Skocz do zawartości

Polecane posty

kiro1977    0

koledzy! może ktoś podpowie skrzynia przy kirku na trzecim półbiegu trochę wyje,a na czwartym już

mocniej co może być tego powodem?.Ciśnienie oleju na wszystkich trzyma równo na zimnym12

a ciepłym 8,na wolnych obrotach spada do 4 atmosfer czy to jest ok?

Będę wdzięczny za podpowiedź jestem świeży w temacie i mało jeszcze wiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kiro1977    0

Wymieniałem olej i wlałem hipol tak mi doradzono. Najwięcej słychać to wycie

pod obciążeniem przy pługu albo na trasie na wyższych obrotach.Być może

one tak mają?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZetorPower    0

nie wiem czy tak maja ja mam swojego poł roku i u mnie tak jest ja tez mam hipol (ale przy niskich tp robi sie gesty i połbiegi nie chca działac podziewa sie cisnienie ) a wczesniej miałem hydrauliczny i tez wyło moze agrolem zalac skrzynie?????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zorzyk2    50

Pewnie dla tego producent zastosował silnikowy - gęstnienie i sklejanie tarcz. To ma chodzić od pustyni Gobi po Sachalin.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darolee    3

Nie wiem jaka to przyczyna, ale faktycznie niby powinno się jeździć na silnikowym. Tak mi powiedział mechanik, który kiedyś pracował w servisie kirowca. Ja jeżdżę w 100% na superolu.

Wycie na pewno nie jest spowodowane niskim stanem oleju, bo jak mi nadpękł przewód, to jeździł, aż zaczęło mu skakać i spadać ciśnienie, a za jakiś czas przestał jechać, bo nie miał oleju, ale wycia żadnego nie było.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZetorPower    0

a jaka moze byc przyczyna tego ze nagrzewa mi sie olej w hydraulice? powien nawet ze sie gotuje, rozdzielacz fabryczny regulacje zaworami nic nie daja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZetorPower    0

od mrozu jest gesty własnie ale jak pochodzi traktor 2 3 godziny to mozna kotlety smazyc na zbiorniku i wtedy jest rzadszy niz woda wiadomo az stopiło mi oringa przy pompie, to co to moze byc ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zorzyk2    50

Musi być zdławiony przepływ oleju. Normalnie olej przez układ przechodzi swobodnie i dopiero rozdzielaczem kierujesz olej na urządzenie i obciążenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZetorPower    0

a moze pompa byc padnieta? i ten olej sie bełcze w niej i dlatego tak sie grzeje ? czy moze z rozdzielaczem cos ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zorzyk2    50

Rozdzielacz i pompę można sprawdzić podłączając bocznikowo manometr w zasilanie rozdzielacza. Normalnie powinno tam być ciśnienie z oporów przepływu, gdy ruszysz dźwignią rozdzielacz powinno wzrosnąc do wartości fabrycznej, czyli ok.150atm. (wartość wzięta z głowy). Chciałbym spytać o czystość filtru hydrauliki, może on jest tego przyczyną. Może też ta pompa ma duże straty i miesi ten olej aż zagotuje. Bez manometru będzie trudno zweryfikować nasz gdybanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darolee    3

Owszem będzie się grzał, jak jest zdławiony powrót. Tylko zastanawia mnie czy sprawdzenie ciśnienia coś da, choć nie zaszkodzi :rolleyes: Dobre czy złe wskazanie manometru nie będzie świadczyć do końca o zdławieniu powrotu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lorak8751    0

na ramie z lewej strony ciągnika całkiem z przodu w samym kąciku

 

A zdarzają się w innym miejscu?. Bo mam problem z ich odnalezieniem.

Znalazłem jakieś numery na ramie z prawej strony na przedniej i tylnej połówce ramy ale różnią się od siebie i na dodatek nie mają nic wspólnego z numerem w dowodzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kiro1977    0

A zdarzają się w innym miejscu?. Bo mam problem z ich odnalezieniem.

Znalazłem jakieś numery na ramie z prawej strony na przedniej i tylnej połówce ramy ale różnią się od siebie i na dodatek nie mają nic wspólnego z numerem w dowodzie.

 

to są numery fabryczne części tak mi się wydaje przynajmniej.ja też szukałem i myślałem już że mam lewe numery aż w końcu znalazłem je właśnie z tej lewej strony i były ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lorak8751    0

to są numery fabryczne części tak mi się wydaje przynajmniej.ja też szukałem i myślałem już że mam lewe numery aż w końcu znalazłem je właśnie z tej lewej strony i były ok.

 

 

Dzięki!!

Znalazłem. Tak jak napisł KIRO1977, numery nadwozia są z przodu po lewej stronie w samym rogu. Ograniczone (jak przystało na ruski sprzęt) ślicznymi pięcioramiennymi gwiazdkami ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie do uzytkownikow takiedo ciagnika, czy kiedys robil ktos kapcia? potrzebuje sciagnac opony z felgi i nie znalazlem zakladu ktory by sobie z tym poradzil, nie wiem czy te felgi sa cos nie tak czy to norma?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez look9023
      Czy do prac na łąkach lepiej wybrać r2 86, czy r3 100?
    • Przez Murango
      Witam, mam prośbę do osób ktore kiedyś naprawiały uszkodzenie na ramie ( wysięgniku ) od ładowacza czołowego w traktorze. Otóż prósiłbym bardzo o wstawienie zdjęć z uszkodzeń jakie powstały lub zdjęć po naprawach. Zdjęcia będę wykorzystywał w pisaniu pracy magisterskiej o temacie:
      Projekt ładowacza czołowego wraz z analizą wytrzymałościową w najbardziej obciążonych miejscach ramy. Zdjęcia potrzebuję do części teoretycznej aby później porownać z obliczeniami w MESie. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    • Przez norbitoja
      Piszcie kąkretny model, liczbę km, oraz z jaką maszyną pracuje ciągnik, opinie o waszym ciągniku.
    • Przez norbi456
      Panowie kilka dni temu przywiozłem taki ciągnik pierwszy raz pojechaliśmy w pole i strzelił wąż i wyciekła woda z ukladu chłodzenia pod domem spuściłem cały płyn bo chciałem przepłukać układ i podjechałem kilka metrów do garażu bez płynu i nagle silnik zgasł teraz juz 2 dzień nie zapali ........Panowie Pomocy ,czy jest tam jakiś czujnik odpowiedzialny za to że gdy nie ma wody to gasnie???????????? DZIEKUJE I PROSZE O SZYBKA POMOC
×