Skocz do zawartości
MariuszSaby

Fendt 514 grzechotanie wałka tylnego wom po właczączeniu

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
MariuszSaby    0
Napisano (edytowany)

Witam :)
Czy to jest normalne,że jak się włączy  tylny wałek wom , to na wolnych obrotach słychać grzechotanie ?? Oczywiście żadna maszyna nie jest podpięta czyli wałek nie pracuje pod obciążeniem .

Edytowano przez MariuszSaby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agrorobert    52

chyba tak u mnie występuje to zwłaszcza ma obrotach 540eco na pusto i gdy zchodzi z obrotów lecz nie jest to jakoś głośne lecz da się to usłyszeć gdy się tam bliżej "ucho wsadzi" nie wiem jak to u ciebie wygląda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Turbomatiq    4

Jeśli na wolnych obrotach lekko słychać to wszystko jest ok,tak powinno być.Gorzej jak na obrotach grzechocze :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

MariuszSaby    0

mam w planach zakup fendta 514 i cos takiego w usłyszalem na wolnych obrotach. moze te typy juz tak maja lub dużo wałek chodził i wyrobiły się tryby .
czekam na kolejne odpowiedzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agrorobert    52

ten typ tak ma i nie należy na to zwracać uwagi, a przebieg na walku WOM widać po jego zużyciu ile zostało frezu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kpiotr    15

u mnie w 512 tez to zauwazyłem. ale łożyska sa niby w porządku bo sprawdzałem. dziwne to jest ale zeby sie tak dopchac trzeba kabine zdejmować i od góry pokrywę odkręcać. wałka tyłem sie nie wyjmie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wskw    0

Mam podobne dziwne zachowanie w moim 512C. Delikatne stukanie na obrotach i prędkość się się waha o ok 10 obr/min (odczyt z kompa), tak jakby coś delikatnie blokowało ruch. Bardziej widoczne jest jak podłączy się bronę wirnikową na sucho.

Dzisiaj testowałem bronę przed sezonem i myślałem ze coś w bronie blokuje a tu się okazuje, że to z ciągnika. 

Po wybraniu prędkości normalnej lub eco nie idzie już pokręcić wałkiem rękami po przez bronę. Z kolei jak ciągnik jest wyłączony lub nie wybrana jest żadna prędkość (rozsprzęglony wałek) to idzie normalnie kręcić lekko wałkiem WOM. To samo jest niezależne od wybranej prędkości 540 lub 1000 na tej wajchie koło lewarka biegów.

Czy macie podobnie u Was czy powinienem się zacząć martwić ?

Bo trochę mnie to zaniepokoiło, zwłaszcza że czuć trochę po ciągniku jak podpięta jest brona że coś delikatnie blokuje wałek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×