13 Lipca 2012 po 14 to i ja sprzedawałem poubojowo Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1010404
Bartekj1994 141 Opublikowano 13 Lipca 2012 Widżę że kolega ładnie liczy Na 65% miesności to już muszą byc naprawde mięśniaki :)moim zdaniem z simentalem nie osiągniesz takiej mięsności z tą ceną chyba jakaś pomyłka 14 to bym się zgodził Na 60 % wcale nie muszą być takie mięśniaki. Simentale i Limusiny średnio wychodzą od 60 do 60kilku %. BYć może teraz jest po te 14 ale w lutym, marcu cena żywca wynosiła nawet do 10 zł a po uboju 15 +Vat + w moim przypadku kilka % za umowę i dodatki wiec wychodziło po 17 zł. Wiem bo przysłano mi cennik. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1010427
osibuhaj 16 Opublikowano 13 Lipca 2012 nie kilka tylko 3% więcej za podpisanie umowy! Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1010660
aro321 121 Opublikowano 14 Lipca 2012 czy byczki nie miały problemów zdrowotnych jak ci je przywiezli? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1011243
Bartekj1994 141 Opublikowano 15 Lipca 2012 Na początku miały problem. Ale to wina lekarza bo podał im antybiotyk od płuc a wystarczyło je odrobaczyc. koszt 100zł. Przez to miały osłabioną odporność i przez 2 miesiące kasłały. NIedawno przywieźli mi nowe od razu odrobaczyłem i mam spokój Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1011673
aro321 121 Opublikowano 15 Lipca 2012 a z jakiej firmy je brałeś? ile wychodzi sztuka? odpajasz je jeszcze mlekiem? Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1011926
Bartekj1994 141 Opublikowano 15 Lipca 2012 Nie pamiętam nazwy firmy. Cielaki przywiozło Dwóch Duńczyków nie mówili po polsku także nie znam szczegółów. Nie nie odpajałem i nie odpajam. Dostały CJ i mlekopan przez 2 tygodnie a teraz juz na Sanbullu Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1012041
Matador1370 0 Opublikowano 16 Lipca 2012 Może i ci placili po 17 zł ale mogli ci przecież mięsa troche oderżnać Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1012307
Bartekj1994 141 Opublikowano 16 Lipca 2012 Bez tego to nigdy nie jest. Żyjemy w takich czasach że nie ma uczciwych ludzi Na swoje napewno wychodzą. NIkt przy klasyfikacji mięsa nie jest Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1012322
mikic360 56 Opublikowano 16 Lipca 2012 Owszem na 60% nie muszą byc mięśniaki ale na 65% musza a 5% to wielka róznica. jezeli mówisz o 17 zł to zapewne to cena brutto ale ciżeko uwierzyc żeby sokołów zapłacił 15.50 netto. 65% miesności nie osiagniesz w opasanej partii na bank. zawsze znajda sie słabsze sztuki co popsują efekt końcowy. jeżeli srednia Ci wyjdzie 60% to bedziesz miał powód do usmiechu http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/185750-byk/ http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/262032-byk/ tak dla przykładu te sztuki u mnie osiagnęły poziom 65% podsumowując teoria ładnie wygląda w pismie ale w praktyce wychodzi inaczej. Odnośnik do komentarza https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/375491-byczki/#findComment-1012509
Rekomendowane komentarze
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się