shiftman

Co bardziej opłacalne.

Polecane posty

shiftman    78

Witam. Aktualnie hoduje 2 świnie. Ziemniaki mam swoje, ma stały dostęp do chleba z piekarni za grosze. W piątek jedna świnia będzie zbijana i wszystkie wyroby zostaną z niej sprzedane. Zastanawiam się co w takim przypadku waszym zdaniem będzie bardziej opłacalne? Czy trzymanie 2/3 świń czy 1/2 byczków. Pola ornego mam 7ha a łąkę, to obok domu dział znajomych nikt jej nie kosił o 5 lat ma powierzchnie  0,64ha. Raczej kiszonka ani sianokiszonka nie wchodzą w grę przy tak małej ilości byków. Myślę tradycyjnie pasza z własnego zbożna siano do woli ziemniaki i buraki. Bardziej interesowało by mnie nawet w przypadku byków trzymać je do wagi 500 / 600kg max i zabić na własny koszt a wyroby posprzedawać niż sprzedawać do rzeźni za niewielkie pieniądze. Słyszałem ze jeśli będę miał zakolczykowane byczki to będę mógł starać się o dopłatę do sztuki chyba 250zł? Również do świń Mama przynosi mi odpadki z przedszkola typu zupy drugie danie jakieś ciastka mleko itp. Więc co będzie bardziej opłacalne czy te byki czy dajmy np zwiększyć ilość świń. Maksymalnie mogę trzyma 4 a byki wejdą nawet 3 ? Zapomniałem dodać że posiadam stawy hodowlane niecałe 3ha i mam dosyc dużo grobli do koszenia wiec byszki by mialy codziennie świeża moim zdaniem jakościowo dobra trawę. Pozdrawiam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtal24    2471

to sobie dzieci popisaly gdzie jest moderator to co opisuje autor tematu jest do końca nie legalne handel i produkcja wyrobów a jak wyrejestrujesz te zwierzęta z agencji


ZETOR TEAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
iron    1037

na 7 ha to maku nasiac można tylko w tym poj.kraju nie wolno a na konpie trzeba szklarnie albo duży strych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Na konopie wystarczy pokazny areał i to :P 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez kiejdal1
      uciekł byczek. znana jest jego lokalizacja. pozwala do siebie podejść na pewną odległość. poszukuję kogoś ze strzelbą palmera aby można go było oszołomić i schwytać. wszelkie inne sposoby nie dają rezultatu. może ktoś da jakiś kontakt woj. lubelskie 781753154
    • Przez farmer1999
      dzień dobry. w tym roku kukurydza słaba a ceny na pniu powariowały. Czy ktoś tutaj żywił byki samymi kiszonymi wysłodkami + śruta min jęczmienna, rzepakowa i sojowa z dodatkamk + słoma i siano? Jak z przyrostami, czy w 2 lata da rade 800kg?
    • Przez 1kris1
      Jakie macie opinie o cieletach z Miradowa(pomorskie)? Jak z transportem?
    • Przez farmer1999
      Witam. Ilu z Was bawiło się w te słynne startery z holandii..? ja w maju zeszłego roku kupiłem 3 miesięczne odsadki w wadze od 140 do 170kg razem 12 sztuk i w sumie w wieku 21 miesięcy mają zaledwie 600kg a karmione są kukurydzą, śrutą i sianem. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz - niby miały być to simentale no i faktycznie białe łby ale na paszporcie jest napisane Europejskie Bydło czerwone co mnie zaciekawiło odrazu jak pocztą przyszły paszporty. Czy to mogą być ukryte byki z Włoch z podrobionym paszportem?
    • Gość
      Przez Gość
      Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś miał bydło z Włoch i jak rośnie? Mam byki 8/9miesiecy i mają 200kg, czy to normalne? 
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj