denis667

Prostownik selenowy buczy transformator.

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
denis667    0
Napisano (edytowany)

Masz problem z czytaniem i zrozumieniem tego co czytasz? Od prostowników jest osobny dział. Przeniosłem.

 

Witam znalazłem u siebie w szopce duży prostownik selenowy przerobiony na diody i gdy go podłącze do prądu to głośno buczy czym może być to spowodowane ?

Jest to stary polski prostownik prąd ładowania 24 v.

 

 

Edytowano przez Elektrotechnik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    786

Może nastąpiły jakieś zmiany ale prąd wyrażany jest w A (amperach) a nie w  V (woltach).

 

Jakbyś miał 50 okresów na sekundę to też byś buczał, są dwie możliwości albo transformator ma jakieś zwarcie/obciążenie lub  pakiety blach są luźno i drżą.

 

Nie wiemy co to za wynalazek (zdjęcie, typ) nie wspominając o jakiś pomiarach (nikt nas nie wyposażył w szklaną kulę)..


"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
denis667    0

Jutro dodam zdjęcie tabliczki znamionowej.A przyczyną mogło by być zwarcie na przełączniku ?

Jeśli to jest coś z transformatorem to nie naprawiam tego.(nie opłacalne)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
denis667    0
Napisano (edytowany)

 BMZ 24/10 "Bielawska Fabryka Prostowników,zasilanie 230V,napięcie ładowania 24v .Tyle pisze na tabliczce znamionowej jeszcze coś tam pisze lecz nie da się odczytać.(Przez pomyłkę napisałem pod postem co wcześniej dodałem przepraszam pomyłka).Dodam że na wyjściu + i - po podłączeniu do sieci nie ma żadnego napięcia.(Sprawdzanie miernikiem.)

Edytowano przez denis667

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    786

Jeżeli masz miernik to odłącz zasilenie selena i zobacz czy tam jest napięcie.


"Cogito ergo sum"
Pozostaję: otwarty, elastyczny, ciekawy.

 

GG 8872878

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
denis667    0
Napisano (edytowany)

Selenów niema tylko są diody.Czyli mam odłączyć zasilanie diód i zrobić pomiar ?

Zrobiłem ten pomiar i wyszło mi 70 v.

Edytowano przez denis667

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Daruj sobie, bo nie wiesz nawet co mierzysz. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Soolider123
      Witam od niedawna jestem posiadaczem ladowarki JCB 536-70 agri super z 2013 roku z silnikiem JCB. Problem jest taki że ciężko pali na zimnym z rana. Kreci dobrze ale nie może załapać, dopiero  jak dam samostarta zalapie i pozniej juz pali dobrze caly dzien... Ktoś miał podobny problem może? 
      Pytanie drugie: 
      Jak uruchomić swiece zarowe w ladowarce? Jesli owy silnik posiada... Czy one automatycznie powinny  się uruchomić czy jak? Czy można samemu je uruchomić? 
      Jeśli napisalem w złym dziale to proszę  moderatorow o przeniesienie  do odpowiedniego. Dzięki! 
       
    • Przez lysyrolnik
      Witam
       
      No i stalo sie w moim MTZ 82TS padly baterie, i tu nasuwa sie moje pytanie- Jakie polecacie akumulatory?
      dodam ze w moim MTZ-cie sia aku... 2x 6v
    • Przez ania24051998
      Wittajcie! 
      Mam problem z ładowarką Schaffer 2030S. Rano pracuje normalnie, a na obrządku wieczornym jakby nie miała siły. Mimo wciskania gazu nie chce przyspieszyć, ciezko jej podjechać nawet pod najmniejsze góreczki. Strasznie piszczy.. 
      Dodatkowo przód nie daje oporu, koła jakby się nie kręciły a tył wszystko normalnie.
      Daradzcie mi co to może być, bo już brakuje sił.. ;( 
    • Przez oaxis3333
      Cześć, kupiłem prostownik jakiego jeszcze nie miałem i mam problem do czego służą  przyciski każdy z osobna w prawym górnym rogu 

    • Przez szczurek05w
      Mam problem co to może być przy klemie plusowej 

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj