News
Wojtek_58

Claas Ares 826 - problem ze wzorstem temperatury silnika na wolnych obrotach

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Ares
Wojtek_58    1

Witam,

Od pewnego czasu silnik w moim traktorze, pracując na wolnych obrotach, uzyskuje temperaturę maksymalną. Pracując na najwyższych obrotach, pod dużym obciążeniem, temperatura jest ok. Wymieniłem termostat, obydwa czujniki temperatury, sprawdziłem pompę i wiskozę lecz na wolnych obrotach dalej się grzeje. Co może być przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

iron    721

a może wisco się skończyło
nie doczytałem jesteś pewny że wiskoza jest dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojtek_58    1

A wiatrak jest jak napędzany?

Napęd idzie przez pasek wielorowkowy, a w wiatraku jest wiskoza.

może pasek luźny

Pasek jest nowy i napięty.

a może wisco się skończyło

nie doczytałem jesteś pewny że wiskoza jest dobra.

Mechanik stwierdził, że jest dobra. Zasugerował, że może być wina korka od naczynia wyrównawczego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wodzu    1

Też mam Aresa 816 i mam problem bo drugi raz mi się zdarzyło że kręcie silnikiem a ciągnik nie chce zapalić, dymku też nie puszcza. Ostatnio w wrześniu mi się to zażyło, sprawdzałem wtedy czy nie jest zapowietrzony i wiązki z kablami i cud się zdarzył i zapalił. Potem aż do dziś problemów nie było. On ma silnik JD6068, do pompy paliwowej dochodzą dwie wiązki elektryczne i tak się zastanawiam czy może zawór od pompy się nie zacina, wtedy paliwa do pompy nie puści i nie chce zapalić. Jakieś sugestie ktoś ma?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
farmervip    78

Powiem wam że w Aresie 696 mam identyczny problem z temp i tak się właśnie zastanawiam nad korkiem w zbiorniczku ja mam akurat założony od osobówki bo oryginalny mi pękł, miałem wymieniać termostat ale jak tu kolega pisze że wymienił i nie pomogło to chyba sobię odpuszczę jeszcze tak się zastanawiam nad zapowietrzeniem układu czy przypadkiem nie ma gdzieś powietrza i przez to termostat sie przycina? miałem mały wyciek z węża i co jakiś czas dolewałem płynu bo nie było czasu usunąć usterki  więc powietrze mogło się dostać :wacko: mam jeszcze do was pytanie, czy na zimnym śilniku np na drugi dzień po jeździe  jak odkręcicie korek od zbiornika to jest w nim jakięś ciśnienie??


:) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojtek_58    1

Powiem wam że w Aresie 696 mam identyczny problem z temp i tak się właśnie zastanawiam nad korkiem w zbiorniczku ja mam akurat założony od osobówki bo oryginalny mi pękł, miałem wymieniać termostat ale jak tu kolega pisze że wymienił i nie pomogło to chyba sobię odpuszczę jeszcze tak się zastanawiam nad zapowietrzeniem układu czy przypadkiem nie ma gdzieś powietrza i przez to termostat sie przycina? miałem mały wyciek z węża i co jakiś czas dolewałem płynu bo nie było czasu usunąć usterki  więc powietrze mogło się dostać :wacko: mam jeszcze do was pytanie, czy na zimnym śilniku np na drugi dzień po jeździe  jak odkręcicie korek od zbiornika to jest w nim jakięś ciśnienie??

W zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego powinno być ciśnienie bo cały układ chodzi w ciśnieniu do 0,9 bara i korek powinien być o takim zabezpieczeniu. Powinno pisać na nim 0,9 bar.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego powinno być ciśnienie bo cały układ chodzi w ciśnieniu do 0,9 bara i korek powinien być o takim zabezpieczeniu. Powinno pisać na nim 0,9 bar.

 

To tylko zawór bezpieczeństwa, korek.... chroni przed rozerwaniem lub nadwyrezeniem chłodnicy, lub węży.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez RoWi
      Witam,
      Ciągnik posiadam od niedawna i niestety pojawił się chyba poważny problem - komputer przestał wyświetlać informacje, po prostu nie daje oznak życia (ciemny ekran , bez śladów zasilania, podświetlenia, nie uruchomił się po krótkiej przerwie w pracy ciągnika). Ciągnik się uruchamia ale nie jestem pewien czy wogóle można korzystać z maszyny. Posprawdzałem wszystkie bezpieczniki i nie ma przepalonych, okablowanie też wygląda na nieuszkodzone.
      Dysponuje ktoś schematami lub wiedzą którą chciałby się podzielić co należy sprawdzić w pierwszej kolejności?
      czy istnieje jakiś sposób sprawdzenia tego komputera (być może nie padł a problem leży w magistrali can lub w jakimś module) ?
      czy można korzystać z maszyny mimo braku rekacji tego komputera (brak błędów stałych)?
       
      miał ktoś z Was podobny problem?
       
      Bardzo proszę o pomoc
       
      załączam zdjęcie wymontowanego komputera

    • Przez radzikus
      Szanowni,
      nie działa wom w aresie. Niby wszystko działa od strony mechaniki a przy próbie właczenia wou coś tam nawet słychać w moście ale mimo wszystko wom nie uruchamia się.
      Pojawia się błąd 345- oznacza mniej wiecej "uszkodzony włącznik womu, wiązkę lub cewkę".
      Czy moglibyscie wskazać mi które cewki odpowiadają za wom w tym ciagniku ?
       
      PS; do tej pory miałem tylko Agrotrona, z Claasem jestem niestety ciemny
       
      Z góry dzięki!
    • Przez uycjhARES
      Witam
      Posiadam Claas ares z 2006r
      Z wałka WOM jest wyciek oleju i chciałbym sie dowiedzieć jak się zabrać za jego uszczelnienie. Czy można tak po prostu go wyjąć wymienić uszczelniacz i wsadzić z powrotem na miejsce?  
      Skrzynia biegów to 16x16, prędkości wałka 1000 i 540.

    • Przez zyzek
      Czy to normalne, że po przejechaniu około 8km z dużą szybkością, olej w skrzyni jest już mocno rozgrzany? Da się trzymać przewód ręką, ale jest już gorący.
    • Przez ORION1
      Hej Czy ktoś jest posiadaczem Claasa Aresa jak ten sprzęcik się sprawuje. Może go ktoś widział w pracy. Co sądzicie o tym ciągniku???
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.