Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zasadniczo czy to nawożenie czy oprysk stosuje się na hektar powierzchni opryskiwanej, nawożonej. Sypiąc pasowo należałoby przeliczyć szerokość pasa razy długość i przeliczyć na hektar.

Bardzo ważne przy preparatach doglebowych by nie dać dawki hektarowej na 30 arów bo może być zaskoczenie

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, fcbarcelonacule napisał(a):

ano własnie.. ja mam 30 arów powierzchni CAŁKOWITEJ letniej. 8 rzędy po 100m każdy. a można by z jeden dwa dołożyć. A pamiętasz jaka długóśc w Twoim hektarze ? bym porównał

Ja mam działki 20m i kwatery podzielone na 20 ar to 100m będzie 6 rzędów, letniej mam jakieś 0,6 to i tak dawkuje na ha, a herbicydy to przeliczam sobie na m2 pas 1m wszystko i tak na oko

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał(a):

Ja mam działki 20m i kwatery podzielone na 20 ar to 100m będzie, letniej mam jakieś 0,6 to i tak dawkuje na ha

W truskawce dając w rzędy zalecają obciąć dawkę na ha o 40 do 50%.

Opublikowano
44 minuty temu, Agrest napisał(a):

Zasadniczo czy to nawożenie czy oprysk stosuje się na hektar powierzchni opryskiwanej, nawożonej. Sypiąc pasowo należałoby przeliczyć szerokość pasa razy długość i przeliczyć na hektar.

Bardzo ważne przy preparatach doglebowych by nie dać dawki hektarowej na 30 arów bo może być zaskoczenie

ja w malinach po posadzeniu zawsze daję pasowo. Tyle że trzymając się tego głupoty powstają... no bo mój jeden rządek 100m długości niechbym i te 2m szerokości nawoził co jest rzeczą dość dla mnie niesensowną... to trzeba 50 takich rządków. No i weźmy pi razy oko dawkę complexu 300kg/ha. 6kg miałbym rozsiać na tak szeroki rząd 100metrowy ? gdzie jest błąd ?

Opublikowano

Dlaczego błąd.

Nasyp w wiadro 6kg i zrób jeden rząd ręcznie zobaczysz jakie będzie pokrycie

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

W truskawce dając w rzędy zalecają obciąć dawkę na ha o 40 do 50%.

to jeszcze nikt nie wpadł na pomysł żeby siać w rzędy hydrocomplexu 125kg

2 godziny temu, fcbarcelonacule napisał(a):

ja w malinach po posadzeniu zawsze daję pasowo. Tyle że trzymając się tego głupoty powstają... no bo mój jeden rządek 100m długości niechbym i te 2m szerokości nawoził co jest rzeczą dość dla mnie niesensowną... to trzeba 50 takich rządków. No i weźmy pi razy oko dawkę complexu 300kg/ha. 6kg miałbym rozsiać na tak szeroki rząd 100metrowy ? gdzie jest błąd ?

W truskawkach dajemy pasowo przy średniej odległości 0,85m to tym bardziej w malinie przy szerokościach 2,5-4m.

Po całości sypanie to marnowanie pieniędzy

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Dlaczego błąd.

Nasyp w wiadro 6kg i zrób jeden rząd ręcznie zobaczysz jakie będzie pokrycie

chodzi mi o szerokość pasa 2m, przecież to by ledwo było znać nawóz

3 godziny temu, MonteChristo napisał(a):

Ja mam działki 20m i kwatery podzielone na 20 ar to 100m będzie 6 rzędów, letniej mam jakieś 0,6 to i tak dawkuje na ha, a herbicydy to przeliczam sobie na m2 pas 1m wszystko i tak na oko

łatwiej na moje oko by było gdyby ustalali te dawki w zależności od metrów bieżących malin.  Ktoś ma np. 800m biężących letniej odpowiada 0,25ha,  i wtedy byłby problem z głowy.

czy polidap ma lepiej przyswajalną formę P2O5 fosforu czy Hydrocomplex ?

• Haha 1
Opublikowano

Gdzie masz szerokość pasa malin 2m ?😄

Co to za problem policzyć sobie powierzchnie rżędu

Szerokość x długość = powierzchnia

1ha =10000m2

Opublikowano (edytowane)

Można tak jak agrest liczyć powierzchnie rzędów a można i prościej bo i tak ta granulka nie poleci idealnie w środki rzedów

Np ja w truskawkach licze prościej bo i szerokość rzędów truskawek jest 0,85m

1ha = 10000m2=100m x 100m

- średnia szerokość między rzędami  0,85 m

- ilość rzędów wyliczamy tak

szerokość pola / odległośc między rzedami

100/0,85 =117,64

117

Dawka nawozu np 300kg na 1ha = 300kg/ 10000m2= 300kg/117

300kg / 117=2,56kg wychodzi 2,56kg na jeden rząd

Tak jak wspomniał @Agrest można by przeliczać powierzchnię rzędów

powierzchnia jednego rzędu = długość razy szerokośc

0,3mx100m =30m2

A następnie można wyliczyć z proporcji

x/30m2=300kg/10000m2

x=300kg*30/10000

x=0,9kg   na jeden rząd

Jeszcze tak mało nigdy nie sypałem w truskawkach 😄. Wychodzi na to że 117x 0,9kg = 105,3kg 😄

Teoria teorią ale bliżej mi do pierwszej metody bo zawsze poniżej 250kg na 1ha nie daję czyli 2,56kg na jeden rządek

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Ja Ci jeszcze niczego nie policzyłem . Tak przeliczyłem na podstawie swoich truskawek .

W malinach masz szersze pasy rzędów malin  i szersze odległości między środkami rzędów  to i więcej sie sypie w taki rząd

Są też inne tańsze nawozy bezchlorkowe po za hydrocomplexem .

Taki nawóz to jest kompleksowe dostarczenie składników. Jeśli nie będzie ferdygacji to warto dać więcej niż jedną dawkę .

Z resztą taki cielmus na swoim kanale bodajże daję na jesienną drugą dawkę jakoś w czerwcu

Opublikowano

widzę że najsensowniejsze wyniki wychodzą przy założeniu że rzędy są w rozstawie co 3m. Wówczas na kawałek pola 100mx100 zmieści się 33 rzędy, i dajmy na to hydrocomplexu trzeba wysiac ciut ponad 9 kg. Pytanie tylko się pojawia czy dostarczenie takiej ilości wieloskładnika zaopatrzy wystarczająco maliny. Madre ksiązki mówia że nie.

W tym roku jak dorwę odpowiednie nawozy to hydrocomplex pójdzie jedynie dla kontroli. 

Dwa albo trzy lata tak robię w jesiennej z dodatkową dawką wieloskladnika

Opublikowano
16 minut temu, cris10 napisał(a):

Kiedy podać yara complex na maline jesienna? Już czy poczekać?

Już posypane i letnia i jesienna wczoraj

Opublikowano
MonteChristo napisał:

16 minut temu, cris10 napisał(a):

Kiedy podać yara complex na maline jesienna? Już czy poczekać?

Już posypane i letnia i jesienna wczoraj

Właśnie taki sam mam zamiar, deszczyk w nocy ma padać

Opublikowano

I już zaraz będzie rosło 😁. Owoce będą na wielkanoc po tym lutowym sianiu 😁

Na takie wczesne sianie to hydrocomplex słabo się nadaje.