-
Podobna zawartość
-
Przez Staszek720
Witam
Chciałbym się zapytać o najlepsze rasy kur niosek
które znosiłyby jaknajwięcej jaj.
Obecnie mam 70-80 sztuk kur i ok. 20 jajek dziennie, to według mnie
jest trochę mało szczególnie w tym okresie. Rasy nieznam którą mam
ale zawsze kupuje w w okolicach maja kurki-1-dno dniowe.
Czytam na forum że u niektórych osób , kury się niosą " wspaniale"
-moje kurki mają jak w "Raju" Lecz nie okazują za bardzo wdzięczności
-dostają pszenicę,pszenżyto,kukurydzę śrutę, ziemniaki, od wiosny do
póżnej jesieni mają naokrągło zielonkę; trawę, codziennie świeże pokrzywy
im dostarczam,a w okresie zimowym suszoną pokrzywę, również mają
miejsce do biegania, grzebania itp.
Mam więc prośbę do osób które znają się dobrze na tych sprawach o
odpowiedż , jakiej rasy szukać ażeby wysyp jaj dziennie był jaknajwiększy
i jak wogóle karmić taką rasę ( jak z paszą ) i wogóle.
Zastanawiałem się nad Zielononóżkami ale z tego co czytam to chyba
muszę zrezygnować.
Pozdrawiam
-
Przez rafal6930
Cześć, chciałem zapytać was, bardziej doświadczonych w hodowli kur osób, o warunki jakie powinny panować w kurniku. Chodzi mi dokładnie o hodowlę kur niosek mających dostęp do wolnego wybiegu. Czy klimat i warunki panujące w kurniku mają wpływ na zdrowie i efektywność produkcji? Na zdrowy rozsądek – tak. O ile przy stadzie rzędu kilkunastu lub kilkudziesięciu kur nie ma to chyba tak wielkiego znaczenie o tyle gdy mamy kilkaset sztuk to warto podejść do tego z głową.
Wydaje mi się, że najważniejszymi czynnikami są:
Powierzchnia kurnika, oświetlenie, temperatura, wilgotność, wymiana powietrza (dużo świeżego tlenu)
Może aby zachować przejrzystość postu wypunktuję elementy o które mi chodzi:
- jaka może/powinna być ilość kur na m^2
- doświetlanie w okresie zimy (słyszałem że 14-16 godzin w ciągu dnia powinny mieć jasno kury)
-jaka temperatura powinna być w kurniku dla niosek (bo zapewne utrzymuje się ją na stałym poziomie)
-jakie są graniczne temperatury, które mogą być w kurniku (zimą niedopuszczalne jest ujemna temp, a latem piekarnik w kurniku)
- jak wygląda sprawa wentylacji w kurniku (jak radzić sobie w upały a jak w zimy, aby zapewnić dobrą wymianę powietrza a przy tym nie wyziębić kurnika)
Jeśli pominąłem coś ważnego, to proszę o dopisanie.
Jest to pierwszy mój temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Za każdą dobrą radę i pomoc będę wdzięczny, tak jak inni użytkownicy, którym ten temat pomoże.
Pozdrawiam
-
Przez Karolano
Mieszkam prowadzę interesy w jednym z małych afrykańskich krajów. Mam możliwość otwarcia fermy i gwarancję zbytu na brojlery. Ze względu na specyfikę tego rynku bardzo wysoka opłacalność. Ziemia 10 razy tańsza zbudowanie kurnika według miejscowych zasad tez około 10 razy taniej niż u nas koszty prąd podobna cena jak u nas pracownik od 300 do 500 zł miesięcznie średnia roczna temperatura w dzień około 30C .Możliwości odbioru do 50000 sztuk. A teraz najważniejsze cena żywca około 7.50 . Poważnie zainteresowanych zapraszam do rozmowy , zartownisiom i niedowiarkom z góry dziękuję. Oferta jak najbardziej poważna. Pozdrawiam z gorącej Afryki
-
Przez Konrad1934
<p>Witam. Mam do Was pytanie czy hodowla ok 200 kur niosek jest opłacalna? Ile ha pola potrzeba, aby wyżywić tą ilość kur? I czy kurnik o wymiarach 9x4x2.5 (dł. szer. wys.) pomieści tę ilość? Pozdrawiam. </p>
-