wiktoreo Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Witam .Niedawno ocieliła mi sie jałówka w terminie.Problem tkwi w tym że daje ledwo 1litr dziennie (doje 2 razy dziennie) (pierwszy udój po ocieleniu troche więcej dała) .Na dodatek jeden strzyk jest zrosnięty i nie leci mleko.Poradcie mi Panowie/Panie co ma robic w taki ej sytuacji .
PaweAftarczuk Opublikowano 26 Stycznia 2016 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Po prostu nie ma pokarmu wezwij weterynarza on da taki magiczny zastrzyk który spowoduje produkcję pokarmu, co do zrośniętego strzyku nie jestem pewien ale wydaje mi się że weterynarz również coś na to powinien poradzić
mora Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Ten magiczny zastrzyk to oxytocyna i możesz podać go sam. Weterynarz prawdopodobnie to zastosuje.Oxytocynę trzeba podawać przed każdym dojeniem dopoki sytuacja się nie unormuje.Niestety , jezeli nie bedzie puszczać mleka bez zastrzyku to będziesz musiał ją wybrakować, bo ten hormon nie pozwoli jej zacielić się, albo utrzymać ciąży.
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2016 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Kanalik ci przebije weterynarz ale może się to babrać będzie zarastać i będzie somatyka jesli do tego dochodzi jeszcze brak mleka to w sumie czas ją sprzedać szkoda zachodu słaby materiał na dalszy chów
ukaszProcho Opublikowano 1 Lutego 2016 Opublikowano 1 Lutego 2016 Oxytocyna dobrze działa z sympanolem który daje się także przed wycieleniem i oxytocyne podaje się maximum 3 dni później trzeba zmienić na coś innego.
Rekomendowane odpowiedzi
Umiejscowienie przednich lamp roboczych w ciągniku z turem
Owies Lion