Skocz do zawartości

Polecane posty

kruszyna877    0

Witam. Mam takie pytanie, na jakiej zasadzie działa blokada przedniego mostu w 1634, czy po włączeniu przycisku blokady nogą przy gazie blokady tylnego mostu powinien załączyć się także przedni most? mam 1634 97r przedni napęd włączam przy kierownicy, jak wcisnę nogą blokadę tylnego mostu to w przodzie ciągnie mi tylko jedno koło. czy jest możliwe, że nie ma w tym ciągniku blokady przedniego mostu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
VARIO    22

blokada przedniego mostu powinna być nawet załączana przez przycisk na elektromagnes .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
crvx40    7

Mam blokade przedniego mostu w 1014 i to nie dziala na zasadzie jak wlaczysz blokade tylu to blokuje przod. Blokada przedniego mostu wlacza sie automatycznie przynajmniej u mnie tak jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

zakrzewiak    6

Włącznik blokady przedniego mostu jest umieszczony pod kabiną w okolicy wyrównywacza hamulców (z prawej strony) podłączone są do niego dwa przewody z których jeden to + a drugi zasila cewkę elektrowłącznika blokady przedniego napędu, elektrowłącznik jest od wewnątrz ramy przy rozruszniku. Włącznik jest połączony z dzwignią od blokady tylnego mostu więc blokują się 4 koła jednocześnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
crvx40    7

U mnie nawet bez blokady tylu ciagna oba przednie jednoczesnie jak jedno dostanie poslizgu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kruszyna877    0

To może u mnie jest zepsuty ten włącznik pod kabiną? Tylne kręcą dwa a przednie jedno... Można jakoś sprawdzić czy aby na pewno on jest przyczyną?

 

A czy możliwe jest żeby 16tka 97r w ogóle nie miała blokady przodu?

Edytowano przez kruszyna877

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zakrzewiak    6

Połącz kabelki ze sobą od tego czujnika i wtedy zobacz czy oba koła ciągną, tylko nie skręcaj kołami podczs jazdy żeby mostu nie rozerwało. Sprawć czy poąd dochodzi do tego włącznika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Superman    0

Blokada przedniego napedu dziala na elektro magnes. Gdy wlaczasz blokade noga tu przy gazie to pod kabina masz taki czujnik a przy nim blaszke i przy wcisnieciu blokady ta blaszka powinna chyba wcisnac ten guziczek w czujniki i wtedy prad idzie na cewke i masz blokade przedniego mostu. Ja tez mialem problem z blokada to przerobilem i zrobilem na guzik blokade przedniego napedu doprowadzilem przewodu guzik prad i dziala elegancko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arek    115

A czy możliwe jest żeby 16tka 97r w ogóle nie miała blokady przodu?

 

Jak do przedniego mostu w miejscu mechanizmu różnicowego wchodzą 2 przewody hydrauliczne do masz blokadę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
TheCinek    3

Koledzy mam problem z blokada niby wszystko działa: włącznik, elektromagnes, olej daje do mostu itp... Co może być bo jednak nie blokuje mechanizmu :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
buczacza1    0

A orientuje się ktoś ile kosztuje i gdzie można kupić taką automatyczną blokadę z zetora?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor6045    22

Witam. Przeglądając sobie wieczorkiem katalog części od ursus 1014 z nudów porównywałem sobie części z katalogu zetora głównie 7245. Odkryłem że w przednim napędzie zarówno w ursusie jak i zetorze jest ta sama obudowa mechanizmu różnicowego i te same koła planetarne. I właśnie tu naszła mnie pewna myśl otóż jeśli obudowa i koła planetarne są te same to ciekawe czy blokada typu NOSPIN od zetora nie pasowałaby do ursusa. Pytam z czystej ciekawości może któryś z was coś kombinował w tym kierunku. nr katalogowy dla ursus i zetora dla obudowy mechanizmu to 88.170.999 dla kół planetarnych ursus 3011.2511 dla zetora 3011.2535 ale sprawdziłem w sklepie to to samo link poniżej 

 

tu jest link do katalogu zetora :http://www.agroservishlucin.cz/5211-7745/data/31_2/index.html

 

tu do kół planetarnych : http://agro-kam.pl/pl/p/Ursus-Kolo-planetarne-65630112511,-3011.2511-3011.2535-84.174.031-/3755

 

 

post-19403-0-95723600-1422476962_thumb.jpg

post-19403-0-31724600-1422477001_thumb.jpg

post-19403-0-05478000-1422477020_thumb.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor6045    22

No tak tak wiem ale wygląda na to ze obudowa mechanizmu różnicowego jest ta sama. Zaciekawilo mnie to bo kiedyś przeglądalem ogłoszenia na olx i jakiś gościu oferował automatyczna blokadę do Zatora 7245 i Ursusa 914 .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrek1979    6

mam u siebie w zetorze taką blokadę i sobie chwale świetna rzecz :)  , założyć to nie problem tylko troche kosztuje taka zabawka u mnie to ma numer 5045 3140

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor6045    22

no właśnie mnie też się to podoba :) są takie sytuacje np w zimie że bardzo by się przydała :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrek1979    6

nie tylko w zimie ale cały czas to się sprawdza   kosz to około 1700 pln lub więcej ja juz to mam 2 lata podczas jazdy na wprost nie rozłączy napędu kół choćby jedno było na lodzie a drugie na asfalcie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zgrywus223    18

Ja u siebie w 12245 miałem taką blokadę ale wymieniłem ją na zwykły mechanizm bo były zużyte zęby i ciągnęło tylko jedno koło, no i w ogóle  było ciężej skręcać.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor6045    22

aha to dobrze wiedziec dzięki :) Jednym słowem gaz do dechy i nie zajmować się głupotami  :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez PronarekP5
      Ci którzy mają lub jeżdżą tym URSUSEM jaka wygoda jazdy czy da sie radia słuchać jak idzie w polu itp. itd.
    • Przez HorPol65
      Witam!! Mam takie pytanie jaki tur da rade zalozyc do 60-tki??
    • Przez Jarekborys
      witam wszystkich, mam problem, zależy mi na tym aby ciągnik ursus c 330 współpracował z opryskiwaczem którego belkę polową rozkłada się hydraulicznie. Założyliśmy nową pompę hydrauliczną, nowy rozdzielacz na błotniku na dwa wyjścia ( bo tyle jest potrzebnych do opryskiwacza) no i pojawia się problem, wydatek oleju i jego ciśnienie jest wciąż prawdopodobnie zbyt małe ponieważ kilka razy podniosłem belkę polową, rozłożyłem ją, wykonałem oprysk, ale za którymś razem jak już olej był zbyt ciepły to po prostu nie mogłem już podnieść złożonej belki (bo aby ją rozłożyć najpierw muszę ją unieść kilkanaście centymetrów aby wysunęła się z zabezpieczeń) Stan oleju w skrzyni jest w górnym stanie, filtr jest czyściutki, nie wiem co mam zrobić? Może ktoś ma jakiś pomysł? Jak mogę rozwiązać ten problem? Potrzebuję dwa wyjścia hydrauliczne (wydatek oleju i powrót) Podpowiadano mi już abym założył na wałek pompę od ładowacza czeskiego i wtedy miałbym duży wydatek cieczy ale nie miałbym już możliwości napędzania opryskiwacza od WOM czyli ten pomysł odpada.
    • Przez 7613farmer
      Witam wszystkich forumowiczow prosze o porade, otoz posiadam od nowosci ciagnik Zetor Proxima 8441 w ktorym problemem jest stale przeciekajaca nagrzewnica.
      Pierwsza oryginalna jak dotad wytrzymała najdłuzej - 4lata. Kupiłem druga,polska- nie chinska,ktora wytrzymala jakies pol roku. Jeszcze na gwarancji ja oddalem i po długim okresie oczekiwania wkoncu wymienili mi na nowa,ktora zamontowalem i działala jakiś miesiac az tu wczoraj wsiadam a tu woda leje mi sie po głowie. Pomozcie co moze byc powodem,czy wszystkie nagrzewnice sa wadliwe, czy to jakas wada konstrukcyjna traktora? Jak narazie wybieram sie zareklamowac ta trzecia -tez jeszcze jest na gwarancji. I co - macie jakis pomysł?
    • Przez Mares
      Witam. Obecnie mam podłączonego tura pod tylne wyjścia hydrauliki i jak chce używać innej maszyny to trzeba wypinać węże od tura i w te miejsce podpinać maszynę. Chce mieć z tyłu 4 szybkozłącza gdzie pod dwa będzie wpięty tur a pozostałe dwa gniazda będą do maszyn. I mam pytanie, zawór odcinający tura musi być na zasilaniu i na powrocie czy tylko na zasilaniu wystarczy ? Poniżej zamieszczam rysunek z tym o co mi chodzi.
      PS. Czy lepiej dać zawory 3 drożne ?

×