Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
wolfram    4

Mam pytanie ile powinno być sprężyn ma być w sprzęgle .Bo ja ma 9 a w katalogu pisze 12.?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wolfram    4

acha dzięki kolego trochę mnie to zdziwiło ze w katalogu jest inaczej niż w rzeczywistości .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Mrowa    0

Witam! MAM pytanie odnośnie sprzęgła mf 255. Po wymianie tarczy sprzegłowej 1,2 stopień biegi cięzko wchodzą, jakby gdzieś łapało delikatnie, jak stanie to wchodzą. Pomiędzy dociskiem a tarczą jest gdzieś 2mm luzu. Jak poluzuje się na pedale to ślizga co może być przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mrowa    0

problem w tym ze tarcze są z chełmna... już nawet szlifowałem kołnierz z frezem był wyższy ale nie pomogło... wałek lekko wyrobiony ale pasowałem nowy to wcale nie lepszy... można jakoś zwiększyć luz pomiędzy dociskiem kołem zamachowym a tarczą ? co innego może być przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zenas    6

Też wymieniałem tarcze I stopnia bo mie się oberwała, kupiłem orginalną z Polmot Gniezno, żadnych problemów, poza tym, że MF do naprawy to porażka, każda śrubka z innej parafii.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stempos1980    37

koledzy mam pytanie a mianowicie sprzęgło nierozłańcza wałka po wciśnięciu pedału a dodam że wałek włancza się bez żadnych zgrzytow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

Podejrzewam że tarcza nie przesuwa się na wałku sprzęgłowym, albo po prostu zastała się i podrdzewiało lub lekko wyrobiło wałek.

Miałem tak w nim ale 1 stopnia wyrobił się wałek sprzęgłowy i tarcza nie przesuwała się na wałku.

Winny jest szeroki frez na wałku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stempos1980    37

ale wałek jest bardzo dużo używany bo chodzi w opryskiwaczu i glebogryzałce przed sadzeniem warzyw.na początku po kupnie były zgrzyty przy wlańczaniu wałka a teraz jest cisza przy załańczaniu a dodam że to jest MF 340

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MF675ursus    70

Kolego, nie ten temat- tu mowa o mf 255, a Ty masz sprzęgło hydrauliczne na WOM, działa bez wciskania pedału.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stempos1980    37

kolego mf 340 to jest ta sama budowa co 255 tylko tyle że jest produkcj angielskiej z 2008 roku .ma 50 km więc myśle że to dobry temat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piotr6991z    3
Napisano (edytowany)

Witam.

Mam problem ze sprzęgłem w mf 235, mianowicie gdy ruszam i powoli puszczam sprzęgło ciągnik nie rusza płynnie tylko zaczyna szarpać. Gdy ciągnik jest zimny i tak do 30 min.  pracy sprzęgło działa dobrze, chociaż teraz gdy jest cieplej od razu po odpaleniu jest ten problem. Sprzęgło się nie ślizga, po ruszeniu już przy zmianach następnych biegów jest dobrze. Czy może być coś takiego, że tarcza od sprzęgła jest krzywa lub coś podobnego? Ciągnik ma tura więc od dołu nie ma dojścia aby zobaczyć do sprzęgła.

Edytowano przez Piotr6991z

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
beniu33    2

Witam

Koledzy , mam problem z MfF 255, mianowicie rok temu padła tarcz sprzęgłowa Wom i wtedy przy okazji wymieniłem łożysko oporowe i tarcz od jazdy- piszę o tym bo może to mieć znaczenie . Od jakiegoś czasu mam następujący problem , biegi wchodzą ze zgrzytem, a wyłączenie 2 i 3 przychodzi z bardzo dużym oporem a przy wciśniętym sprzęgle przy próbie wyłączenia 2 lub 3 tj przy silnym naciskaniu na dźwignię zmiany biegów -ciągnik zaczyna ruszać tzn. ciągnie do przodu. Co może być przyczyną takiej zależności , że przy próbie wyłączania np. 2 biegu następuje prawdopodobne działanie na tarcz sprzęgła i ciągnik ciągnie!- dzieje się to przy wciśniętym pedale sprzęgła . ,spoglądając przez okienko wszystko wygląda dobrze-odległość między łapkami a łożyskiem jest ok..Proszę o szybką pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×