-
Podobna zawartość
-
Przez Ziomek3213
Czy da się przerobić skrzynię tak że obudowę 3 trzeba całą rozbebeszyć i wstawić bebechy od skrzyni 4 biegowej bo obudowami się nie różnią patrząc na niej ponoć tylko tym że są inne łożyska ale to da się przerobić?????????????? Chodzi mi o model ursusa 1614 Tylko proszę o wiarygodną odpowiedź
-
Przez johny997
Witam serdecznie i proszę o pomoc.
Od niedawna jest posiadaczem Ursus 1204, zauważyłem że od skrzyni pośredniej wychodzi zalutowana końcówka węża oraz zaraz obok zalutowany wąż - elementy oznaczone na czerwono. Czy wiecie może od czego to jest?
Drugim pytaniem jakie mam to do czego służy śruba oznaczona na żółto? Wygląda jakby służyła do regulacji jakiejś dźwigni przy skrzyni pośredniej. Co powinno być zamiast dorobione blachy?
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
-
Przez adam519
Witam może ktoś wie czy w tych modelach była skrzynia 4 biegowa? jeśli tak to czy to było tylko na zasadzie "szybkiej skrzyni" czy normalnie jak w 4 cylindrowych? czy to od czegoś zależało? czy po prostu od któregoś roku robili z skrzynią 4 biegową. Prosił bym o odpowiedzi.
-
Przez Zetix
Cześć.
Mam okazje kupić 1224 w naprawdę fajnym stanie, 89 rocznik cały w oryginale - ale jest jeden mankament ktory mnie martwi, brak wzmacniacza tzn skrzynia jest cała zrobiona tak samo hydraulika i cały tył, ale żółw zająć jest zdemontowany i przerobiony i wstawiony jakiś wałek - czyli teraz ta skrzynia pracuje tak jak na zającu? I jak taki traktor sprawuje się w polu bez tego wzmacniacza, czy aż tak jest on niezbędny żeby tym sprzętem normalnie robić? Jedyny wysiłek dla tego Traktora to będzie 4skibowy pług obrotowy, ziemie to głównie mady, Pozdrawiam
-
Przez DawidPatek
Witam,
Od 1984 w gospodarstwie posiadam ciągnik ursus 1212. Niestety w czasie ostatniego sezonu czterokrotnie urwaniu uległy widełki wyciskowe łożyska oporowego. Traktor jest z turem ale od jakichś 10 lat więc myślę, że to nie ma wpływu, bo nic takiego wcześniej się nie działo. Ciężko znaleźć mi przyczynę takiego stanu rzeczy. Nie było takiej awarii przez ponad 30 lat, a teraz taka czarna seria. Mechanik rozkłada ręce. Dodam jeszcze, że oczywiscie łożysko działa bez zarzutu.
Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam
-