gazda241

URSUS C-360 dziwny problem z instalacją elektryczną

Polecane posty

gazda241    0

Witam serdzecznie icon_smile.gif Mam taki problem, otóż w w moim Ursusie C-360 w zeszłym roku była robiona kompletna instalacja, został wymieniony rozrusznik, nowy akumulator wszystko działało aż po 2-óch miesiącach po zgaszeniu wieczorem ciągnika, rano nie mogłem już go odpalić... :/ nie świeciły się kontrolki ładowania, kierunkowskazy, a przede wszystkim przycisk rozrusznika ( starter ). Wywnioskowałem, że trzeba kupić nową stacyjke ( przy wymianie instalacji elektrycznej stacyjka została nie wymieniona ), więc wymieniłem stacyjke i nadal ten sam problem.. podpinałem ją zgodnie z tym jak była wcześniej podpięta, sprawdzałem bezpieczniki ale wyglądały okej.. na wszelki wypadek je wymieniłem i to dalej nic nie daje.. dopiero po zimie znowu sie za to biorę, bo mrozy były więc nie chciało sie mi z tym dłubać, proszę Was o pomoc, w czym tkwi problem icon_smile.gif Czy to może być wina startera ? On też nie był wymienany... Zapomniałem dodać, że ciągnik stał 15 lat pod wiatą i miał co chwile wilgoć, gdyż co jakiś czas na niego kapało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gazda241    0

Ty jesteś cały zardzewiały... Nie no klemy i masa raczej powinny być w porządku.. Masz może jeszcze jakieś sugestie ? :)


"na krótko" odpala normalnie


Bardzo mi zależy na jakichś podpowiedziach czy coś bo ciężka sprawa a potrzebuje ciągnika, żeby był sprawny poprostu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tumek19    5

A sprawdziłeś czy jakiś przewód nie jest uszkodzony? Szczególnie te od rozrusznika i stacyjki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtal24    393

piszesz ze w tamtym roku robiłeś instalację jeżeli kupiłeś tą tanią chińską to są cienkie kable i się gdzieś upalił a sprawdzaj po kolei czy prąd dochodzi do stacyjki czy z niej wychodzi czy dochodzi do startery i tak dalej a jak nie dojdziesz to gościa który robił ci instalację za łeb i niech poprawia


ZETOR TEAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    258

Bardzo często w nowych kablach przestają łączyć klemy. Z zewnątrz są OK. Z tego co piszesz wynika że masz średnie pojęcie o elektryce.


KPK Kumurun Team
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki,

GG: 33264431 t: 724772311

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez reddiablo2601
      witam.tak jak w temacie-potrzebuje zamontowac w ciągniku takie gniazdo 3 biegunowe http://www.sklep-gre...ts_id/11482.czy ktoś może wie jak podłaczyc +/- ?z góry dziękuje za pomoc.
    • Przez yacenty
      Hejka,
      Kupiłem takie lampki LED niebieskie - 9W - do podłaczeczenia na belce opryskwiacza. https://www.grene.pl/lampa-robocza-led-belki-opryskiwacza-9w-1000-lm.html
      Jaki przewód potrzebuję aby to podpiąć do ciągnika 3 pinowym wtykiem? 2x1? czy mniejszy?
      Do tego chciałbym jeszcze założyć zwykłe ledy ok 30w aby oświetlić obszar z tyłu opryskiwacza.
      Polećcie jeszcze jakiś wyłącznik, który umieszcze na przewodzie w kabinie, aby jednym pstryczkiem włączyć lampki
    • Przez POLAKPl
      Witam, potrzebuję instrukcji napraw claas ares 816 po polsku. Czy może ktoś tako posiada? 
    • Przez waldek315
      oto schemat instalacji elektrycznej do przyczepy uniwersalny robiony prze zemnie wszelkie prawa zastrzeżone by waldek315
      schemat nieróżni się niczym oprócz tego że można gdzie indziej przeciągnąć kable
      mój schemat składa sie z
      2lampy przednie okrągłe (jeżeli zastosuje sie lampy diodowe trzeba podciągnąć kabel z masą )
      2lampy tylnie takie uniwersalne mase podłączyć bezpośrednio do płytki metalowej i ewentualnie do karoserii
      można tez kupić sobie obrysów ki i podłączyć do kabla (brązowego u mnie na schemacie) puścić do obrysówek 2 żyłowy kabel (masa i prąd )ewentualnie jak jest masa na śrubie przy obrysów ce to nie trzeba
       
      JAK będe robił instalacje przy przyczepie to wrzucę foty
      zawsze chętny do pomocy z elektryką Odwiedź moją stronę
    • Przez jerry56
      witam,
      planuje lekko doposażyć c330m w 3 lampy ledowe (budżetowe) LAMPA LED ROBOCZA 16 LED HALOGEN 48W 10-30V CE R10.
      do tego mam przełączniki 20A oraz przewód 1x2,5mm. Dużo czytałem o podpinaniu takich instalacji, planowałem zrobić to w ten sposób - prąd bezpośrednio z + od AKU jednym przewodem do małej skrzyneczki z rozdzieleniem na 3 plusy, każdy do osobnego przełącznika. Masa z słupka lub bezpośrednio z aku. Dalej przewody lecą osobno do każdego z halogenów (dwa na przodzie i jeden z tyłu). To rozwiązanie najbardziej budżetowe, zapewne do tego przydałby się bezpiecznik - dać przed rozdzieleniem na 3 plusy czy już po? I jaki bezpiecznik?  Część osób pisze też o dodaniu przekaźników, jeśli tak to jakie konkretnie i gdzie w tym obwodzie je umieścić? czy rzeczywiście są niezbędne? przewody minusowe może dałoby radę dać na krótko do ramy zaraz przy umiejscowieniu halogenów?
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.