Skocz do zawartości

Polecane posty

bartosz0013    1

Witam,

 

Kupiliśmy Kubotę M6060 66koni i chcemy do niej dokupić jakiś agregat ścierniskowy bądź talerzówkę.

Co będzie lepsze? 

Ziemie 3-4 klasa, uprawiamy zboża i rzepak. 

 

Jeśli "gruber", to znaleźliśmy taki na 4 łapy z zabezpieczeniem ślimakowym firmy EURO MASZ. Jak takie zabezpieczenie się sprawdza? Różnica w cenie jest około 2000zł między ślimakowym a sprężynowym. Kołkowe zabezpieczenie raczej nie wchodzi w grę, bo pola są dość kamieniste.

A może lepsza będzie talerzówka ? 

 

Której firmy maszyna będzie najlepsza (znaczy najlepszy stosunek jakość/cena) ? 

 

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GucioJUMZ    283

Gruber 2m uciągnie ale już talerzówkę to 2,5m przy rzepaku raczej talerzówka i doprawiać przedsiewnie można talerzówką raczej talerzówka odnośnie firmy można jest duży wybór 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

RogR01    15

jesli gruber to tylko Mandam(niebieski) na sprezynach
oczywiscie chodzi mi o stosunek jakosci do ceny, a nie oto ze jest byc moze lepszy od pozostalych firm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bartosz0013    1
Napisano (edytowany)

Uciągnie grubera na 4 łapy, 5 talerzy i wałek bez problemu. 


Pytanie czy uciągnie jakąś małą bronę talerzową kompaktową? 

I czy taka brona będzie lepsza niż gruber? 

Czy gruber da sobie rade z rzepakiem wys. 40cm przed orką ? (drugie gruberowanie, pierwsze po ścięciu, drugie przed orką)

Edytowano przez bartosz0013

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bob124a    2

Ja ciągam grubera 5 łap na pazurze ślimakowym ciągnikiem mf 3050 4x4 też nie całe 70 km i  radzi sobie idealnie,Ziemie od 3-5 klasy sporo górek i zastanawiam sie nad założeniem 6 bo kupiłem szerszego bo mam w planach kupno większego ciągnika.Wiadomo bieg będzie musiał iść w dół bo raczej głębokością się nie wyreguluje bo jak idzie bardzo płytko to potrafi sie zapchać na dużej słomie i wygląda jak po kultywatorze,wiec zęby pole ładnie wyglądało musi być odpowiednia głębokość.U mnie na okolicy te duże ,obszarowe gospodarstwa nawet uprawiają przedsiewnie  ale ja nie próbowałem.Ogólnie jestem zadowolony bardziej niż z talerzówki bo mam taka małą pod mf i jak jest sucho to nie chce głęboko wchodzić.Teraz gdybym miał kupować to nie wiem czy nie wybrał bym innego wału bo mam rurowy a za wiele to on nie robi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Tylko talerzówka. Nie zapycha się, jest idealna do podorywki, gdzie chodzi o to żeby uprawę robić jak najpłycej. A te wynalazki zwane gruberami do niczego się nie nadają. Jak się płytko ustawi to radli jak średniowieczna socha, a głęboka uprawa ścierniska mija się z celem i to tylko sama strata paliwa. A talerzówką można też robić głębiej jak zachodzi taka potrzeba, więc jest bardziej uniwersalna. Poza tym ten śmieszny gruber zaperza pole, a po talerzówce i dobrym pługu po 2-3 latach pozbywamy się perzu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akmaly    180

Bajki opowiadasz że czytać nie można.

Gruber ma swoje zalety, tak jak talerzowy swoje ale nie jest idealna.

Talerzówką na ciężkich glebach można sobie plecy podrapać bo w życiu równo w ziemi nie będzie a ten wynalazek zwany gruberem idzie aż miło. Jak ktoś potrzebuje talerzówkę to tylko agregat talerzowy gdzie każdy talerz jest niezależny i na sprężynie ( to jeszcze daje radę ).

Ja uprawiam nim rędziny, a nawet borowina się trafi i w moich stronach talerzówka to rzadkość ( każdy kto to miał sprzedał już dawno ). 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
same110    64

Talerzowka to zło.Tylko tnie materiał i nic więcej A gruber podetnie wszystko ładnie wymiesza i zostawi pole bez widocznego scierniska .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KRISS75    39

Kolego jesteś w błędzie.W uprawie pożniwnej chodzi właśnie o podcięcie wierzchniej warstwy aby przerwać parowanie a ściernisko wcale nie musi być idealnie zakryte ziemią bo nie sprzyja to rozkładowi resztek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

