Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak myślicie, czy MTZ 82 z 93roku poradzi sobie z 3 skibowym pługiem obrotowym agromaszu? Pług na resorach, waga 1250kg.

Albo z Unii Ibis LS (też resory) waga 1120kg?

Tzn czy w ogóle maszyny ważące ponad 1t to nie za dużo dla MTZ'a?

Obecnie mam standardowe obciązenie na przodzie, ale biorę pod uwagę dołożenie obciążników.

Opublikowano

Ja mam taki pług waga 1200kg. Z jechaniem nie miał problemu gorzej było z podnoszeniem i obracaniem. Miałem większy siłownik z tył, lasze mi zaczęły pękać dlatego wziąłem od MF i eurohaki. Moim zdaniem za duża waga ,max 1000kg do tego ciągnika.

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem jak pług ale mój mtz drugi sezon zamiast pługa współpracuje z agregatem ścierniskowym ważącym tonę. Wydaje mi się że będzie dłuższy od 3 obrotowej do tego wał na samym końcu. Podnośnik w oryginale siłownik c100 jest na granicy udźwigu. Będę mu dokładał siłowniki wspomagające, a i ten główny raczej wymienię bo mimo uszczelniania zaczyna pokazywać się oliwa, i przy ciężkiej maszynie opuszcza. Z przodu mam zdjęty zaczep oraz obciążniki ponieważ rama od ładowacza tego wymagała. Ale z samym ładowaczem bez żadnego osprzętu jest znacznie bardziej stabilny niż z oryginalnym obciążeniem. Mimo to z samym ładowaczem nim nieźle buja na szosie, nie mówiąc już że dwa razy rozerwało mi tylne połówki cięgien na otworach łączacych. Teraz widzę że przednia lewa jest pęknięta, i przed sezonem wyjdzie ją wymienić. A najlepszym wyjściem będzie wywalić te dziadostwo i zrobić od podstaw z grubego płaskownika, bo te dzielone lagi to nieporozumienie. Poza tym nie są mi potrzebne bo nie używam tego zaczepu który jest w ich miejsce montowany.

Opublikowano

Najlepszym wyjsciem jest dostosowaniem maszyny do ciągnika Z malucha nie robisz ciężarówki a z 80 km waga ok.4500 chcesz mieć 120 km i masę np 5500 zaczynasz wzmacniać siłownik póżniej listwy a jak wzmocnisz pochwy przed pękaniem lub wyrywaniem śrub 

Opublikowano (edytowane)

Dlatego bardziej skłaniam się ku Ibisowi (1120kg) na odkładniach ażurowych z kołem transportowym, bym mógł swobodnie jechać z pługiem po drogach. Chyba że znacie jakieś inne pługi (nowe bo to na PROW) w podobnej cenie aby miały zabezpieczenia resorowe (konieczność bo mam sporo kamieni). Obecnie używam pług Krone mustang 100/3 na kołki i muszę wozić ze sobą sporo śrub ;/.

(Mam dwa agregaty - uprawowy RAU 33 i grubera Lemkena ale nie wiem ile ważą. Kupiłem wagę hakową to zważę je i będę miał jakiś odnośnik.)

Edytowane przez azzadek
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

Najlepszym wyjsciem jest dostosowaniem maszyny do ciągnika Z malucha nie robisz ciężarówki a z 80 km waga ok.4500 chcesz mieć 120 km i masę np 5500 zaczynasz wzmacniać siłownik póżniej listwy a jak wzmocnisz pochwy przed pękaniem lub wyrywaniem śrub 

Problem w tym że agregat który ciąga przeznaczony jest do ciągników 80km.  Wzmocnienie podnośnika jak i cięgien dolnych jest wskazane bo to jest słabo rozwiązane. Cięgna potrafią się pogąć połamać nawet przy niezbyt dużych maszynach. O ukręceniu wału podnośnika czy pękniętym ramieniu nie mówiąc. Poza tym popatrz w galerie tu na af ile jest przypadków gdzie któryś wymieniony wyżej element tuza pęka/ukręca się i wcale te ciągniki nie są przesadnie przeciążone.

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano

1000 kg w urządzeniu które ma 2m dł. lub więcej to dla tego gagarina to twoim zdaniem nic nadzwyczajnego Robie tym cudem techniki 24 lat oczywiście pod różnymi odsłonami tj.MTZ Pronar  i nie podejrzewałem go o takie możliwości szczególnie gdy pare razy podniosło mi przód i usiadłem na agregacie siewnym (składak własnej konstrukcji) wtedy zrozumiałem że ten potwór ma swoje ograniczenia

Opublikowano

A tak z innej beczki. Czym różni się nowy Belarus 820 od np MTZ82  93 roku? To jest to samo tylko w innym opakowaniu czy inny mocniejszy (uciąg, udźwig) ciągnik?

Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

1000 kg w urządzeniu które ma 2m dł. lub więcej to dla tego gagarina to twoim zdaniem nic nadzwyczajnego Robie tym cudem techniki 24 lat oczywiście pod różnymi odsłonami tj.MTZ Pronar  i nie podejrzewałem go o takie możliwości szczególnie gdy pare razy podniosło mi przód i usiadłem na agregacie siewnym (składak własnej konstrukcji) wtedy zrozumiałem że ten potwór ma swoje ograniczenia

A czy ja mówię o twoim przypadku? Ostatnio było zdjęcie mocowania siłownikia do osi które pękło, a właściciel jak dobrze pamiętam pisał że najcięższa maszyna która dźwiga to 800kg płóg. Wydaje mi się że to nie jest przerażający ciężar bo nasz ug po obciążeniu miał ponad 700kg i przez blisko 20 lat nic się nie działo z podnośnikiem. Lecz i tak uważam że podnośnik jest w nich zbyt delikatnie zrobiony, a już na pewno siłownik c100 w starszych jest za słaby jak na dzisiejsze standardy. 

@azzadek Jeśli mowa o najprostszym modelu jeszcze na stożku to poza kwestiami wizualnym i wykonaniem kabiny to jest to samo. Zresztą i te na krzyżaku podnośnik mają identyko jak starsze mtz. 

Opublikowano

Doszedłem do wniosku iż, założę na przód obciążenie dodatkowe ok 140kg (wystające przed standardowe obciążniki 200kg). Chciałbym wymienić również siłownik hydrauliczny z C100 na C110. Tylko jak sprawdzić czy ten co mam obecnie założony to C100? Zmierzyć z zewnątrz suwmiarką i ma być 10cm? C100.png.c8946cca1b34474c74d781b78fd3f655.png

MTZ 82 z 93r sprowadzony z Niemiec z białą/srebrną maską. Oraz chciałbym wymienić całe lasze, najprawdopodobniej zrobię je samemu z płaskownika 30mm i dospawam eurohaki 2kat. a z drugiej strony oryginalne okrągłe otwory (kulki) zostawię.

Opublikowano

pronar 1025a ma w originale c 110 ,weź po katalogu od niego

co do belarusa to zależny jaka wersja ,podstawowa niczym sie nie rożni tylko wyglądem

mój ma most typu carraro  ,szerokie gumy , rozdzielacz z cięzkiej serii ,(co nie wpływa na lepsza hydraulikę) wzmocnione dolne ramiona oraz pompę paliwową czeską, poza tym reszta to mtz ,

Opublikowano

@azzadek Te eksportowe zazwyczaj miały mocniejszy siłownik. Nie wiem może się mylę ale wszystkie oryginalne stare c100 które widziałem były skręcane długimi szpilkami i miały na górze rurkę idącą wzdłuż siłownikia od jednej jego strony do drugiej. Natomiast c110 tak ja na zdjęciu które wstawiłeś. 

673834_183789436_silownik-hydrauliczny-c100-c-100-mtz-jumz-ltz_xlarge.jpg

Opublikowano (edytowane)

A na samym siłowniku jak go wyjmę nie będzie nigdzie napisane model/rozmiar czy coś? Ostatnio dobry wgląd tam miałem jak wymieniałem siedzenie (3lata temu). Dzisiaj popatrzyłem od tyłu to wygląda że to siłownik skręcony śrubami.

14 minut temu, Tomasz78 napisał:

Nie chcę przesadzać z tym udźwigiem, myślę że c110 powinna wystarczyć do Ibisa 1120kg. No chyba że wyjdzie że obecnie mam wsadzony tam c100, to nie wiem co robić, zamienić c110 znów na c110 tylko że nowy? Ten co mam to już pewnie zużyty, to może nie mieć 100% udźwigu.

A tłoczysko ma tu coś do rzeczy? Zmierzyłem dzisiaj suwmiarką i wyszło 4,4cm.

Edytowane przez azzadek
Opublikowano
I dobije hydraulikę w rok lub dwa. Najlepszym rozwiązaniem są dodatkowe siłowniki. Ja mam jeden i jest lepiej tylko muszę przerobić mocowania. Kolega kupił górne ramię z mocowaniem i też jeden siłownik i agregat uprawowo siewny podnosił. Siłownik i ramię na jedną stronę wyjdzie Cię taniej niż siłownik C110.
Opublikowano

jak masz rozebrany siłownik to oceń czy gładz zuzyta  ,moze wystarczy manszety zmienic i będzie działał ,kolejny temat nie podnosi wcale czy dzwiga i opuszcza?

ja w swoim zalozyłem przedwczoraj bajpas ,sterowanie odbywa sie i z dzwigni przy siedzeniu i  z hydrauliki rozdzielacza pod kierownica  ,reakcja powalająca  śmiga az miło

