Skocz do zawartości
mateusz1151010

Massey Ferguson 3095 problem z przednim napędem

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

Witam, koledzy pomóżcie, nie działa mi przedni napęd, w sensie działa ale nie chce się rozłączyć. Cały czas jest załączony więc nie bardzo jeździć tak po drodze z większą prędkością. Gdzie może leżeć przyczyna ? Dodam że elektrozawór jest teoretycznie sprawny.
Z góry wielkie dzięki. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

lukbold    397

hehe szukaj do woli albo zamilknij na wieki z tym bezpiecznikiem....

 

Sprawny elektrozawór czyli napięcie dochodzi w czasie jazdy? a zacięty nie jest? Jeśli z nim faktycznie jest ok to trzeba szarpać sprzęgło przedniego napędu... było o tym kilka razy w zeszłym roku na forum

Edytowano przez lukbold

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
RogR01    15

@up kolego dobrze tylko nie pomyślałeś o tym iż po przepaleniu się bezpiecznika napęd załączy się mimowolnie i aby go rozliczyć potrzebna jest wymiana bezpiecznika
sprawdzone na NH TD5010

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    397

dziecko... masz zabawkowe NH.. W MFie jest komputer: gdy nie ma zasilania ów komputera to traktor nie jedzie i nikt nie pyta dlaczego mu nie rozłącza przedniego napędu bo po prostu nic mu nie działa

Nie wiem po co piszesz o ciągniku którego nie masz i na oczy zapewne nie widziałeś.... pomarzyć o MFie zawsze możesz ale o nich nie pisz

Edytowano przez lukbold

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
RogR01    15

wolę mieć zabawkowego NH niż zabawkowy mózg. Pozdrawiam
wolę mieć zabawkowego NH niż zabawkowy mózg
@mateusz1151010 uważaj bo doradza Ci człowiek któremu kolega marian musiał podłączyć kilka kabelkow od czujników heh
bo biedak sam nie umie kabla zlaczyc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ktomek8    2

Sprawdź czy nie masz przepalonych żarówek stopu.napęd wyłącza się po wciśnięciu hamulca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DTaras    147

tak trzeba dotknąc hamulec aby można było wyłączyć napęd przedni. Nie tyle żarówki od stopów co włączniki nad pedałami posprawdzaj o ile po nacośnięciu stop sprawne światła nie zareagują. Trzeba to robić za każdym razem po uruchomieniu ciągnika (drygnąć stop i wcisnąć guzik). Dopiero nowsze sterowniki miały opcję zapamiętania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
soltys13    36

moze byćteż  winna kostka która jest od napędu z tyłu pod bakiem paliwa  albo solenoid robi spięcie.  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krowka62    21

Jak jest z kontrolkami na tablicy. Jeżeli nie świeci kontrolka od napędu, jeżeli teoretycznie prąd idzie na elektrozawór, jeżeli elektrozawór jest sprawny to wina jest czysto mechaniczna - poszło uszczelnienie w koszu. Choć to powinno powodować spadek ciśnienia w całym układzie i objawiać się zapaloną kontrolką braku ciśnienia w calym układzie. Wtedy to komputer powinien zablokowac funkcje WOM, napędu, blokady a z tego co piszesz to problem dotyczy tylko napędu. 

Najprędzej sprawdź czy jest prąd na elektrozaworze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kola89    0

Miałem podobny problem w swoim mf 3060. Przyczyną był odłączony jeden z przewodów dochodzących do stacyjki (fioletowy o ile dobrze pamiętam).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sokol2    4

Też miałem ten problem... u mnie winna była tulejka i te 2 pierscionki co w niej chodzą ( jak to rozebraliśmy to nie wyglądały na mocno zużyte ale jednak tyle wystrczyło )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tduda    1

a u mnie był problem z czujnikiem predkosci jazdy miedz rozdzielaczem hydraulicznym a zbiornikiem paliwa wchodzi w skrzynie nad koło talerzowe od mech różnicowego  była kostka uszkodzona i komp wykrywał ze ciagnik stoi załączony był przedni naped w tych ciągnikach jest tak ze jak ciagnik staje to załacza sie przedni naped jak rusza to sie rozłacza   to własnie ten czujnik za to odpowiada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×