I to jest wypowiedź rolnika. A reszta jak widać z rolnictwem ma niewiele wspólnego, bo nie wiedzą na czym polega uprawa pożniwna. Tak jak kolega powyżej zauważył chodzi o zerwanie wierzchniej warstwy aby przerwać parowanie i pobudzić do kiełkowania znajdujące się w tej warstwie chwasty. A gruberem zwłaszcza przy głębszej uprawie przesuszamy glebę zbyt mocno i mieszamy nasiona chwastów głębiej powodując, ich gromadzenie w glebie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pigmei    68

Z tym kiełkowaniem chwastów to już jest mało aktualne, owszem nasiona chwastów są lecz całym profilu glebowym, a nie tylko na wierzchu co by je miała głębsza uprawa uchować od kiełkowania. Chwasty to nie główny problem, na nie stosuje się opryski i to od dziesięcioleci, przerwanie parowania to tak, a spulchnienie w wymieszanie resztek pożniwnych płytko z glebą stymuluje rozwój tzw mikroorganizmów glebowych rozkładających biomasę.Co do wyboru sprzętu to wśród gruberów są różne typy tak jak i w talerzówkach czy agregatach talerzowych. kiedyś powszechne były podorywki, teraz stosuje się uprawę jak najbardziej uproszczona więc jak chodzi o zakup to jak warunki glebowe i pogodowe pozwalają. W mojej opinii jedne jak i drugi są dobre zachowując optimum warunków pracy, jak chodzi o uniwersalność to agregaty talerzowe stawiał bym ponad gruberami choćby z racji uniwersalności z tym że taki 3 metrowy potrzebuje już ponad 100 koni, a cena nowego sporo wyższa od gruberów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akmaly    180

Wszechwiedzący kolego @Elektrotechnik - pokaż mi w którym miejscu napisałem o głębokiej uprawie? Równa to nie to samo co głęboka ( talerzówką w układzie V dociążoną na maksa i tak połowa jej tylko ziemię drapie - oczywiście piszę o ziemiach jakie posiadam ).

Zerwanie warstwy wierzchniej wcale nie wymaga jej pocięcia czy mocnego rozdrobnienia ( ważne aby zerwać ściernie ). Co do chwastów to talerzówką czy gruberem ich nie zwalczysz. 

Uprawa pożniwna powinna zapewnić możliwie dokładne wymieszanie resztek z glebą - nie pocięcie ani dokładne przykrycie. 

Uprawiam na 6-8 cm, gruber ( bez podcinaczy ) idzie równo i efekt jest dla mnie bardzo dobry ( porównywane z agregatem talerzowym ( nie mylić ze zwykła talerzówką ) oraz agregatem ścierniskowym ( gruber z podcinaczami )).

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawel885    376

W Top Agrar był kiedyś test KOS vs ARES . Kos miał większe zapotrzebowanie na moc, lepiej podcinał wszystkie ścierniska przy uprawie na 8cm, lepiej przykrywał resztki po pszenżycie, gorzej po QQ i rzepaku, mniej równomiernie mieszał resztki z glebą. Jest tańszy w zakupie i przy wymianie elementów roboczych 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bartosz0013    1

Podbijam, bo żniwa coraz bliżej, a do żniw chcę kupić.

Mocy nie jest dużo, bo tylko 66 koni.

Co powiecie o gruberze z bometu na 4 łapy na sprężynach? Albo KBT z Burego? 

Mam ciekawe oferty cenowe na te maszyny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomek90    191

Tylko talerzówka. Nie zapycha się, jest idealna do podorywki, gdzie chodzi o to żeby uprawę robić jak najpłycej. A te wynalazki zwane gruberami do niczego się nie nadają. Jak się płytko ustawi to radli jak średniowieczna socha, a głęboka uprawa ścierniska mija się z celem i to tylko sama strata paliwa. A talerzówką można też robić głębiej jak zachodzi taka potrzeba, więc jest bardziej uniwersalna. Poza tym ten śmieszny gruber zaperza pole, a po talerzówce i dobrym pługu po 2-3 latach pozbywamy się perzu.

 

Masz wiedzę na temat elektroniki bo czytam Twoje posty, ale na temat w którym nie masz pewności co piszesz przemyśl parę razy to co nabazgrałeś. 

 

Gruber zaperza pole? Ryje jak socha? Jesteś pewien tego co napisałeś, bo robię gruberem i robiłem talerzówką to mam całkiem oddmiene zdanie. 

 

ps talerzówką robić głębiej jak potrzeba, ok. Tylko wiesz dobra talerzówką to 120-130km w górę i spory nacisk na talerz, bądz metr roboczy. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kris1976    11

Panowie kupie talerzówkę do mtz 82, będzie używana po orkanowaniu  kukurydzy co polecacie.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×