Skocz do zawartości

Agregat upr-siewny 3m-nabudowany,czy na hydropaku?

Bodzio110

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Problemu z podnoszeniem z hydropakiem na pewno nie będzie, tylko się zastanawiam,bo jak na hydropaku to widać rowy po kołach od siewnika, a jak nabudowany to znów ładowanie zboża do skrzyni gorsze, nacisk na wał różny, bo zależy od ilości zboża w skrzyni, nie wiem jak się sprawdza to metalowe koło przy siewniku co jest do napędu( czy czasem jak siewnik jest na hydropaku i idą koła od siewnika to czy nie jest dokładniej)

Gość Profil usunięty

My mamy agregat z hydropakiem. Rowów u nas nie widać po kołach od siewnika. Ale na lżejszej ziemi jakieś wgłębienie by było. Ale to szczegół te rowy.....

ja jestem za zestawem agregat+ siewnik na hydro paku

+(plusy)

- możliwość pracy oddzielnie siewnikiem oddzielnie agregatem

-jak masz bruzdę to siewnik w górę i po przejerzdzasz ją i później dopiero siejesz

-taszy agregat i siewnik

- na hydro paku jeździ się lepiej bo jest krótszy po złożeniu

-możliwość kombinacji maszyn ( jak masz hydro pak to odpinasz siewnik zbożowy i zapinasz np siewnik do kukurydzy i cheja lub jakiś kol wiek inny sprzęt

--( minusy)

- ciężar ( lecz 6 tłokowe dawaj ą sobie rade spokojnie w 3 m z hydr pakiem)

Hydropak:

-z zestawu można odłączyć siewnik i używać go indywidualnie- gdy zajdzie taka potrzeba

-w każdym momencie gdy potrzebujesz na polu użyć sam agregat gdy trafiają sie jakieś grudy możesz to zrobić

Nabudowany:

-lepsze rozłożenie masy, żywotnośc podnośnika, łatwiejsze manewrowanie.

ja jestem za zestawem agregat+ siewnik na hydro paku

+(plusy)

- możliwość pracy oddzielnie siewnikiem oddzielnie agregatem

-jak masz bruzdę to siewnik w górę i po przejerzdzasz ją i później dopiero siejesz

-taszy agregat i siewnik

- na hydro paku jeździ się lepiej bo jest krótszy po złożeniu

-możliwość kombinacji maszyn ( jak masz hydro pak to odpinasz siewnik zbożowy i zapinasz np siewnik do kukurydzy i cheja lub jakiś kol wiek inny sprzęt

--( minusy)

- ciężar ( lecz 6 tłokowe dawaj ą sobie rade spokojnie w 3 m z hydr pakiem)

Zgadzam się w 100% z tą odpowiedzią i traktować można ją jako moja

podpisuję się i ja :(

Gość Profil usunięty

Na hydropoku chyba będzie lepiej. Zawsze możesz odpiąć siewnik i pracować wszystkim osobno. Widziałem jak do uprawy pod buraki za agregatem zapinali specjalnie wykonane brony.

Też jestem za hydropakiem, dużą zaletą jest możliwość odzielnej pracy, np: kiedy nie ma dostępu do większego traktora. My mamy zestaw aktywny na hydropak, niestety musimy pracować odzielnie, mamy MTZ-a który zresztą ma robotę ciągnąć samą bronę.

Nabudowanym też można pracować oddzielnie, przynajmniej Amazone RPD301, tyle że siewnik zostaje z wałem. Z hydropakiem jest dużo zabawy na nawrotach co może dokuczyć na krótkich polach. Poza tym troche komicznie wygląda siewnik zadarty ponad kabine w ciągniku (choć niektóre sie zgrabnie składają), zastanawia mnie stabilność poprzeczna takiego zestawu z pełną skrzynią :(

Nabudowany ma dwie podstawowe wady które już wymieniono:

-zmienny nacisk na wał

-bardziej uciążliwe ładowanie zboża z ziemi

Ja rozglądam sie raczej za nabudowanym, choć najlepszą opcją byłby siewnik + agregat bez żadnych hydropaków, tylko wtedy ciągnik nie wydoli :(

Nabudowanym też można pracować oddzielnie, przynajmniej Amazone RPD301, tyle że siewnik zostaje z wałem. Z hydropakiem jest dużo zabawy na nawrotach co może dokuczyć na krótkich polach. Poza tym troche komicznie wygląda siewnik zadarty ponad kabine w ciągniku (choć niektóre sie zgrabnie składają), zastanawia mnie stabilność poprzeczna takiego zestawu z pełną skrzynią :P

Nabudowany ma dwie podstawowe wady które już wymieniono:

-zmienny nacisk na wał

-bardziej uciążliwe ładowanie zboża z ziemi

Ja rozglądam sie raczej za nabudowanym, choć najlepszą opcją byłby siewnik + agregat bez żadnych hydropaków, tylko wtedy ciągnik nie wydoli :P

To zależy od ciągnika, bo można mieć na hydropaku i nie składać go na polu, jedynie złożyć na czas dojazdu na pole.

