Baks00

Rasa pincgauska (Pinzgauer)

Polecane posty

Baks00    148

Coraz wiecej słysze o rasie pincgauskiej,mam pytanie głownie jak z chowem i przyrostami u byczków?I wogule co sadzicie o tej rasie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podjadacz    12

z tego co mi wiadomo to rasa taka sobie mleka za dużo nie da bo ponoć ok 5000kg ale buhaje ponoć jak dobrze się będzie paś to 1100-1200kg mogą mieć

Ojczyzną rasy Pinzgauer jest Austria. Początkowo była to rasa o wielokierunkowej użytkowości roboczo-mięsno-mlecznej, chowana w rejonach uprawy buraków cukrowych i chmielu. W okresie świetności była najbardziej popularną rasą na terenie Austro-Węgier i nazywała się Pinzgauer Fasel, niestety po I wojnie światowej zaczął się jej regres.

Obecnie rasa cieszy się ponadkontynentalnym zainteresowaniem ze względu na swoje duże możliwości adaptacyjne. Sprawdza się dobrze zarówno w wysokich Alpach (do 2000 m n.p.m.) i śnieżnych rejonach Ameryki Północnej, jak i w gorącym klimacie Afryki i Teksasu. Zwierzęta mogą bez problemów przebywać cały rok na pastwisku.

Zwierzęta są średniej i nieco ponad średniej wielkości o wyjątkowo długim, głębokim i dobrze umięśnionym tułowiu (szczególnie zadu) oraz głębokiej klatce piersiowej i krótkiej głowie. Kończyny są dość mocno zbudowane, o ciemnych, twardych racicach. Masa ciała buhajów to około 1100-1200 kg przy wysokości w kłębie 148-155 cm, masa krów około 650-750 kg przy wysokości w kłębie 138-142 cm. Dobowe przyrosty opasanych buhajków wynoszą średnio 1300 g, jałówek 1000 g. Pincgauery są rogate ale wyhodowano już linie bezrogie.

Umaszczenie rasy jest niejednolite ale bardzo charakterystyczne. Jest kasztanowate lub kasztanowo-czerwone z białym (mniej lub bardziej szerokim) pasem biegnącym od kłębu, wzdłuż grzbietu i dalej przez zad, podbrzusze aż do mostka. Również boczne partie zadu, ogon, wymię, podudzia i przedramiona są białe. Dalsze części kończyn kolorowe, śluzawica ciemna. Kiedyś zdarzały się osobniki czarne, ale uważano je za przekleństwo i likwidowano zaraz po urodzeniu.

Pincgauery to rasa długowieczna (często spotyka się nawet 18-letnie krowy), bardzo odporna na schorzenia i późno dojrzewająca. Pierwsze wycielenia jałówek mają miejsce dopiero w wieku 30-36 miesięcy ale później pełną przydatność rozpłodową zachowują przez długie lata. Wycielenia przebiegają bezproblemowo.

Zwierzęta tej rasy bardzo dobrze wykorzystują paszę zarówno na produkcję mleka jak i na produkcję wysokiej jakości mięsa. Mięso jest marmurkowate, drobnowłókniste. Wydajność rzeźna to średnio 55%.

Wykazują się całkiem niezłą wydajnością mleczną i łatwością oddawania mleka. Przeciętna wydajność to około 5000 kg mleka przy zawartości tłuszczu 3,8% i białka 3,4%. Nierzadko zdarza się, że krowy-rekordzistki doją się na poziomie 7000-10000 kg mleka przy zawartości  tłuszczu 5,2-5,8%. Świeże, niepasteryzowane mleko wykorzystywane jest do produkcji półtwardego, dojrzewającego, dość pikantnego sera o niepowtarzalnym aromacie i smaku. Ser ten to tak zwany Pinzgauer Bierkäse (pincgauski ser piwny) wytwarzany przy zachowaniu ostrych wymogów Codex Alimentarius, przez spółkę mleczarską w Maishofen. Jest wyrafinowaną zakąską piwoszy z górnego Tyrolu.

 

 

źródło: http://www.kisamen.pl/offer/group/35/Pinzgauer


bla bla bla :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 

Rasa pincgauska (Pinzgauer, PZ)

12SIE

Pincgauska-300x211.jpg

Rasa: Pincgauska (Pinzgauer, PZ)

Pochodzenie: Austria

Wzrost: buhaje 148-155 cm, krowy 138-142 cm

Masa: buhaje 1000-1100 kg, krowy 600-700 kg

Maść: czerwono-biała

Użytkowanie: mięsno-mleczne

Mleczność: 5000 kg

ellgass-weiderinder-10-300x200.jpg

Cechy:

  • późne dojrzewanie
  • długowieczność
  • przystosowanie do górskich terenów.
Edytowano przez michalziemia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez domi113
      Proszę o pomoc czy ktoś wie gdzie można kupic rasę bydła Montbeliarde. Proszę o dokładne namiary firm imortujących tą rasę oraz krajowych hodowców. interesuje mnie też cena za jaką można nabyć owe zwierzatka oraz opinie hodowców
    • Przez tycha
      Jakie najlepiej buhaje polecacie? Interesują mnie szczególnie HF czerwony.Piszcie jakimi buhajami zacielacie swoje hf .Wiem ,że każdy ma swojego już sprawdzonego i zaciela wszystkie nim.Dodawajcie fotki swoich nowo narodzonych eksperymentów.
    • Przez kobra89
      Szukam info. na temat bydła Hereford, jakiej są odporności, jak jest z cieleniem, jak szybko nabierają na siebie, i wogole wszystko na ich temat
    • Przez Przemoooo
      Siema nie wiem czy był temat o tej rasie ale nie znalazłem proszę o odpowiedzi i opinie o tej rasie jakieś zdjęcia itp pozdrawiam.
    • Przez BarteX100
      Witam jestem w trakcie przebudowy stada chciałbym zwiekszyc zdrowotnosc krów przy dobrej wydajnosci mleka. Interesują mnie simentale mleczne tzw bawarki i montbeliardy. Czy jest mozliwosc zakupu cielnych jałówek z polskich hodowli, czy tylko dostepne sa z hodowli zagranicznych np z Czech?
      Prosze o podzialenie sie przez was wiedza ktora macie na temat tych 2 ras
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.