Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Skowron16 napisał:

panowie wymieniał ktoś z was sworznie i tulejki w przedniej osi w MTZ82 dużo to roboty?

Mi się zeszło kilka godzin ale po uprzednim przygotowaniu ściągaczy.

Edit:Panowie czy ktoś wymieniał wałek od cięgien dolnych ? Tam są jakieś tulejki do wymiany też? Sprawdzałem rysunki techniczne jakoś nie mogę ich namierzyć.

Edytowane przez pawel86lhr
Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.06.2024 o 23:16, pawel86lhr napisał:

Edit:Panowie czy ktoś wymieniał wałek od cięgien dolnych ? Tam są jakieś tulejki do wymiany też? Sprawdzałem rysunki techniczne jakoś nie mogę ich namierzyć.

Tuleja osi 502401032

Edytowane przez cabwie
Opublikowano
Dnia 14.06.2024 o 23:16, pawel86lhr napisał:

Wymieniałem, żeby je wyciągnąć, trzeba je przeciąć, chyba, że chcesz ściągać  koła i modzić jakiś ściągacz

Tu masz 22

tuleja_607_medium.jpg

Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał:

Wymieniałem, żeby je wyciągnąć, trzeba je przeciąć, chyba, że chcesz ściągać  koła i modzić jakiś ściągacz

Tu masz 22

tuleja_607_medium.jpg

To wszystko zależy od tego jak są rozciągnięte koła przy maksymalnym rozciągnięciu nie trzeba koła sciągnąć do wymiany osi a do wymiany tulei to już w ogóle nawet jak jest bardzo wąsko w powyższym poście podałem Ci nr. katalogowy po nim bez problemu znajdziesz w sklepach

Opublikowano

Dzięki wielkie @cabwie podjadę do mojego lokalnego sklepu z częściami do ruskich pewnie mają na stanie. Rozstaw mam maksymalny tylnych kół także nie powinno być problemu z wyjęciem wałka i tulejek. Generalnie muszę dorobić ten wałek bo lagi jakieś nie oryginalne są z tulejkami na starym wałku i spore luzy to generuje.

Opublikowano
15 godzin temu, pawel86lhr napisał:

Dzięki wielkie @cabwie podjadę do mojego lokalnego sklepu z częściami do ruskich pewnie mają na stanie. Rozstaw mam maksymalny tylnych kół także nie powinno być problemu z wyjęciem wałka i tulejek. Generalnie muszę dorobić ten wałek bo lagi jakieś nie oryginalne są z tulejkami na starym wałku i spore luzy to generuje.

tam nawet na nowych tulejkach i wałku jest jakiś luz, nie sugeruj się, że jak wymienisz zestaw, to pozbędziesz się całkiem luzu, no i warto od razu zatulejowac sobie chwytaki od łańcuchów, jeśli masz wewnętrzne na wałku

Opublikowano
50 minut temu, cabwie napisał:

Osobiście wolałbym tulejki pod lagi dorobić a wałek dać oryginalny bo z porządną twardością takiego wałka będzie problem przy dorabianiu 

Tak mam zrobione teraz. Ale już powyrabiało się tam wszystko. Zobaczę przemyślę ten temat jeszcze.

Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

tam nawet na nowych tulejkach i wałku jest jakiś luz, nie sugeruj się, że jak wymienisz zestaw, to pozbędziesz się całkiem luzu, no i warto od razu zatulejowac sobie chwytaki od łańcuchów, jeśli masz wewnętrzne na wałku

Dlatego nie warto kupować gówna tylko dołożyć i kupić oryginalne belarusa Przerabiałem już te wszystkie zamienniki szkoda nerwów i pieniędzy i nie kończące się remonty 

Opublikowano

Panowie próbuję zrobić ściągacz aby wyciągnąć sworznie z przedniej osi w mtz. Potrzebuję nakrętyki na pręt gwintowany fi 33 na jaki klucz będzie potrzebna nakrętka aby pasowała na ten pręt 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Skowron16 napisał:

Panowie próbuję zrobić ściągacz aby wyciągnąć sworznie z przedniej osi w mtz. Potrzebuję nakrętyki na pręt gwintowany fi 33 na jaki klucz będzie potrzebna nakrętka aby pasowała na ten pręt 

Jutro zrobię zdjęcie ściągacza do tych sworzni z wymiarami.

Na ten pręt m33 to klucz chyba 50 będzie potrzebny :D tam w sworzeń wchodzi chyba z 5 cm resztę lepiej stoczyć na mniejszy wymiar.

Edytowane przez pawel86lhr
Opublikowano
26 minut temu, pawel86lhr napisał:

Jutro zrobię zdjęcie ściągacza do tych sworzni z wymiarami.

Na ten pręt m33 to klucz chyba 50 będzie potrzebny :D tam w sworzeń wchodzi chyba z 5 cm resztę lepiej stoczyć na mniejszy wymiar.

mam śrubę centralna od ciężkiej serii ursusa i akurat pasuje gwint w ten sworzeń potrzebna mi jest do tego nakrętka kawałek rurki i podkładka i już mam plan jak zrobić ściągacz

Opublikowano
Skowron16 napisał:

na allegro znajdziesz nakrętki i co tylko chcesz. Pierwsza z brzegu https://allegro.pl/oferta/nakretki-6-kat-m33-czarne-kl-10-9-din-934-1szt-9760125011

Opublikowano

Ja mam taki ściągacz. Długość całkowita 120 mm. Gwint który wchodzi w sworzeń to jest m34. Cieńszy służący do wyciągania m30 klucz na nakrętke rozmiar 46. Do tego tulejka z rury i porządne podkładki.

Zamieszczam jakby ktoś q przyszłości chciał sobie zrobić taki ściągacz. 

Mi taniej wyszło zrobić u tokarza niż jeździć po składnikach w poszukiwaniu cięgła od łącznika centralnego i nakrętek potem kompletować.

20240618_134111.jpg

Opublikowano

Pany czy mógłby ktoś cyknac fotkę gdzie jest nr VIN? wiem ze gdzies na ramie pod pompą ale założyłem tura I nie mogę namierzyć, a muszę zrobić przeglad na innej stacji niż zawsze i obawiam się że mogą szukać a nie uśmiecha mi się zdejmowanie adaptacji.

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

Pany czy mógłby ktoś cyknac fotkę gdzie jest nr VIN? wiem ze gdzies na ramie pod pompą ale założyłem tura I nie mogę namierzyć, a muszę zrobić przeglad na innej stacji niż zawsze i obawiam się że mogą szukać a nie uśmiecha mi się zdejmowanie adaptacji.

Jutro jak b.na wsi to cyknę o ile nie znajdziesz.

Opublikowano

Kurcze, coś tam widać ale mam w tym miejscu adaptację do tura I jest tylko luka na szerokość łba śruby. Ciekawe czy będą się przypierniczać jak ciągnik od nowości w jednych rękach🤔 w cepiku przecież to mają.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli wlewam do tej środkowej przekładni olej to ten olej rozchodzi się również do mostu prawego i lewego czy tam trzeba do każdego osobno wlewać ? Bo w instrukcji pisze: zwolnice po 2L, przekładnia główna 3.7 L i podpora pośrednia wału 0,15L a o mostach nic nie pisze. Tyle, że śruby kontrolne na mostach są wyżej ulokowane niż śruba na tej przekładni pośrodku.

mtz-belarus-przedni-most-napedowy-krzyzakowy-01-003.jpg

Edytowane przez rbit