Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za ważenie nazakładzie waga musi być w gospodarstwie

Opublikowano

Aha dzieki za odp ,jak to jest każdy jest ważony przed bojem czy wage tuszy i tak wychodzi wybicie sory że zafaje tyle pytań ale , zawsze na żywą odstawiam i nie wiem jak to jest

Opublikowano

Jak kolega wyżej pisał prosto od karmnika wtedy jest miarodajne

Od kiedy kg finiszera kosztuje 3,5 zeta ? Nie żartuj jak dobę głodzisz 130kg świniaka to masz z 5 klo w plecy

zje 4 kg za 3,5. A przyrośnie 1 kg.

Ty chyba nie rozumiesz rozliczenia na WBC. Co z tego że do końca je karmisz, jak w ubojni jelita i żołądek napełnione tymi twoimi 5 kg wyrzucą. A za to Ci nie zapłacą. Czyli 5 kg waży więcej a 3% odliczą.

Przykład przy sprzedaży w cenie 6zł na WBC, świnia 100kg, 56 mięsność, wybój 78%:

6x78/100=4.68+8%vat=5,05 zł na rękę

Na żywą już byś dostał minimum 3% mniej czyli 4,90zł. A że skupujący( pośrednik) nie wie co kupuje to da góra 4,6zł. Ubojnia bezpośrednio może ciut więcej.

A co ma za znaczenie czym karmione? Gdzie ważyłeś ?

Na swojej wadze. Najdłuższy zestaw wchodzi

Świnia na koniec zje i 10 kg ziemniaka. A jak zaraz przed ubojem to wybój pewnie z 72%

Opublikowano

na zakładzie w rawie zawsze ważą po rozładunku

No to niezle Cię kantują

Opublikowano

zje 4 kg za 3,5. A przyrośnie 1 kg.

Ty chyba nie rozumiesz rozliczenia na WBC. Co z tego że do końca je karmisz, jak w ubojni jelita i żołądek napełnione tymi twoimi 5 kg wyrzucą. A za to Ci nie zapłacą. Czyli 5 kg waży więcej a 3% odliczą.

Przykład przy sprzedaży w cenie 6zł na WBC, świnia 100kg, 56 mięsność, wybój 78%:

6x78/100=4.68+8%vat=5,05 zł na rękę

Na żywą już byś dostał minimum 3% mniej czyli 4,90zł. A że skupujący( pośrednik) nie wie co kupuje to da góra 4,6zł. Ubojnia bezpośrednio może ciut więcej.

Na swojej wadze. Najdłuższy zestaw wchodzi

Świnia na koniec zje i 10 kg ziemniaka. A jak zaraz przed ubojem to wybój pewnie z 72%

Zabijałeś kiedyś na własny użytek prosto z pod karmika ?? ja tak  i bardzo mnie interesowało ile zyskasz dzięki głodówce,żołądek brutto 1,47kg po wywaleniu treści  1,17kg czyli paszy 300g ,jelita kolejne200g  i dochodzi jelito grube tego nie ważyłem no niech będzie 1kg ,gdzie sens jakichkolwiek kombinacji .U nas pośrednicy do których ciągle się odstawiało i byli pewni świń potrącali 1%

Opublikowano

Wczoraj poszły do rawy 5,80 + vat , tylko na żywą słabo ważyły i boje sie jak wyjdą jak kierowca dzwonił ile ważyły mówił że je oglądali że ładne miënsne i że powinny dobże wyisć

Opublikowano

ten rok podliczony szału nie ma średnia cena sprzedaży 4.68+vat

najgorzej 3.80 najlepiej 5.20  

oby nadchodzący był lepszy 

Opublikowano

ten rok podliczony szału nie ma średnia cena sprzedaży 4.68+vat

najgorzej 3.80 najlepiej 5.20  

oby nadchodzący był lepszy 

To teraz przeczytaj sobie pierwszy post tego tematu :) średnia cena 4,68+vat do tamtej ceny to przepaść.

Oczywiście cena zawsze mogłaby być wyższa, czego Tobie i wszystkim Użytkownikom tego forum życzę w nowym roku :)

Opublikowano

2015 rok podliczony średnia cena 4.38+vat 

tak było w zeszłym roku 

Opublikowano

dopiero 3 stycznia od godziny 14 nie ujrzysz żadnego hodowcy świń w obejściu, bo będzie śledził przed laptopem poczynania kupujących nie niemieckiej giełdzie....

Opublikowano

U nas już we wtorek spadły z 4,60 na 4,40 a na ten wtorek mówili że jeszcze 20-30 na dół czyli co znów po 4zł będą .Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

A w środę zaczeły drożeć przynajmniej u nas +20 groszy do najbliższej środy a dalej zobaczymy co zrobią nasi,, bracia "zza Odry

Opublikowano

Ciekawe jakim cudem spadły jak u Niemca cena poszła plus 4 i wróciła z 4,80 na 5 plus VAT u mnie.
Kolego Bandyta widzę twój skupujacy to jasnowidz słaby bardzo i się przeliczyl we wtorek bo w środę wzrosły a miały według niego staniec.
Nie dajcie się w twarz pluc z ceną, obserwować rynek dobrze bo z tego zyjecie.

Opublikowano

Nie dajcie się robić w konia tucznik do góry ostro pójdzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v