Skocz do zawartości
Derekjohn

John deerw 590 rotor problem z formowaniem beli

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
john
Derekjohn    0
Napisano (edytowany)

Witam. Zakupiłem rok temu John deere 590 z rotorem 98 r. Prasa ma problem z formowaniem beli z sianokiszonki jak i ze słomy. Na samym początku pobierania materiału w środku maszyny strasznie coś wali, co chwile trzeba się zatrzymywać żeby wszystko "połknęła" i dopiero po jakimś czasie gdy bela się uformuje można normalnie bez problemu jechać. Czy ktoś coś wie na ten temat ? Co może być przyczyną tego problemu ? Dodam że maszyna działa przy masseyu 3080.

Z góry dzięki za informacje :)

Edytowano przez Derekjohn

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelek11    14

Dziwna sprawa z rotorem powinna ciągnąć wszystko jak leci. Masz na podbieraczu taką blachę lub wałek co przyciska masę na podbieraczu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Derekjohn    0

Tak, mam blachę. Jeszcze dodam że z prawej strony często się również zapycha i co 3-4 baloty trzeba zejść z traktora i wyjąć materiał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

peewee1984    0

W zasadzie mam inna prase, ale problem mialem podobny. Tyle ze wina nie leżała w rotorze, ale w w wałku który znajduje się za podbierakiem w komorze formującej bele. Na poczatku nowej beli jak materialu jest malo, to ten wałek powinien zacząc go obracac, bo pasy tylko się po nim slizgaja. Jak wałek juz bedzie bardzo gladki to słoma lub siano nie zacznie sie krecic, az w koncu rotor zlapie materiał z komory i sie wszystko pozawija na nim, lub zapcha sie gardziel miedzy podbierakiem a komora. Zarowno w prasie New Holland 835 jak i DF 3,56 OC pomogło dospawanie na tym wałku prętów zbrojeniowych, tak aby zwiekszyc tarcie pomiedzy walkiem i formowanym materialem. To "walenie w prasie" na poczatku formowania balota to moze byc napinacz od pasów, bo z poczatku belka nie jest okragla, tylko przybiera dziwne, nieforemne ksztalty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzony1640    0
Napisano (edytowany)

Możliwe że poluzowały ci się śruby trzymające obudowę łożysk rotora i napędu rotora po prawej stronie za dużym dwurzędowymkołem zębatym i/lub siadły te łożyska

Edytowano przez dzony1640

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
porems    9

Również mam jd 590 z rotorem 98r i ten sam problem co @Derekjohn prasa kupiona na wiosnę, bela nie chce się zacząć kręcić, gdy już zacznie to wtedy można  jechać normalnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelpzo    0

Witam, 

Koledzy mam problem z prasą john deere 590. Prasę zakupiłem w maju w tym roku jest z 1999 roku i ma zrobione 9500 belek, tak przynajmniej na sterowniku jest zapisane. Cały sezon spisywała się super. Belki równe dobrze zbite, w sianokiszące i słomie nie było żadnych problemów. Na samym końcu sezonu podczas uruchomienia wiązania ręcznego ramie podajnika sznurka się wysuneło do końca i nie wróciło. Prasę prasuje mój ojciec, więc jak tylko zadzwonił i opisał problem kazałem mu zjechać do domu i robotę dokończył kostkującą. Ja jak wróciłem z pracy podłączyłem panel do prasy to w trybie diagnostycznym przejechałem na pozycję początkową ramieniem od podajnika sznurka i gdy włączam panel normalnie bez wciskania przycisku wiązania ręcznego to ramie znowu wysuwa się do końca i nie wraca. Co jest nie tak? Czy jeżeli wałek WOM nie jest włączony to ramie nie wróci? Proszę o pomoc, 

Z góry dziękuję i Pozdrawiam

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×