Bambi  miedzy 160 a 180 max i to wystarczy jesli jest sprawna ,dajac 200 rozwalisz każdy wąż w hydraulice zewnętrznej o meczeniu ukladu nie wspomnę

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz78 napisał:

jak masz rozebrany siłownik to oceń czy gładz zuzyta  ,moze wystarczy manszety zmienic i będzie działał ,kolejny temat nie podnosi wcale czy dzwiga i opuszcza?

ja w swoim zalozyłem przedwczoraj bajpas ,sterowanie odbywa sie i z dzwigni przy siedzeniu i  z hydrauliki rozdzielacza pod kierownica  ,reakcja powalająca  śmiga az miło

Bambi  miedzy 160 a 180 max i to wystarczy jesli jest sprawna ,dajac 200 rozwalisz każdy wąż w hydraulice zewnętrznej o meczeniu ukladu nie wspomnę

Podnośnik działa i obecnie jest zamontowany w ciągniku (tzn opuszcza stopniowo maszyny, ale nie wiem czy to nie wina rozdzielacza). Dopytuje się ponieważ chcę wziąć sporo nowych maszyn na PROW ale są one dość ciężkie jak np pług IBIS 1120kg albo agromasz AU36 1060kg. Do tych maszyn jeszcze sporo czasu ale już teraz chcę przygotować ciągnik by dał sobie z nimi radę. Obecnie najcięższą maszyną jest agregat uprawowy RAU 800kg, podnoszę go bez problemu. Nie liczę pełnego rozsiewacza do nawozu bo ten jest blisko tylnego tuza a waży ponad 1t (1t ładowności + masa maszyny). Dlatego tak jak pisałem wyżej chcę wzmocnić siłownik zamieniając na C110 (o ile mój obecny to C100), zmienić lasze na samoróbki z płaskownika 3cm i hakami 2kat. oraz dodać z 140kg na przód.

Opublikowano

to ze opuszcza to moze byc wina samo regulatora pod siedzeniem ,jest sposób aby to sprawdzić ,

podczep ciężka maszynę unieś ją ,a następnie zgaś silnik ,podnośnik bedzie poszczał w pozycji neutralnej ,jesli dzwignie przestawisz w pozycje podnoszenie i przestanie opadac ,znaczy ze siłownik jest ok  tylko samo-regulator fiksuje  ,

jego wada jest łacznik miedzy dzwignia kabiny a nim na krzyżaku   (ma luz),lib zle wyregulowane cięgło od samej dźwigni   lub sam uległ zużyciu

co do ramion  ,laszy  zainwestuj w regulowane, do nich masz orginalne haki  ,(wiem sporo kosztuje ale warto)

Opublikowano

Ja też euro haki mam zamiar założyć dobra sprawa koszt 700 zł a co do hydrauliki mam też założony silownik c110 ale mam chyba też rozdzielacz walniety bo jak się układ nagrzeje to słabo podnosi czy obraca pług muszę gazowac

Opublikowano (edytowane)

To na pewno masz coś nie tak bo u mnie na c100 ma ciężko żeby siłownik wsunął się do końca trzeba trochę zwiększyć obroty, najciężej jest pod sam koniec,  ale mimo to podnosi tak samo niezależnie od temperatury oleju. A tak z innej beczki zakładał ktoś pompę nsz-50 do ruska? Wiele przeróbek wymaga? Bo wiem że nie wszystko pasuje w miejsce nsz-32. 

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano
4 godziny temu, sybiuszek24 napisał:

Ja też euro haki mam zamiar założyć dobra sprawa koszt 700 zł a co do hydrauliki mam też założony silownik c110 ale mam chyba też rozdzielacz walniety bo jak się układ nagrzeje to słabo podnosi czy obraca pług muszę gazowac

sprawdź ciśnienie na wyjściach  ,,i zajrzyj do zaworu  moze nie domykać

Opublikowano
Dnia 13.01.2019 o 16:12, Tomasz78 napisał:

Dnia 13.01.2019 o 14:50, Skoczek1994 napisał:

Dnia 12.01.2019 o 20:28, mani51 napisał:

Dnia 12.01.2019 o 16:19, Lukasz3991 napisał:

Dobra Panowie, z nudów wyjąłem dzisiaj siłownik. Ale dalej nie wiem czy to C100 czy C110, nie wiem po czym poznać. Zmierzyłem suwmiarką z zewnątrz, tak jak na zdjęciu widać i pokazało 11,1cm. Na internecie zarówno C100 jak i C110 można znaleźć skręcane tak jak ten mój Poradźcie coś.:20190114_170303.thumb.jpg.610f2835dcfce1516b3d4c1d3c59e313.jpg20190114_170310.thumb.jpg.f70644395e2fd11f6d2169f2387c8186.jpg20190114_170730.thumb.jpg.5d424f46e8d140917c6fc96fef9355bb.jpg