Skocz do zawartości
News
lakiki

Bizon zo56 Słabo napięty pas młocarni

Polecane posty

lakiki    0

Witam mam problem  z naciągiem pasa młocarni  praktycznie  przy maksymalnym naciagu pas jest dalej luzny a kola wariatora są rozszerzone  pas schowany   do tego luźny dalej. Owszem obroty ma ponad 10000 ale przy wjechaniu w gęste zboże bęben staje pas zaczyna sie ślizgac  co jest nie tak z tym naciagiem wydaje mi sie ze dobrze wszystko robie co do naciagniecia pasa dodam ze pas jest dobry  Proszę o odp. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kitowiak    394

Sprawdz koło pasowe, może masz zbytnio wyslizgane i niechce pas ciągnąć, ale też pasu nie możesz tak bardzo mocno napisać bo łożysko przez to cierpi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
master20002    199

Sprawdź napinacz pasa. jest to taka śruba ze sprężyną na klucz 22 albo 24 od wewnętrznej strony kombajny za wariatorem bębna. Spróbuj podkręcić kilka obrotów, obrócić młócarnią i sprawdzić czy coś się zmieniło w naciągu pasa.


Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyzna, dla której chcemy żyć i pracować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Karol323    73

A wyjmowales koło wariatora? Może pomyliłeś śruby ?


Mały, Skromny, Lubiany, ŁośQ :D
Pozdrawiam ! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5714mf255    31

na początek spróbuj tak jak pisał master 20002 być może musisz uciąć to śrubę i dalej dokrecic a jak nie to od strony zbiornika za elewatorem nad kołem jest druga śruba napinająca drugie koło ewentualnie możesz mieć uszkodzony napinacz ten co jest regulowany z kabiny to znaczy pekniety lub wytarty oba koła są połączone jednym napinaczem w kształcie litery Z i każde koło ma oddzielny naciąg musisz to sprawdzić (łącznie 3 napinacze) w tamtym roku rozbierać to 3, 4 razy by ustawić dobrze obroty polecam zdjęcie koła lepszy dostęp
w razie pytań pisz na PW

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lakiki    0

ok dzieki bardzo za wszystkie informacje  jutro  po kombinuje i dam znac z gory dzieki za info 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Asny12    0

5a7b1c65ba347_IMG_47971.thumb.JPG.e634ddcbe27d53c1054a724c4ef47bb4.JPGWitam , wymieniałem pas na nowy i do tego koło z tuleją jak i piastę kłową obudowę łożyska , ubytki na tarczach napawałem dopasować do kłów . Był problem z ściągaczem , podaje fot.  podam kroki 1 płytka blachy 6mm lub grubsza , 2 odrysować otwory od ciastka zębatki, 3 dorobi redukcje  do tulei 4 zaciągnąć mas młocarni na podeście no i ściągać ,wymienić raczej na nowe . Po złożeniu kręcić kołem młocarni 1 obrót , i kręcić korbką aż pas wyjdzie ku górze na odrzutniku .W min przypadku  prowadnica tarła o tarcze , zrobiłem mik ,  odciąłem  te końcówkę i przespawałem o grubość w stronę obudowy  młocarni .  Przekładnia działa nawet tarcz mają luz  . Można sprawdzić drugie tarcze , luzy .

IMG_4794[1].JPG

IMG_4795[1].JPG

IMG_4793[1].JPG

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.