-
Podobna zawartość
-
Przez adamn999
Witam obecnie trwa nabór na ogrodzenie chlewni oraz stawianie wiaty na słomę. czy są to osoby które korzystały z tego dofinansowania wcześniej i mogą powiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę przy braniu dofinansowania na ogrodzenie.
-
Przez Bary353
Witam.
Jestem tu nowy na forum, ale przejrzałem już sporo tematów i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie:)
Chciałbym się dowiedzieć (najlepiej od kogoś kto taką chlewnie budował w ostatnim czasie) jaki jest całkowity koszt wybudowania chlewni na 2000 sztuk na rusztach.
Gdy rozmawiałem z jednym z przedstawicieli firmy Agrolix powiedzieli mi, że to koszt ok. 2.000.000 zł. Z pełnym wyposażeniem Big Dutchman, Utwardzonym terenem w okół chlewni itp.
Zależałoby mi na opini kogoś kto stawiał taką chlewnie. Wiem, że najlepiej byłoby zlecić jakiejś firmie zrobienie kosztorysu i byłoby po sprawie, tylko takie kosztorysy nie sprawdzają się nigdy w 100%.
Dziękuję za uwagę
-
Przez Badek15
Witam. zwracam się do wszystkich osób które używają lub miały styczność z systemami żywienia loch typu stacje paszowe czy dozowniki automatyczne (np. dozowniki wesstronu lub polnetu sterowane komputerowo) jakie są wasze opinie i spostrzeżenia?
-
Przez tomus790
Witam, czy ktoś wie jak nazywa się model tubomatu ze zdjęć? gdzie szukać do niego części.
-
Przez ziutekmarcin
Potrzebuje porady jaką rase wybrać. Może ktoś hoduje mangalice w chlewie? Ponoć robią się agresywne? Czy to prawda? Mam czas na podjęcie decyzji jeszcze kilka mscy. A szczerze mangalica ma super mięso na kiełbasy itp. No i miałbym już niezłe stado na początek bo są już dorosłe lochy i kilkanaście młodych loszek w wieku do 4 mscy.
Druga sprawa to muszę zrobić wygrodzenia w chlewni. Mam na to hale łukową o szer 12 m i długości 30 m. Hala jest zamontowana na 120 cm murze z pustaka zalewowego zbrojonego. Czy mogę spawać wygrodzenia z prętów zbrojeniowych 16 mm? Aktualnie jest posadzka na zero ale będzie robione przez środek podwyższenie o min 15 cm oraz spadki na boku regularnie. Przy murach po obu stron mam wbetonowane rury fi 200 mm wraz z wpustem też fi 200mm co 3 metry by odprowadzać gnojówke.
Trzecia sprawa to czy jest jakiś system by koryta powiedzmy o długości 200 cm były wysuwane na te drogę po środku by zadawać pasze i po napełnieniu dać spowrotem do bucht? Zależy mi na tym bo karmione będzie na mokro.
-