CHIB

Talerzówka czy Mulczer(kukurydza)

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
CHIB    0
Napisano (edytowany)

Witam, uprawiam już parę lat kukurydze na ziarno i mam problem z resztkami pożniwnymi, jest ich zbyt dużo aby w 100% orka mi przykryła  a docinacie w przystawce też szału nie robią, + od paru lat widać nasilającą się omacnice i moje pytanie co będzie lepszym wyborem brona talerzowa czy mulczer, i no co zwrócić uwagę przy ich zakupie? fajnie jakby ktoś się wypowiedział kto użytkuje mulczer w qq i czy się sprawdza czy może lepiej szukać ciężkiej brony ?

Edytowano przez CHIB

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agrolublin    29

Mulczer to tylko zetnie i pozostałe łodygi i może jeszcze korzenie jeśli wystają ponad ziemie.Ja wolę talerze sam używam i wiem że jest to lepsze rozwiązanie bo dodatkowo potniesz i wymieszasz resztki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adrian_K_90    64

Dobry agregat talerzowy będzie bardziej uniwersalny. Do tego pomyśl by zastosować coś co przyśpiesza rozkład resztek pożniwnych, lub zastosuj zwykły mocznik. Wtedy i ziemia nabierze lepszych właściwości. Lepsza struktura, zdolność do utrzymywania wilgoci, itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Adrian_K_90    64

Nie będzie przecież rokrocznie stosował wapna. Są zresztą pola (sam mam taki kawałem) gdzie naturalnie ph jest wręcz zasadowe. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dachu127    79

chodzi o małe ilości typu 20-30kg ca0. a to że ph jest zasadowe nie oznacza ze poziom wapnia jest odpowiedni. można też stosować naprzemiennie, raz mocznik raz wapno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adrian_K_90    64

Rozkład związków organicznych, szczególnie słomy powoduje zużywanie azotu, dlatego też mocznik nie tylko przyśpiesza rozkład, ale również rekompensuje straty związków azotowych w glebie. Dlatego też mi się wydaje, że mocznik jest ok. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????
       
      U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 
       
    • Przez Bartys12
      Witam 
      Czy ktoś orientuję się jaki jest koszt pakowania  kukurydzy w rękawa ?
      interesuje mnie cena rękawa oraz koszt jego uzupełniania od ha 
      oraz ile ok hektarów wejdzie w taki rękawa przy wysokości roślin średnio 3 m 
    • Przez Bolek96
      Witam czy ktoś siał już odmiane kukurydzy MOROCK i SATIVO z Saatbau jakieś opinie zastrzeżenia ?
    • Przez Krystian6830
      Witam zastanawiam się nad wyborem kukurydzy na kiszonke.
      Czy na polu którego gleba to tak 4 i 5 klasa (moze trochę 3) można posiac odmiany maisadour mas 18t lub valterinio kws czy znacie jakiś lepsze ?
      A tak przy okazji to jaka polecacie kukurydzę na ziarno ?
       
    • Przez Krystian6830
      Jestem tu z pytaniem jak przykrywa się kiszonkę w silosie???
      rozwija sie po prostu folie i rozkłada ?
      Bo ja słyszałem że najpierw jeszcze jak nie nie kukurydzy ma to folie daje sie na sciany i na koniec zagina do środka 
      Wiecie jak to się robi ?????
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.