Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
hus2431    0
Napisano (edytowany)

Przygotowałem projekt swojej obory wolnostanowiskowej. Ile bydła mięsnego mogło by się zmieścić do obory o takiej wielkości i ile dałbym rade utrzymać na 17ha?

 

Projekt:

post-100716-0-03931400-1463779706_thumb.png

post-100716-0-57811300-1463779351_thumb.png

post-100716-0-08182600-1463779531_thumb.png

 

Edytowano przez hus2431

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
extrabyk    2291

Z głowy nie pamiętam ale znajdziesz w necie ile według wymogów dobrostanu zwierząt potrzebujesz metrów kwadratowych na bydło w zależności od wieku. Ważne jest też ile metrów bieżących potrzebujesz drabiny paszowej.

Druga sprawa to po co Ci tak drogi obiekt do hodowli bydła mięsnego ? Dla większości ras mięsnych wystarczy wiata...nie licząc ras mięsnych prymitywnych, które nawet wiaty nie potrzebują.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mimi007    81

trochę nie przemyślane, jeżeli chcesz wolnostanowoskowa i coś konkretnego pod dachem to mierz tak aby mieć dwa korytarze gnojowe ( aby przeganiac przy wyciskaniu gnoju) i jeden korytarz paszowy najlepiej również przejazdowy, aby jak najmniej się narobić, a z 17ha jeżeli w tym orne i tuzy to jak dla mnie z jakimiś poplonami na kiszonke spokojnie 20-30szt wychowiesz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

G_Siegien    18

A jak chcesz w takim budynku wybierać obornik?


Posty wyrażają moje zdanie, inni nie muszą wcale się z tym zgadzać (mogę być w błędzie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
janczar810    290

ogólnie rzecz biorąc nie dość iż konstrukcja bedzie bardzo droga, a dodatkowo w późniejszym etapie eksploatacji pracochłonna.

-najważniejsze korytarz paszowy masz zdecydowanie za mały 1,65m !!  moze byc na taczke

-mozna wykorzystać jeden korytarz paszowy dla dwóch kojców, oszczedność powierzchni jak i wygoda przy zadawaniu karmy. Bo przy tak małym korytarzy paszowym KARMA(czyt. https://pl.wikipedia.org/wiki/Karma_w_buddyzmie)  opuści Cie szybko 

-dorosły byk mający ok. 600-700kg potrzebuje ok min 5m2 (mówi z praktyki nie z przepisów)

-małe cielaki do 6msc 1,5m2 

-średniaki ok. 2,5m2

OGRANICZENIEM jest tylko długość stołu paszowego byk 1mb,małe cielaki 0,4mb, średniaki 0,7mb /METR bieżący /

Owe wymiary stosuje i sprawdzaja sie w praktyce  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hus2431    0

Zapomniałem dodać że projekt ukazuję przebudowę starej chlewni na oborę wolnostanowiskową. Zrobiłem tak wąski korytarz z tego powodu że wysokość stropu wynosi 2.3m więc paszowóz się nie zmieści a myślałem żeby pasze zadawać za pomocą miniładowarki z przystawką do zadawania kiszonki. A jeśli chodzi o usuwanie obornika to od tylnej strony kojców są wjazdy do których bez problemu zmieści się ładowarka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
extrabyk    2291

Czyli jest to projekt przebudowy i adaptacji a nie czegoś budowanego od zera...to trochę zmienia sytuację ale i tak uważam, że ani bydło ani Ty nie będziecie zadowoleni z tego budynku.
Przerób to lepiej na pokoje do wynajęcia na godziny...poznasz dużo nowych dziewczyn, kasa będzie zdecydowanie lepsza i się tak nie narobisz jak przy utrzymaniu stada w takim budynku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Radek65
      Dzień dobry, zastanawiam się jaką oborę dla bydła mięsnego postawić (zamknięta, otwarta). Chciałbym poznać wasze opinie która lepsza jakie są wady jakie zalety. Jeśli to ma jakieś znaczenie obora była by na planie kwadratu 15x15. 
    • Przez valduk
      Oferujemy byczki miesne 10-11 miesieczne do dalszej hodowli,takze HF 2-3 tygodniowe,odbior na Litwie
    • Przez micgal39533
      Z jaką firmą obecnie najlepiej podpisać umowę na hodowlę bydła. Bo planujemy zwiększyć ilość i przydałoby się coś ogarnąć. 
    • Przez TomaszMdrecki
      witam
      nie wiem czy ja mam taki problem czy nie umiem szukac, czy ktos ze swietokrzyskiego zna jakieś gospodarstwa albo jakieś targi, jarmarki lub giełdy gdzie mozna kupić byczki mięsne najlepiej kilku tygodniowe.... jak wejdzie sie na OLX to 99% ogłoszeń to sprowadzane zdechlaki z zagranicy, przejechałem sie na nich ;/;/
    • Przez młodyrolnik2000
      Siema. Mam gospodarstwo około 20 hektarów i hoduje okoły 50 świn i 10 sztuk bydła. Planuje zlikwidować świnie i powiekszyć chów bydła do około 20 sztuk oraz bardziej skupić sie na produkcji roślinnej czyli zboża, rzepak lub kukurydze na ziarno. Tylko nie wiem czy mi się to opłaci. Może ktoś zmieniał coś w tym stylu jak ja to planuje? Myślicie że sie opłaci? Z góry dzięki za odpowiedz. dodam że ziemie klasy 3, 4 i 5.
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.