Skocz do zawartości
ilovemtz

MTZ 82 co na jego temat powiecie?

Polecane posty

seweryn20    575

Ja albo coś spartoliłem (chociaz wątpię bo robiłem dość dokładnie) albo te nowe uszczelniacze są do kitu. Wymieniłem uszczelniacze na wałku sprzęgłowym oraz oring na tulejce napędu pompy. I co po 100 mth znów kapie :/ Chociaż o tej popkrywce o której mowi seweryn to nawet nie wiedziałem że tam też coś jest.

Nie zakłądaj ruskich uszczelniaczy ani oringów bo sa kiepskie. Numery spisz i kupuj lepszej jakości.

 

Bo mtz-ta ze sprawnym chłodzeniem nie zagrzejesz do 80o , nawet jeśli ma sprawny termostat, dlatego montowali te żaluzje. Dużą cześć ciepła zabiera olej , który jest chłodzony w chłodnicy przez cały czas , a ta nie posiada termostatu.

Na  termostacie starego typu faktycznie zagrzać silnik to niemożliwa rzecz ale na nowym na wolnych obrotach osiągnął 80 stopni. Spotkałem się już kilka razy z opinia że z termostatem nowego typu żaluzja potrzebna nie jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LTZ55a    22

Mam widocznie nowy typ termostatu, bo pełny zakres temperatur po rozgrzaniu silnika to 80-82'C. Bez obciążenia 80, przy orce w upał 82. 

Więc każdego MTZ'a ze sprawnym ukł. chłodzenia rozgrzejesz do 80 pod warunkiem zmiany termostatu.

 

Co do wycieku, to może spytam głupio, ale może spływa z czegoś olej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slawek80    5
Napisano (edytowany)

Mam założony nowy typ termostatu i wszystko czyściutkie i nie zagrzeję go na postoju więcej niż 55 no i nie mam turba , które też trochę podnosi temperaturę. Żaluzje wywaliłem bo mnie wkurzała. A jak miałem jeszcze serwo i pękł mi wężyk i trochę chłodnicę zaoleiło to wtedy nie było problemu z osiągnięciem 80 :D 

Edytowano przez slawek80

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

seweryn20    575

Zobaczymy co będzie dalej. Po założeniu nowego typu na wolnych po niecałych 20 minutach temperatura weszła na 80 stopni. Chodnica płynu miała tylko gorącą gorę a olej z chłodnicy oleju wracał zimny. No zobaczymy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    1362
Napisano (edytowany)

turbina fakt, z nia bardziej silnik się nagrzewa ale ruski miał chłodnice oliwki , wiec spoko, nowsze miały wymiennik,

Edytowano przez Uziu92

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575
Napisano (edytowany)

No tak tylko że na nowym termostacie silnik mi się rozgrzał elegancko do 80 a turbina na wolnych nie działa. 

W każdym razie żeby tak się bez rolety w zimie rozgrzewał to majorka by była. Słabią mnie te linki nad silnikiem.

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
michal1993    350

Przymierzam się do uruchomienia wskaźnika poziomu paliwa - do wymiany oczywiście zegar i czujnik. Możecie polecić jakieś konkretne podzespoły żeby to trochę pochodziło?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robert983    22

Sewerynie żeby założyć termostat nowego typu trzeba kupić nową obudowę,Czy stara pasuje ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Ja na wiosnę zmieniałem obudowę na nowy typ tylko zamiast ori termostatu kupiłem od hondy acord z temperaturą otwarcia 78°C (ori jest na 88°C-różnie podają a stary typ na 70°C)

Na postoju złapał niewiele ponad 60°C a w czasie jazdy bez obciążenia czasem spada poniżej tego. W ciężkiej robocie jeszcze nie był.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
klama    4

Moj sie zaczął grzac ostatnio. Porozbierałem to wszystko i obydwie chłodnie były takie zawalone ze ciezko to doczyścic. Termostat do wymiany razem z obudową bo obudowa już zeżarta i nawet nie mogłem termostatu wyciągnąć. Po obejrzeniu filmiku zauważyłem że nie mam tej osłony na chłodnicy od strony wentylatora. Kupować ja ? Na co zwrócić uwage przy sprawdzaniu pompy wodnej? bo jak juz to wszystko mam rozebrane to chce to do porządku zrobić. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    1362

osłina powinna byc, bo bez niej moze nie ciagnac powietrza przez chłodnice tylko bokami, co do pompy wody jak nie ma luzu, w miare lekko sie obraca i nie cieknie to zostaw w spokoju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
klama    4

Luzu nie ma, tylko jakby lekko szumiała przy obracaniu. Wezmę ja do sklepu i porównam łopatki z nową. Jak nie są mocno zeżarte to ja zostawie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    1362

jak szumi to juz lozyska pewnie kiepowate, zalezy jak mocno szumi :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzesiek88    68

Koledzy w moim rusku puścił uszczelniacz tylnej półosi, poszedł olej na felgę dosyć obficie. Zdjąłem koło i ten dekiel no i paczę że luz jest na łożysku ale nie poszło konkretnie łożysko tylko wyrobione jest w obudowie tzn w tej pochwie co półoś siedzi. Da sie to jakoś napawać i spróbować przetoczyć czy tylko wymiana na nowe? Bez zaglądanie do skrzyni też pewnie się nie obędzie bo jak patrze na rysunki to jak wyszarpię oś to tryb z niej spadnie mam rację?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KrzychuMTZ    0

Panowie sprawa jest jaki olej do wspomagania do mtz 82 (osobny zbiornik z przodu w kolumnie ) mam orbitol ludzie mówią że taki jak do silnika ale niezabardzo w to wierze a no i ciężko się kręci może byc już pompa wyjechana ?? 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    251

Ma sz przedni napęd ? Zwrotnice sie nie zacinają ?

Orginalnie do wspomagania idzie w MTZ olej silnikowy. Możesz wszystko wypuścić i zalać LHL 60 albo LHL46. Sprawdź filtry, może jest za mała wydajność z powodu zapchanych filtrów w kolumnie. Wypuść olej z kolumny i oceń jego stan. Jak jest dużo opiłków w oleju i ma bardzo ciemny kolor, to może to świadczyć o zużyciu tak pompy, jak i orbitrola, bo on bardzo nie lubi zanieczyszczeń.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KrzychuMTZ    0

tak mam przedni napęd 

 


a jeszcze jedno jeśli jest za rzadki olej to też mogą być takie objawy w postaci ciężkiego kręcenia ?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robert983    22
Napisano (edytowany)

W c360 zalałem czerwony Hipol atf2,chodzi Ok od dwóch lat
w mtz mam zrobiony zbiornik niestety na razie bez filtra i zalalem olejem 15w40 i chodzi Oki a nawet lepiej;-)

Edytowano przez robert983

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Mtz silnikowego raczej we wspomaganiu nie miał tylko pronar a i oni z czasem to zmienili. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jahooo    251

Jak w instrukcji jak byk pisze SAE30, w każdym razie MTZ-50 i MTZ-80 do 1990 roku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575
Napisano (edytowany)

Tak w instrukcji wydrukowanej przez pronara i starej Polskiej jeszcze przed Pronarem. Bo w ruskiej jest co innego. A i potem sam pronar przestał zalewać hydraulikę silnikowym a zaczął hl-32.

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam po pewnej przerwie. Otóż robię po trochu mojego MTZ-a i jestem obecnie na etapie podnośnika i jakieś 2 strony wcześniej widziałem tu że ktoś z kolegów miał przerobione tak że wywalił regulator siłowy. Otóż ja mam takie pytanie, rozdzielacz i regulator mam zdjęty (regulator z pokrętłem znajduje się u mnie pod kierownicą). Pod siedzeniem znajduje się bodajże jeszcze rozdzielacz i on ma tam takie dźwigienki, siłowy-pozycyjny. U mnie to nie jest pod nic podpięte wiec nie za bardzo wiem jak to powinno być tam zrobione. Ale pytanie mam takie: jeżeli od rozdzielacza są poprowadzone dwa węże które są niby bezpośrednio podłączone z siłownikiem od podnośnika (u mnie jest jeszcze wspomaganie siłownika nie wiem czy to zostawić czy nie, bo u mnie to aż tak ciężkich maszyn nie będzie miał do podnoszenia) i teraz tak czy jeżeli te węże idą od rozdzielacza to na prawdę podłącza się je bezpośrednio pod wejścia w siłowniku czy jednak to idzie do tego rozdzielacza pod siedzeniem?

I tak u mnie jest rozdzielacz 3 sekcyjny ale pod wajchy podczepione są tylko te boczne a trzecia wajcha była podczepiona do tego rozdzielacza i czy tak to powinno być? Po co rozdzielacz 3 sekcje jak niby tylko 2 są używane?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slawek80    5

Do końca nie wiem o co Ci chodzi , a co do węży to sobie zerknij gdzie idą...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×