wladko119

Trzoda Chlewna rośnie w 3 miesiące ?

Polecane posty

wladko119    0

Czy to prawda ? :huh:  U mnie we wsi hodowcy mówią że im rosną podając im gotowe pasze (kupne) :D

Pozdrawiam !!!

Edytowano przez wladko119

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    622

A czemu ma niby nie rosnąc dostaje jedzenie to musi rosnąć, nikt nie pisze do jakiej wagi i od jakiej.

 

Miałem u siebie takiego przedstawiciela który twierdził że pewien hodowca kasuje stado bo się nie opłaci (zużycie paszy 2,5 kg/kg przyrostu, odsadzone 29 szt/rok od lochy).

 

 


"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adrian3005    45

Te najlepsze rosną 3 miechy ale średnio wychodzi 3.5 miecha i średnia świń ma 120 kg . Ale na takiej paszy lubią im jelita pekac I takie 100 kg trzeba wywalić także coś za coś ... N 400 świń 25 upadków trzeba liczyć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mikcom20    34

Te najlepsze rosną 3 miechy ale średnio wychodzi 3.5 miecha i średnia świń ma 120 kg .

ale nie od urodzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rolnik1973    4487

Ale co te mięso warte jak one jedzą i płaczą że już nie chcą ale muszą żeby w limitu czasowego nie przekroczyli. Stryjek z miasta zawsze u mnie bierze na zabicie sobie, ale jakto był asf i zakaz przewozu to kupił od masarmi co biorą z fermy to tego zjeść niemógł bo tak jakby worek premiksu na stół postawił tak capiło. Mówił że by wolał chleb z marmaoladą ze śliwek z robakami jeść niż ten szajs.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tymtus    41

Od 20-25kg do 115-125kg w 3 miesiace da się zrobić, ale tak jak piszą poprzednicy, to jest już dobry wynik, średnia będzie koło 3.5 miesiąca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szymi40    800

W  zeszłym  tyg.  pojechało  ,,gniazdo''  równo  5 miesięcy od urodzenia- średnia waga  110 kg.  na12 sztuk-  bałem się tych  upałów  mogły jeszcze 2 tyg. pożyć .....   Wszystko  zależy od   ,,gniazda''  jak idą.  Ale  dla siebie  wolę  takiego  starszego  -nawet dużo  starszego. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mat22889    24

jak piszą poprzednicy rosną w 3 miesiące ale to od wagi około!!! 25kg lub wiecej ale to zapewne dunczyki lub holendry :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damianos95    66

U mnie 5 do max 6 miesiecy od samego urodzenia do wagi sredniej 137kg czasami szybciej czasami wolniej zalezy zy maciora zaproszona zwyklymczy miesnym bo te2 ida o misiac szybciej tak około. Pasze mam własna kupuje koncentrat i zakwaszacze a takze inne dodatki pazowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matys1990    20

Warchlak duński przy średniej wstawieniowej około 33kg rośnie max do 100 dni do średniej 128 żywca. Duńczyk ma przyrosty miedzy 900 a 1100 gram na dobę. Holender inna genatyka i rośnie dłuzej. A jak komus pada 20 sztuk z 400 i ma problem z jelitami to niech zmieni pasze albo weterynarza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wladko119    0

Czyli by tak rosły to trzeba maciory zganiać albo odchowalnie wybudować bo prosiąt o takiej wadze nie będziesz trzymał przy maciorze :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
XTRO    466

tak i capi tak że się wytrzymać nie da.

U mnie dookoła ponastawiali chlewnie (wszystko tucz kontraktowy) i nie da się wyjść jak jest jakiś większy wiatr... Znajomy mówił że raz wziął taką świnię i sam zabił to na jak smażył smalec to tak waliło z patelni gnojowicą aż wyrzucił to.

Mówią że 3,5 miesiące średnio wychodzi tucz.

A co to za pasza tam idzie to zostawmy bez komentarza.

 

PS. po odbiór padłych samochód jeździ do nich co 2 dni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafff24    27

znajomy co odemnie kupuje, to 4 miesiące i tucznik 120 kg, hoduje dla siebie i dla rodziny, tak, że na gotowej paszy mogą być 3 miesiące, ja dla siebie to ekstensywnie i 5 miesięcy i jest smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lagunal6    1

tak i capi tak że się wytrzymać nie da.

U mnie dookoła ponastawiali chlewnie (wszystko tucz kontraktowy) i nie da się wyjść jak jest jakiś większy wiatr... Znajomy mówił że raz wziął taką świnię i sam zabił to na jak smażył smalec to tak waliło z patelni gnojowicą aż wyrzucił to.

Mówią że 3,5 miesiące średnio wychodzi tucz.

A co to za pasza tam idzie to zostawmy bez komentarza.

 

PS. po odbiór padłych samochód jeździ do nich co 2 dni

 

Waliło gnojowicą?co za głupoty.chyba nigdy nie byłes na fermie.swinki czysciutkie na rusztach,dostaja premiks.soje pszenice jeczmiec wiecczemu maja smierdziec?moze nie skrobał jej i siersc buło czuc?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
XTRO    466

wali u mnie na podwórku nawet jak tylko otworzą drzwi w chlewni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorki12    8148

Waliło gnojowicą?co za głupoty.chyba nigdy nie byłes na fermie.swinki czysciutkie na rusztach,dostaja premiks.soje pszenice jeczmiec wiecczemu maja smierdziec?moze nie skrobał jej i siersc buło czuc?

 

 

Taaaa , jasne , różami normalnie pachnie B) . Czym więcej ogonów - tym większy smród ! i tego nie przeskoczysz :rolleyes: .

 


ZETOR TEAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafff24    27

jak karmisz normalnie to jest znośnie, gorzej jak ktoś jedzie na odpadach rzeźnych, czy innych wynalazkach, przejeżdżałem do znajomego koło takiej chlewni to naprawdę capi jakby coś tam padło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ws71    361

Waliło gnojowicą?co za głupoty.chyba nigdy nie byłes na fermie.swinki czysciutkie na rusztach,dostaja premiks.soje pszenice jeczmiec wiecczemu maja smierdziec?moze nie skrobał jej i siersc buło czuc?

 

 

Rodzina mieszka koło takiego hodowcy,impreza na  powietrzu latem jak u mnie w chlewni capi ,więc przy hamuj z takimi opowiadaniami.Pasze stosowane tuczu kontraktowym powodują specyficzny zapach obornika,zbadaj paszę to się zdziwisz z czego jest robiona i czym faszerowana

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    622

Każda produkcja ma swój zapach jedna przyjemny dla nosa inna nie.


"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lagunal6    1

Taaaa , jasne , różami normalnie pachnie B) . Czym więcej ogonów - tym większy smród ! i tego nie przeskoczysz :rolleyes: .

 

 

Chłopie od tego jest wentylacja i to na pewno lepsza niz u jednego co trzyma 10szt i otwiera dzwi jak jest goraco.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetorki12    8148

Taa , jaasne - z pochłaniaczami i wkładami węglowymi :P , a zaraz obok prowadzą agroturystykę i sprzedają wodę źródlaną :D . Pokaż taką "bezsmrodową" hodowlę , podaj przykład gdzie takie cuda B) .


ZETOR TEAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szczypka    249

najgorsza mączka rybna nawet niewielki dodatek w paszy a smród nie do wytrzymania nawet mi śmierdzi 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ws71    361

Chłopie od tego jest wentylacja i to na pewno lepsza niz u jednego co trzyma 10szt i otwiera dzwi jak jest goraco.

 

W mojej okolicy jest duńska ferma zarodowa trzody chlewnej  ,byłem na otwarciu system wentylacji  oparty na komorach w których panuje wyższe ciśnienie niż na zewnątrz,latem doprowadzane powietrze jest schładzane ,zimą ogrzewane wielkość 4500szt wszystko na rusztach i capi dosyć mocno więc wentylacja to nie wszystko :rolleyes:

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szymi40    800

Żeby  smakowało  musi  śmierdzieć   -  no chyba  że  sałata  i  sałata  ale  ile można  schabowy  musi być.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Masseyy
      Witam
      zastanawiam się jakie preparaty stosujecie do zwalczania mykotoksyn chorobotwórczych. Ile stosujecie do paszy i jakie są efekty.
    • Gość adrian
      Przez Gość adrian
      czy ktoś umie wyliczyć fcr?
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
    • Przez tomek321455
      Witam w tym temacie chciałbym poznać waszą opinię na temat karmienia trzody chlewnej mieszanką paszową własnej produkcji zmieszanej z odpowiednią proporcją koncentratu i do tego młóto browarne. Takie pożywienie 2 razy dziennie rano i na wieczór a w przeciągu dnia tak popołudniu zielonka z lucerny co wy na to??
    • Przez RyszarsSkow
      Dzień dobry, zastanawiam się jak wygląda tucz ziemniaczany. Chciałbym wiedzieć ile ziemniaków na dzień na sztukę i ile do tego paszy treściwej. Czy do ziemniaków pasowałaby pasza z 40% jęczmienia, 20% pszenicy, 20% pszenżyta, 10% łubin, 10% koncentrat.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.