Skocz do zawartości
Famer21

Jak uzyskać wysokie białko (gluten)

Polecane posty

Famer21    6

Witam, mam pytanie odnośnie parametrów pszenicy ozimej. Jak uzyskać dobry poziom glutenu? Od nawozów to raczej chyba nie zależy, bo dajmy normalne dawki, plony głównie 8,5-9 ton z ha, a poziom glutenu 12,6 ledwie żeby przeszło na konsumpcję, zboża czyste,ziarna "duże" , ale mała ilość glutenu. Od czego to najbardziej zależy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
iron    390

białko jest powiązane z ilością glutenu ale nią zawsze idzie w parze .na wysokość białka ma wpływ ilość N dostępnego dla rośliny podczas nalewania ziarna ale podanego już podczas koszenia po to aby roślina zdążyła pobrać ten azot. co nie zmienia faktu że decydujący wpływ ma pogoda im tzn.ilosc słońca im go więcej tym więcej białka .dlatego ziarno przywożone do nas z południa czyli Węgier Czech ma go więcej .jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

Przy  wychodzeniu kłosa  z pochwy pryśnij 6 kg mocznika i 2 kg siarczanu potasu. W tamtym roku  po takim oprysku białko 17, gluten 36.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

tomek73    186

Nic na kłosa nie daję od paru lat, Praktycznie nie ma problemu z parametrami, ale RSM z 400 litrów   w dwóch dawkach, Druga dawka przy  1 kolanku i koniec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
iron    390

no ja w tamtym roku pierwszy raz zrobiłem tak ze 440 l.rsm 32 poszło w dwóch dawkach a wtym roku na pierwszą 26+S 80 kgN i na drugą tydzień temu dałem od 250 do 275 l. rsm 32 .w tamtym roku miałem białko od.12.3 w wzwyż. może uja nie urywa taki poziom ale 10 tysi w kieszeni zostało a i tak załapała się na konsumpcję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

Z tym doświadczeniem zrobiłem tylko 4 ha, na dwóch działkach, ale dlatego ze jeden doradca mnie wystraszył  że spalę pszenicę to zjechałem z pola i 3,5 tyś litrów  w kanał spuściłem. Rok przed przypaliłem pszenice więc się wystraszyłem. Niestety różnica opryskanej była duża, na korzyść  opryskanej. zwłaszcza że była susza.  W tym roku do każdego oprysku dodaję siarczan potasu.

Mocznikiem już tak nie raz tak pryskałem, ale nigdy siarczanem potasu, i wystraszyłem się siarki,  nie potrzebnie.

W tym roku wszystko  tak pryskam.

Czyatłem w jakiejś gazecie że potas podany w tym terminie dolistnie zagęszcza soki komurkowe, znacznie podnosi parametry, reguluję gospodarkę wodną. Mi się to sprawdziło w 200%.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
iron    390

czyli 6kg mocznika na hektar i ten potas ? możesz napisać co to za wynalazek stosujesz?
acha takie zabiegi to chyba trzeba wieczorem robić albo jak pochmurno aby nie przypalic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maciek    27

mocznik otwiera drzwi wszelkim chorobom grzybowym nikt mnie namówi na zastosowanie go na pszenicę w zaawansowanej fazie rozwojowej, głownie na wysokość glutenu i białka ma wpływ wysiana odmiana ,przebieg pogody, wysokość nawożenia azotem i siarką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aro1975    113

maciek nie do końca masz rację, jak stosujesz ochronę T1, T2, T3 nic się nie dzieje.

Tomek ma rację, chociaż przypaliłem delikatnie pszenicę swoja mieszaniną (oprysk 15.04) na 1ha dałem: 10kg mocznika + 3,6kg k-leaf + 4,5kg siarczanu magnezu + 1l glinlist max + 1l glnlist Cu + 1l glinlist Mn - wydaje mi się że stężenia siarczanów się zsumowały 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
patrykDF    4

 

To może być każdy siarczan potasu tylko aby nie był granulowany ciężko będzie rozpuszczać Kalisop tez może być ale  krystaliczny.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JozB    20

Aro1975 mi wydaje się że przypaliłeś odzywkami, w tym najprawdopodobniej miedzią, która nie lubi być mieszana, a tym bardziej w wyższych stężeniach i w pózniejszych fazach rozwojowych. Od paru lat miedz stosuję tylko i wyłącznie w fazie krzewienia, odkąd podpaliłem pszenicę Cu w fazie liścia flagowego.

W tym roku spróbuję ten wariant z mocznikiem i siarczanem potasu na paru kawałkach. Czy to coś da to zobaczymy po sezonie. W tamtym roku w Arkadii poszło u mnie 500 kg saletry w dwóch dawkach i miałem 12,7 białka i 27-28 glutenu, ale na próbach tzw. na mokro okazało się że nie spełniało parametrów, bo ma 26 glutenu. Dlatego w tym roku drugą dawkę podzieliłem na dwie części 166 kg na początku strzelania w zdzbło, 70-100 kg 3 tygodnie pózniej(przy wykształconym malutkim kłosku).

Jak to wyjdzie, to napiszę po zbiorach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karol445    32

Miedź można mieszać ale nie wolno pryskac w fazie liścia flagowego Pisali o tym w ostatnim "Tygodniku Rolniczym" że więcej szkody niż pozytku z tego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maciek    27

miedź tylko do końca krzewienia w fazie strzelania w źdźbło obniża minimalnie plon tak przynajmniej podaje topagrar

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sunf    9

przy kalisol z yarej jest podane nawozenie pozakorzeniowe 0,5 kg/100l wody

mocznika 6 kg na hektar?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×