-
Podobna zawartość
-
Przez PSOR
Nowy sezon nadchodzi. Przygotowując się do pracy ze środkami ochrony roślin pamiętaj, aby wpłukać opakowania po wykorzystanym środku. Dlaczego?
Nawet do 5% środka ochrony roślin osadza się na ściankach opakowania. Opłaca się to wykorzystać! Dlatego, zanim oddasz opakowanie do sklepu, dokładnie je wypłucz.
Trzykrotnie wypłukanie opakowania zwróć do sklepu, w którym kupujesz środki ochrony roślin. Sprzedawca zobowiązany jest prawnie do odbioru opakowań i przekazania ich firmie przetwarzającej odpady po substancjach niebezpiecznych. W ten sposób masz pewność, że opakowania zostaną odpowiednio zagospodarowane, a odzyskane surowce zostaną użyte do wyrobu produktów nie mających styczności m.in. z żywnością.
W jaki sposób płukać opakowania? Obejrzyj nasz film instruktażowy:
https://youtu.be/BWOi93O3log
-
Przez Alucard
Witam. Chciałbym zapytać się Was o pielęgnację kostrzewy czerwonej, a ściślej, jakie środki na jednoliścienne i dwuliścienne byście polecili?
Odmiana którą posiadam to Adio.
-
Przez kubatedi
Cześć Forumowicze
Mam jedno pytanko do was drodzy koledzy :-) Co sądzicie żeby dać na żyto ozime w marcu odmiana ( Dańkowskie diamnet ) 100kg polifoski 6+100kg salmagu to wymieszać a na drugą dawkę 150 kg saletrzaku ? Oraz jeszcze jedno pytanko polećcie mi jakąś dobra mieszaninę środków na owo żyto a mianowicie chodzi mi o jakiś herbicyd do poprawy jesiennego zabiegu gdzie zastosowany był boxer 800 ec do tego jakiś fungicyd także antywylegacz i chciałbym odrazu tam dodać nawozy dolistne Jakie środki polecacie do takiej mieszaniny żeby przyniosły super efekt Dzięki za każdą propozycje i trzymajcie się ciepło
Narazicho
-
Przez kubatedi
Cześc wam !
Mam pytanie czy dobrze na tym wyjdę
Mam pole 1.12h posiane tam jest teraz żyto dankowskie diament i mam pytanie czy po tym życie można posiać pszenżyto ozime Meloman oczywiscie z centrali Jest to pole klasy V piaseczek O jarym zbożu tu nie ma mowy A żyto hybrydowe nie zbyt mnie interesuje I teraz chciałbym zrobić tak ściernisko po życie opryskać agrosarem na perz następnie przed orką siewną dać 2t/h agrosulca i do tego 1t/h wapna nordkalk nastepnie przedsiewnie 300-400 kg polifoski 6 i posiać to pszenżyto
Za wszelkie oponie "kulturalne" bardzo dziękuję
-
Przez macieken
Cześć!
Wystartowaliśmy z fajnym konkursem wideo, gdzie do wygrania są ekstra nagrody od BASF, m.in. profesjonalny dron i kamera GoPro!
Konkurs składa się z dwóch etapów. W pierwszym należy nagrać krótki filmik, w którym pokażesz swoje przygotowanie do sezonu.
Ten etap trwa tylko do 15.04, więc warto się pospieszyć. Liczy się kreatywne podejście do tematu.
Na swoim filmie możesz pokazać, przykładowo:
Przygotowanie parku maszyn: przegląd, umyte ciągniki, opryskiwacze itp. czekające na wyjazd w pole. Usprawnienia wprowadzone w gospodarstwie: nowe lub wyremontowane maszyny, budynki itp. Stan pola, warunki pogodowe i oznaki nadejścia wiosny. Stan przezimowania roślin i start ich wegetacji po zimie. Badanie zasobności gleby w minerały. Prowadzenie monitoringu szkodników i chorób zbóż. Swoją chęć i gotowość do startu pracy!
Autorzy aż 15 najlepszych filmów przechodzą do etapu drugiego i otrzymują od BASF zestaw testowy fungicydów (Duett® Star 334 SE – 5l i Priaxor® - 5 l)! Środki trzeba przetestować swoim polu wykonując zabiegi T1 (faza rozwojowa zbóż BBCH 31-32 -Duett® Star 334 S) i T2/T3 (faza rozwojowa zbóż BBCH 37-65 - Priaxor®).
Podczas testów trzeba zrobić serię trzech filmików:
1. z zabiegu T2/T3,
2. pokazujący stan upraw 30 dni po zabiegu,
3. przedstawiający żniwa, plon i opinię o produkcie.
Więcej informacji na stronie konkursu: https://www.agrofoto.pl/forum/konkurs-filmowy-priaxor i w regulaminie.
-