Skocz do zawartości

Polecane posty

mirasek    7

Może wykrzaczył sie czujnik podciśnienia w dolocie?

 

Kontrolka świeci sie po właczeniu zapłonu i dalej cały czas po odpaleniu czy może zapala sie dopiero po tym jak uruchomisz silnik i gaśnie po zgaszeniu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
matidi    0

jak zmieniłem filtr to sie nie swieciła 2 godziny pózniej swieciła wiec wydmuchałem i po pól godziny to samo ... a gdzie ten czujnik???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mirasek    7

Gdzieś na dolocie, za filtrem.

 

Raczej niemożliwe żeby filtr tak szybko sie zabijał ;) więc pewnie coś z czujnikiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mirasek    7

Możesz to sprawdzić rozłączając dolot gdzieś za filtrem (nie wiem jakie tam są możliwości). Na chwile na postoju nic to nie zaszkodzi, aby potem to szczelnie poskręcać jak było.

 

Jak z odłączonym filtrem lampka zgaśnie to coś w filtrze blokuje przepływ albo poprostu czujka świruje - obstawiam to drugie. Chyba że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to nie wstydzić sie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
matidi    0

no juz wiem o co biega ale ja tego filtra nie mam mam tylko główny i bespiecznik a ktoś wie moze gdzie jest czujnik zapchania filtra powietrza???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kamil192000    0

wymienilem filter ten duzy od powietrza a maly byl wyczyszczony dokladnie i kontrolka swieci pod obciazeniem w czasie orki a pozniej wyjalem ten maly filtr i chodzil na duzym malym filtrze bez tego malego i co mam zrobic bo kontrolka swieci sie ale tylko pod obciazeneim przy plugach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lisek91    7

Witam mam problem zapala mi sie kontrolka od cisnienia oleju w skrzyni druga w dolnym rzedzie od lewej i raz sie pali raz nie i tak czasem mryga a czasem dluzej swieci czy to czujnik? Czujnik jest mokry od oleju.. Co to moze byc gdy juz mi sie wlaczy kontrolka system autotronic wylacza mi zmiane biegow z zajaca na zolwia a gdy mialem uszkodzona pompe wylaczyl wszystko co sie dalo moglem jedynie zjechac do podworka... Serwisant z korbankow okreslil ze stan skryzni jest bardzo dobry olej jest fuhs do massey fergusona i filtry agco i jaki olej polecacie zeby zmienic bo ten co posiadam jest drogi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafik256    19

Moze to byc problem z czujnikiem lub tez z instalacja i obwodem czujnika a konkretnie z panelem autotronic bo takie objawy sa dosc charakterystyczne właśnie dla tej ostatniej awarii. Niskie ciśnienie z powodu zurzytej pompy możemy raczej wykluczyc bo masz nową co do oleju to też jest on najlepszy dla tego modelu. Odezwij sie do mnie na gg 11716213 porozmawiamy i moze uda sie nam ustalic dokładnie przyczyne awarii.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikolaj    0

Mam problem. Po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka pali sie kontrolka "żółw lub zając". Przez noc padl mi akumulator. Jak temu zaradzić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piterq1991    3

Zapewne masz taki problem jaki był u mnie. Pomieszane wszystko z elektroniką. A przyczyną tego był nie działający czujnik ciśnienia oleju. Ktoś go próbował ominąć i przez to właśnie świeciła się ta kontrolka. W moim przypadku jeszcze do tego ciśnienia oleju w skrzyni. Nie wiem jak to u Ciebie wygląda, ale np. u mnie był jeszcze pominięty czujnik na sprzęgle, który pozwala na odpalenie ciągnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pielu    0

na allegro wystawionych jest kilka 3085 dlaczego maja powyjmowane komputery ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ariss    2

niektóre były bez pewnie kupowane a inne może właściciele chcieli zatrzymać je sobie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kamil0012    2

panowie czy aby wyczyscić filtr oleju ten który jest pod ta śrubą na  imbus 22 trzeba spuszczać olej ze skrzyni? mozna to jakoś ominąć? ktoś już próbował?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez dawid1983
      WITAM MAM PYTANIE CZY DO MF 3070  PRZED POMKA PALIWA MOGE ZAMONTOWAC JAKIS DODATKOWY FILTERK  ZEBU ZBIRAL TEN CALY SYF ZE ZBIORNIKA A NIE POMPKA PALIWA  JAKI TEN FILTERK ZAMONTOWAC PROSZE O PODPOWIEDZ MOZE KTOS MA COS TAKIEGO ZROBIONE JAKIES ZDJECIA
    • Przez mfmf
      mam problem z kontrolka zapchanego filtra oleju, zapala sie po jakiejs godz pracy w polu, gdy go zgasze odstoji 5-10 minut gasnie ale po chwili znowu sie zapala. Ciagnik po zapaleniu kontrolki nadal jest sprawny i wszystko dziala wporzadku?
       
      olej i filtry sa nowe, olej to fuchs hydramot 10w40
       
       
      co to moze byc? czujnik cos nie bangla?
    • Przez dawid199303
      Witam, nie mam lewego kierunkowskazu, najpierw zaczął szybko mrugać to myślałem że któraś żarówka poszła ale po chwili kontrolka od lewego jak go włączyłem zaczęła świecić ciągle i coś wyje, jak wyłączę to przestaje, na awaryjnych mrugają tylko prawe lewych brak ale kontrolki dwie mrugają. żarówki całe bezpieczniki też 
    • Przez Nacki10
      Witam 
       Kilka dni temu zawiesiły mi się szczotki w Alternatorze. Więc kupiłem cały regulator ze szczotkami nowy. Po zamontowaniu niby ładuje ale występują inne problemy. Jeżeli silnik pracuje na obrotach około 800-1000  świeci kontrolka od ładowania, jeżeli dołoże do 1400 kontrolka zgaśnie i jest ok. ale jak przekrocze 1400 obrotów zaczyna migać półbiegi skrzyni AB i CD na przemian. Zaznaczam Ciągnik był myty miesiąc temu i byłem dwa razy używany i było wszystko dobrze a od wtorku jak chciałem przeprowadzić to się wszystko zaczeło 
       
      Z góry Dziękuje 
    • Przez Masterek24
      Witam
      Dzisiaj umyłem przed zimą ciągnik. Po myciu odpaliłem i podczas jazdy nie działa żaden półbieg. Jak zatrzymam ciągnik to każdy półbieg wchodzi i jaki sobie wbije i ruszę to na takim jadę tylko problem że podczas jazdy już zmienić nie mogę nie działają o co chodzi ??
×