Polecane posty

MonteChristo    1700

Panowie posadziłem maliny na jesieni zawsze na chwast szła motyka, odchwaszczacie je jak tak to jakimi środkami w jakich dawkach?

racyl    1366
14 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Masz jakiś sposób na ochronę młodych pęków w malinie letniej przed mrozami które mają być sobota , niedziela 

Nic po za włókniną nie wydaje mi się żeby można było wymyśleć .

jesiennie ludzie kryją na zimę, gdzieś widziałem letnie też odczepione od drutów były i tak samo okryte włókniną

@MonteChristo są trzy bezpieczne herbicydy doglebowe: stomp, devrinol i venzar. stosują też inne środki nigdy nie rejestrowane a malinie ale to trzeba sobie gdzieś najpierw przetestować na paru krzakach

w wypuszczającej "oczka" malinie jesiennej na jednoliścienne co będzie bezpieczniejsze dla malin ale i skuteczne: Select Super czy Leopard, a może kupić co innego ?

solek01    224

Jak wysokie słupki stosujecie w malinie letniej? Na jaką głębokość zakopujecie i co ile metrów ?

Dnia 14.04.2022 o 21:30, thor1984 napisał:

Macie może jakiś program ochrony malin letnich?

Ja w tym roku kupiłem ze sklepu żeby mieć wszystko pod ręką - Program Ochrony Roślin Sadowniczych, no i wolę wersję papierową. Tak to zwykle sugerowałem się opracowaniem z InHortu - Serwis Ochrony Roślin aktualizowany co rok. 

thor1984    695

a powiedz mi jeszcze czemu np. z jednej karpy wychodzą 2 pędy i jeden jest ładny po całej długości a drugi od dołu do połowy tylko ma listki?

sorry że tak pozno odpisuje ale nie dziala mi AF na tel, zostaje komp...o Sokolicy mowisz ? W Glenie/Laszce też u mnie zdarzą się gorsze pędy obok lepszych. Ja zauważyłem że pędy starsze - grubsze rozwijają się z opóźnieniem od tych drobniejszych. U mnie bardziej góra pędu chce się rozwijac

thor1984    695

Tak o Sokolicy, to moja pierwsza malina letnia i jakoś dziwnie to wszystko wygląda. U mnie też właśnie pędy które wydawały się zdrowe i silne dłużej się rozwijają albo tak jak pisałem do połowy od dołu mają listki a dalsze pół pędu albo jeszcze nie puściło albo jest uschniete. Pędy cieńsze i ogólnie które wydają się słabsze zazwyczaj ładnie się rozwijają.

w moich okolicach maliny glownie Gleny kiepsciutkie... tak jak piszesz albo nie puscily jeszcze albo uschlo zamarło.. Czy niedopryskane czy co. Dałeś już Azot ? My w tym roku zdecydowanie opóźniliśmy w obawie przed przymrozkami i władowaliśmy mocznik.

• Like 1

damian55    12

Jak u was na letni zbiór wegetacja postępuje, przędziorek opanowany? u mnie tak to wygląda na dzisiaj.

279402060_1213797802488352_2648884125710547400_n.jpg

farmer998    0

Witam. Pytanie do doświadczonych plantatorów jak oceniacie malinę delniwe ? Ma ktoś doświadczenie w uprawie polowej jak plonuje jak działa na wirusy ?. Pozdrawiam 

klr27    0

Witam, potrafi ktoś określić co dolega mojej malinie? Ostatni oprysk siltacem i topsin

IMG_20220511_175949.jpg

galan99    8002

2 opryski razem były podane ? .

Może zimna woda była .

klr27    0

Tak razem, od grzyba i robaka zawsze mieszam razem. Wlaśnie się zastanawiam czy szoku przez wodę nie dostała. Dużo wcześniej około 3 tygodnie temu siarkolem pryskalem. Żadnych zmian nie było dopiero po ostatnim zabiegu. Dawać teraz asahi czy czekać na deszcz, którego od dwóch tygodni nie było?

seba25    25

Witam ktoś wie czemu tak maliny w tym roku słabo puszczają bo u mnie to częsty widok w okolicy na plantacjach u jednych ładnie się rozwijają a u innych pousychane  patyki

IMG_20220516_075118_1.jpg

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Lukaszrolq
      Witam
      10 pazdziernika posadzilem ok 1500 krzakow malin.1000 polki oraz glen ample rozstaw 0,45x2,5m
      Jak najlepiej po zimie ponawozic mlode sadzonki, mysle zeby kazdy rzad oblazyc obornikiem (nawóz dla malin) a potem dac jeszcze slomy lub trocin (sciolkowanie). Tlko boje sie, ze obornik wypali mi maliny.
      Druga opcja jest podlanie malin po zimie lub jeszcze w styczniu gnojówka tylko tez nie wiem czy nie bedzie to dla nich za szybko
      Jakie metody sa najlepsze na chwasty sciolkowanie (jak tak to jakie) czy srodki chemiczne
      Ziemia jest klasy IV,V
      Czy szpaki jedza maliny, jezeli tak to jakie macie metody na te ptaki.
      Pozdrawiam
    • Przez luk7530
      Witam, mam problem z dwuletnią plantacją malin Laszka, a jest ich 0.25ha.  Sąsiad pryskał swój groch za miedzą herbicydami Command 480 EC i Afalon 450 SC chociaż powinien zachować odległość 20m od plantacji roślin sadowniczych. Przez pierwsze 4 dni po opryskaniu nie było nic widać, dopiero jak przeszedł deszcz oprysk zaczął parować i maliny zaczęły zółknąć, z każdym dniem jest coraz gorzej. Ogólnie  teraz cała plantacja jest żółta. W załączniku przesyłam zdjęcia. Wczoraj opryskałem odżywką Asashi. Jak ratować te maliny? Co mam jeszcze zrobić? Sąsiad się przyznaje do tego co zrobił. Jak teraz ściągnąć od niego odszkodowanie? W jaki sposób to obliczyć? Czy te maliny się odnowią? Czy na następny rok będą jeszcze widoczne skutki tego oprysku? Pomóżcie.

• Przez and1
      Witam, Mam problem z rozpoznaniem choroby jęczmienia jarego.
      Proszę o pomoc w identyfikacji.
      Pozdrawiam

• Przez crystal169
      Witam, po wizycie na polu pszenicy jarej rzucały mi się w oczy takie kłosy.
      Co to może być?
      Choroba czy przypalenie?

• Przez crystal169
      Witam, po przeglądzie plantacji pszenicy ozimej spotkałem się z czymś takim pomiędzy kolankami. U sąsiadów też to jest. Co to może być za szkodnik lub choroba?

• Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj