Skocz do zawartości
dareq1994

tylnie gniazdo elektryczne.

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Gniazdo
dareq1994    1

witma. mam problem z tylnim gniazdem elektrycznym. na 1 rządku tych "złączek" mam hamulce, i lewy kiedunek. ale po włączeniu swiateł załaczają mi sie rowniez światła. czy w instalacji jest jakieś rozgałęzienie na lewą i prawą strone oraz te gniazdo? jesli tak to gdzie? lub miacie inne sposoby na zrobie nie tego gniazda.

 

 

Prosze bardzo o pomoc. pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AdeXZet    41

nie za bardzo rozumiem twoją wypowiedz, a co miało by się zapalać po włączeniu świateł? kierunki? w każdej wtyczce i gnieździe są piny do światła lewego i prawego ale nie wszędzie jest ot podłączone oddzielnie, zdarza się że światła idą jednym pinem zamiast dwoma. W google znajdziesz wyraźny opis wszystkich pinów zarówno we wtyczce jak i w gnieździe, schemat jest uniwersalny, a jeśli po podłączeniu zapalają się inne żarówki niż powinny to znaczy że ktoś wsadził "paluszki" i namotał 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dareq1994    1

Dziś sprawdzałem to gniazdo z przyczepą bo chce założyć lampy. W pierwszych dwóch górnych pinach mam hamulec i lewy kierunek. Po włączeniu świateł na tych samych pinach co jest chamulec i kierunek jest prąd na światła drogowe. Tak samo jak włączę lewy kierunek to działa mi też prawy. A gdy włączę prawy to jest dobrze. I właśnie nie wiem co się dzieje z tym
A 2 niżej piny wcale nie mają prądu na żadnej pozycji
Czy jest jakaś "rozdzielenia" czy wszystko idzie odrazu ze stacyjki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kamciow    84

Bardzo dobre schematy, z których dowiesz się wszystkiego czego potrzebujesz są tu .a forum


Wiem że popełniam błędy ale dopiero się uczę..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krysiu    0

Witam serdecznie.

 

Mam nieco podobny problem jak kolega który założył temat: mianowicie na wyjściu gniazda do przyczepy światła i stop działają poprawnie, jest problem z kierunkami. W momencie włączenia kierunku lewego/prawego prąd pojawia się na obu stronach przyczepy. Gdy włączy się dodatkowo światło to z tyłu świecą lampy jak tylko chcą. Przejrzeliśmy instalację kilka razy, na początku wymieniając stacyjkę, przełącznik kierunkowskazów oraz zakładając przerywacz samochodowy. Sprawdzając instalację biegnącą do tyłu ciągnika można już zauważyć te nieprawidłowości na kostce znajdującej się w środku ciągnika. Gdzie dalej szukać przyczyny? Źle podłączona stacyjka/ skrzynka bezpieczników? Dodam że problem pojawił się dopiero w tym roku, wcześniej czegoś takiego nie było. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rabit500    2

Przydało by się abyś pisał co to za ciągnik bo rozwiązania są różne w instalacjach. Na przykład jeśli byłaby to c-360 lub pochodne to posprawdzalbym połączenia między mostem a blotbikiem. Wystarczy jeden zgnity przewód i będzie robiło hoinke.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krysiu    0

ursus 902 rok produkcji 1984. Instalacja nie ruszana od momentu zakupu tj. 10 lat, jedynie zmieniona skrzynka bezpieczników 4 lata temu no i 2x stacyjka ostatni raz 2 lata temu. Zauważyłem problem w marcu tego roku jak zakładałem oświetlenie robocze LED, którego włączniki zamontowałem z lewej strony na panelu sterowania wentylacji poprzez zrobienie mostka na kablu +.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AdeXZet    41

jak w przyczepie robi się choinka to brak dobrej masy sprawdź masę w przyczepie i ciągniku, ja ostatnio musiałem poprawić masę w 30 do owijarki i skończyło się na wymianie całego gniazda w ciągniku bo było przegnite 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtal657    0

witam, po podłączeniu wtyczki z przyczepy do gniazda nastąpiło zwarcie , nie działają swiatła pozycyjne  i kierunkowskazy , a poza  tym wszystko działa , z bezpiecznikami nic sie nie stało . Co może być przyczyną?

Edytowano przez wojtal657

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    4556

Bezpieczniki całe? :D
Przepalone przewody na łączeniach, możliwe gdzieś przy stacyjce. Posprawdzaj miernikiem napięcia lub ciągłość przewodów.


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gosciu506    22
Powyjmuj bezpieczniki i je wyczyść przesmaruj wazelina tak samo styki i po między fotelem a lewym blotnikiem jest taka skrzynka z kostkami na dwie śrubki 6 jest ta przykrywka a po za tym posprawdzaj kable masy szczególnie przy gnieździe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelec1997    5

Dziwne,że Ci bezpieczników nie spaliło,mi jak zrobiło zwarcie w wtyczce to od razu wywaliło bezpiecznik,może ktoś w instalacji grzzebał.

Bierz miernik a jak nie masz to żarówka i sprawdzaj,właśnie po tamtej stronie  gdzie włąnczasz  napęd jest kostka gdzie połączone są kable sprawdź ją.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmer15555    64
Aż mi się historia przypomniała. Jak przyczepę pożyczyłem myślałem że instalacja sprawna podłączam kabel a tu sygnał dźwiękowy w ciągniku się włączył. Do tej pory nie wiem jak to możliwe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    125
W MTZ i T25 idzie kabelek z sygnału do gniazdka na ostatni styk.

KPK Kumurun Team
Olej Turdus SHPD do silnika, Lux 10 do hydrauliki
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki, kontakt na PW

Ważne sprawy GG: 33264431 t:724772311

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    125
Np do kombajnu do ziemniaków, żeby obsługa mogła dać sygnał traktorzyście. W czeskiej sadzarce też była taka opcja sygnalizacji, że się sadzeniaki skonczyły

KPK Kumurun Team
Olej Turdus SHPD do silnika, Lux 10 do hydrauliki
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki, kontakt na PW

Ważne sprawy GG: 33264431 t:724772311

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MF675ursus    88

W czeskiej sadzarce miałeś specjalny "komputerek" z trzema żarówkami, jedna sygnalizowała czy podłoga się rusza, a dwie czy podaje sadzeniaki. System ten wykorzystywał gniazdo 7-pinowe do połączenia panelu z sadzarką, a zasilane było z zapalniczki ciągnika. Więc nie mąć... A i w ruskich podobno było też wykorzystywane w przyczepach osobowych potocznie nazywanych bonanza albo osinobus, ala przycisk w autobusie dający znak kierowcy że chcesz wysiąść

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez rajczak
      Witam! Chcę Was prosić o radę jakie lampy robocze-halogenowe kupić do mojego ursusa C-385. Halogeny mam zamiar zamontować nad przednią szybą ale niewiem jaki rodzaj lamp wybrać. Z jednej strony rozpraszające są dobre ale mają mały zasięg natomiast dalekosiężne zazwyczaj twożą wiązkę światła w postaci poziomej kreski a pozanią światło nie pada nigdzie indziej. Proszę Was o dobre rady bo często zdaża mi się robić w polu w czasie nocy i chcę mieć dobre oświetlenie. Z góry dziękuję za pomoc.
    • Przez Bartizi00m
      w moim ursusie chyba jest cos z rozrusznikiem bo raz zalapie a raz nie jak naciskam starter to slychac takie tykanie tylko czasami odpali za pierwszym razem a tak to trzeba wciskac ten starter i wciskac
      pomocy!! pewnie odpowie mi arosso
    • Przez zubr91
      witam mam problem mianowicie tydzien temu padłmi przełącznik wymieniłem go na nowy i było wszystko ok aż do dzisiaj przy uruchamianiu przełącznik nie łapał tylko włączał sie i wyłączał tak szybko i po drugie rozładowało mi akumulatory nie wiem czy nie podłączyłem źlei ich nie wyczerpało z mojej winy gdy podładowałem to przy rozruszniku podczas startowania robi takie trrrr i raz po raz załapie czy to moze byc wina rozrusznika jak długo startuje to przełącznik 12/24 robi sie gorący pomoże ktos?
    • Przez BUSTED
      zawsze gdy odpalam ciągnik muszę dodać gazu do oporu aby alternator zaczął ładować, czy to jest normalne przy alternatorze. Dodam że dzieje się to w ursusie c-385. Z góry dzięki za pomoc
    • Przez denis914
      mam problem z zegarem temperatury wody w ursusie 912
      gdy wkładam kluczyk zegar się lekko podnosi po lekkim rozgrzaniu temperatura wchodzi no 50 stopni a później spada do samego dołu
      po ostygnięciu silnika zegar wraca do pozycji początkowej
×