Skocz do zawartości
dronningborg6

Blokada tylnego mostu.

Polecane posty

UrsusCzesio    303

Mam pytanie co do blokady jak ona działa dokładnie tzn te 3 stopnie. Mam na serwo ciągnik także mamy tą gałke z lewej strony. Jak będę wiedział który stopien mam włączony no bo 1 czyli wyłąćzona wiadomo schowana linka do końca. I jak po pociagnięciu trzeba to trzymać? czy to jakos automatycznie wtedy będzie włączona i na koniec jak wyłączyć. B)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gelo707    20

Wyciągasz do siebie, przekręcasz gałkę i ona zostaje w tej pozycji, to masz załączoną blokadę, jak skręcisz w którąś stronę kierownicą, to automatycznie rozłącza, jedziesz prosto blokada działa.

Ciągniesz tą gałkę do siebie do oporu i trzymasz, masz blokadę bez względu czy skręcasz czy prosto. W tej pozycji blokada dziala jak trzymasz wyciągniętą gałkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
UrsusCzesio    303

AAA to takie buty że na 3 stopniu działa tak samo jak w C-360 byś trzymał nogena pedale non stop :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

magnum310    0

Hej Chłopy

posiadam MTZ 82 z 95roku i mam problem bo gdy włączam blokadę to strasznie się olej leje z tej obudowy od blokady. Dlaczego???

Blokada załączana jest przez ściśnięcie dwóch tarczek, tarczki ściskane są za pomocą tłoka z gumową membraną. prawdopodobnie uszkodziła się membrana i olej wycieka na tarcze a potem otworem w obudowie na zewnątrz - musisz to rozebrać i wymienić membranę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Me97    1

A dało by się to przerobić żeby wciskał blokadę nogą?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

U mnie coś ostatnio blokada się nie wyłącza, tzn jest tak jakby na automacie. Puszcza dopiero jak skręcę bardziej kołami a jak jadę z lekko skręconymi kołami to przy dużym obciążeniu tyłu ciągnik jedzie prosto aż w pewnym momencie coś przeskakuje i jakby blokada na chwilę puszczała. Na początku zauważyłem że była wyciągnięta sprężyna od powrotu tego kółka więc ją wymieniłem i był spokój jakiś czas a teraz znowu jest problem. Sprężyna na pewno dobrze odbija bo nie da się już dalej ręką tego kółka przy rozdzielaczu cofnąć. Jest tam jeszcze jakaś regulacja czy padł ten rozdzielacz od blokady?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    573

W tym rozdzielaczu nie ma co paść. Ale profilaktycznie możesz go przeczyścić i zawór nad nim który wkręcony jest do filtra oleju. On utrzymuje ciśnienie potrzebne do działania blokady. Poza tym sprawd czy jest dobrze ustawiona blokada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Jak mam sprawdzić czy jest dobrze ustawiona blokada? Kółko od rozdzielacza jest w pozycji wyłączone a zachowuje się jak na automacie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    573

Na kółku jest znak a na obudowie kreski z opisem.

Ogólnie to proste urządzenie. Rozbierz dla pewności czy coś w nim nie siedzi, jakiś farfocel. Cały olej leci przez niego i trafia do filtra. Filtr też wypadało by obejrzeć.

http://zapodaj.net/c...c9163d.jpg.html

http://zapodaj.net/73e930ff00549.jpg.html

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Rozebrałem dzisiaj i nic nie znalazłem podejrzanego. Tylko tyle że filtr był już rozerwany bo pewnie go zakleiło całkiem i coś musiało puścić. Podszlifowałem tylko trochę na tym kółku zewnętrznym żeby dalej się przekręcało przy wyłączaniu. Jutro kupię ten filtr, poskładam i zobaczymy jak będzie działać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    573

To możliwe że to jego wina znaczy filtra. Robił ciśnienie na powrocie które cofało się przez rozdzielacz i zaciskało blokadę. Przepłukaj układ.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Tylko jak już był rozerwany to raczej ciśnienia nie robił a chyba nie rozerwało go w ostatniej chwili bo jeszcze przed rozbieraniem jeździłem po podwórku i próbowałem i do końca był problem. Zobaczymy jutro jak poskładam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Wkurzyłem się w końcu i zaślepiłem rurkę biegnącą od kolumny do blokady tylnego mostu. Wreszcie blokada nie łapie. Wiem że w tym rozdzielaczu nie ma się co popsuć ale najwyraźniej to on coś szwankuje bo w pozycji wyłączonej działa jakby był na automacie. Będę musiał go wymienić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
panmino    4

Ciśnienie oleju na przewodzie do blokady - 7 (powinno być między 8 a 10, ale w serisie powiedzieli, że 7 jest ok.) tarcze suche, membrana działa - sprawdzałem na stole warsztatowym, blokada nie działa....
Może tarcze ze starości się zużyły? Mam ten ciągnik od 3 lat, ale dopiero w ubiegłym roku zorientowałem się, że blokada nie działa. Macie jakieś pomysły, co jeszcze sprawdzić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebe1033    62

może i tarcze się skończyły od hamulca jak wymieniałem niby jeszcze były widoczne nacięcia a nie hamował , a na nowych hamuje

 

To jak wymontowałeś całe te ustrojstwo to sprawdź czy siłownik wychodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
panmino    4

Membrana działa, bo dmuchałem powietrzem, ale zajrzę do niej mimo to. Wieloklin na wałku wygląda jak nowy, ale w skrzyni to nie wiem.
Tarcze są te same, co hamulcowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hemi    16

To zależy z którego roku masz MTZ, ale na pewno są te same co tarcze od ręcznego.  Wyciągałeś sprzęgło całkowicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marekc    56

ta blokada to ma bardzo ograniczony skok i wystarczy że tarcze utrą się po milimetrze i już nie będzie działać co siekawe to nowe tarczki w sklepie są cieńsze od tych oryginalnych ja sobie poradziłem z tym wkładając dodatkową trzecią przekładkę przez co zminimalizował się luz pomiędzy tarczkami do minimum i teraz działa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×