Nabudowany:

+ plusem nabudowanego może być to że łatwiej manewrować na przeczach(drzewa), czy też blisko przyczepy bo jest krótszy.

+ siejąc łatwiej ominąć np studzienkę

w sumie jak np bruzdę poprawić to można tylko koło napędowe od siewnika podnieść do góry i z siewnikiem przejechać,

a jak chce się pole uprawić bez siewnika to wtedy odczepić siewnik nabudowany też można bez problemu.

Dylematów jest sporo, w jednym i w drugim są plusy i minusy. A coś wybrać trzeba.

Hydropak:

+ Możliwość agregatowania z różnymi siewnikami

+ Możliwość wykonywania samej uprawy [np. przygotowanie poprzeczniaków, czy wyrównanie kolein przed właściwym siewem]

- Środek ciężkości jest bardziej przesunięty do tyłu [przy opuszczonym siewniku]

Nabudowany:

+ Blisko położony środek ciężkości

+ Lepsze dociśnięcie wału, przez znajdujący się nad nim siewnik

- agregatowanie tylko z dedykowanym siewnikiem

Ja tak samo bym proponował jak większość agregat na hydropaku. Duzo wieksza możliwość kombinacji pracy w polu (razem, osobno, a siewnik nadbudowany tylko z agregtem i tutaj duzy minus). A co do ciagnika to w moim przypadku MF 5455 (4 cylindry) daje sobie świetnie rade z hydropakiem 3m, i jeszcze nigdy nie był wciągany przy nakręcaniu (masa z pełnym siewnikiem ok 1500kg)

Pojemność skrzyni w siewnikach nabudowanych a w siewnikach zaczepianych, dla przykładu Unia:

Siewnik nabudowany:

Famarol Plus 700 litrów

Siewniki tradycyjne:

Famarol 3 - 350 litrów

Poznaniak 3 - 410 litrów

Polonez 3 550 litrów.

A ja kupiłem nabudowany głównie dlatego że sie napatrzyłem jak wyglądają hydropaki montowane w sprzęcie z Unii, i jak zachowują sie zamocowane na nich siewniki podczas transportu.

• Root Admin

a ja wybrałem nabudowany ze zwgledu na srodek ciezkosci, nie oszukujmy sie ale hydropak tylko odsuwa srodek ciezkosci i to znacznie, wydaje mi sie ze nawet i kolo metra do tylu,

poza tym hydropack wazy jakies tam kilogramy, ktorych wcale tak malo nie bedzie, kolejna kwestia to siewnik ciagniety wazy wiecej od nabudowanego - lzejsza rama, nie ma kol, jedyne co dochodzi to kolo napedowe.

Najczesciej siewnik nabudowany ma znacznie wiekszy zbiornik na zboze - np KUHN w standardzie ma 600l co nam daje jakies 500kg pszenicy - a to juz jest ponad 3ha na jednym tankowaniu,

dodatkowo siewnik powinien jeszcze dociazac wal, jedni mowia ze to wada bo na poczatku dociaza wiecej, pozniej mniej, ale i tak caly czas dociaza :D

dla mnie te argumenty akurat przemowily za zestawem nabudowanym

a, jeszcze mi sie przypomnialo - zestaw nabudowany ma to do siebie ze nie bede mial kolegów do siewnika :D co czasem tez ma znaczenie

Posiadam zestaw uprawowo-siewny famarol brona aktywna +siewnik na hydropaku (wal packer)mam go 10 lat ogolnie jestem zadowolony ale zmieniam go na famarola z siewnikiem nabudowanym na bronie aktywnej. Plusy takiej konstrukcji to latwosc manewrowania zestaw jest krotszy i lzejszy a takze szybkosc i prostota zawracania uzywa sie tylko jednej dzwigni,jak wspomnieli koledzy mozna tez zabrac wiecej ziarna, a jezeli komus zalezy na pracy samym agregatem to sa modele w ktorych siewnik mozna odczepic bez problemu. Siewnik nabudowany jest prostsza konstrukcja nie ma np. silownika ktory w moim famarolu co sezon trzeba uszczelniac. Mam tez jedno pytanie do praktykow jaki wal jest najlepszym rozwiazaniem na gleby srednie? Packer w ciezszych warunkach przy opuznionych siewach sie zalepia co sadzicie o kombinacji brona atywna +wal rurowy +

siewnik nabudowany z redlicami talezowymi z famarolu?