Skocz do zawartości
mefiu000

Poplon po strączkowych/motylkowych?

Polecane posty

mefiu000    0

Witam.

To, że rośliny strączkowe/motylkowe są świetnym materiałem na poplony wszyscy wiedzą, a co zasiać na poplon jeśli uprawiam te rośliny w plonie głównym? Sieje/sadzę głównie bób i fasolkę szparagową, towar schodzi z pola już w czerwcu,lipcu więc szkoda żeby stało puste pole i zarastało zielskiem. Można na drugi plon sadzić kapusty, a co polecacie na poplon do przyorania? Przyznam się, że dopiero teraz dowiedziałem się ,że gorczyca należy do roślin kapustowatych czyli wychodzi na to, że idealnie pasuje po strączkowych. A co oprócz gorczycy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
iron    389

kilo gryki ok.1.5 zł. czy to dużo ?można by z facelią to wymieszać. tak aby nie było motylkowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

przemo89    6

Jeśli pole wolne już w czerwcu to może spróbować kukurydze na ziarno o niskim fao?

A co do poplonów jeśli sadzisz kapustę to odpada gorczyca i rzodkiew oleista.

Sadzisz też strączkowe więc odpada łubin, bobik, peluszka, seradela.

Pozostają: gryka, wyka, facelia, słonecznik, żyto.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mefiu000    0

W tym roku zasiałem gorczyce z żytem. Wydaje mi się, że rzodkiew oleista też ciekawa roślina na poplon. Wyczytałem, że ma długi korzeń palowy(do 1.5m) więc ziemię też ładnie spulchni. Tylko czy nie "przyciągnie" mi różnych robali ? :) Kiedyś widziałem taką tabelkę ile poszczególne rośliny poplonowe wytwarzają masy zielonej, ciekawe jak pod tym względem wypada rzodkiew.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przemo89    6

Ja sieję rzodkiew jako poplon, tutaj masz badania gorczycy i rzodkwi na plon ziemniaka:

 

http://biblioteka.ihar.edu.pl/ziemniak_polski.php?field%5Bslowa_kluczowe%5D=&field%5Bautor%5D=&id=33&idd=215&podzial_id=&podzial_idd=

 

http://biblioteka.ihar.edu.pl/ziemniak_polski.php?field%5Bslowa_kluczowe%5D=&field%5Bautor%5D=&id=19&idd=109&podzial_id=&podzial_idd=#lib

 

Niewielka różnica na korzyść rzodkwi. Ale jeśli uprawiasz kapustę to raczej obie rośliny psują trochę płodozmian.

 

Nie mam danych ile masy pozostawiają poplony, ale mam coś takiego w zapiskach:

Ilość składników pokarmowych w przyoranych roślinach wprowadza do gleby około:
przy gorczycy      75     40        110    8
przy rzodkwi      105     55        130    9
przy faceli           75     45        200    7
                             N      P          K       MgO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mefiu000    0

Dzięki za lektury :)  Kapusty nie uprawiam, podałem tylko taki przykład. A swoją drogą, ciekawe jak to co podałeś(ilość składników wprowadzonych do gleby) ma się do obornika. Wydaje mi się, że nie będzie zbyt wielkiej różnicy. Jutro sprawdzę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gwozd    101

A te rośliny poplonowe: gorczyca, rzodkiew czy facelia skąd wezmą te NPKMg że wniosą to do gleby?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przemo89    6

Z ziemi, wiadomo że z powietrza nie urosną. Jednak dzięki temu ograniczeniu ulega wymycie składników, dzięki głębokiemu korzeniowi np u rzodkwi wyciągają składniki z głębszych pokładów, gdzie dużo roślin nie sięga.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gwozd    101

No właśnie. Dlatego pisanie że wniosą tyle i tyle składników jest mocno naciągane. Jak już to zwiążą w swojej biomasie. Nie wiem jak inne ale podobno gorczyca ma zdolność pobierania fosforu niedostępnego dla większości roślin

Po strączkowych w moim przypadku po grochu poplon sam się wysiał i urusł potężny, w czwartek zaorany. Po pszenicy ozimej rośnie gorczyca. Zaletą gorczycy jest niska cena nasion, płaciłem 2zł/kg a wysiew 20kg/ha. Na wiosnę będzie jęczmień jary

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przemo89    6

Mocno naciągane to raczej zbyt mocne słowa, bo bez poplonu stracilibyśmy te składniki poprzez wymycie lub dalej byłyby poza zasięgiem roślin.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×