Skocz do zawartości
agrowiktor

Chów ekstensywny

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
agrowiktor    35

Witam wszystkich ! Co myślicie o stadzie krów ras ekstensywnych ? Miały by być to rasy takie jak salers, highland, welsh black, galloway kryte bykiem limousine angus. Czy opłaciło by się chować byki tych krzyżówek ? Nie chodzi mi o duże wagi ale do ilu kg by urosły do 2 lat ? Wiem że takie byki to czystorasowe simentale czy charolaise ale zawsze jakieś pieniądze by z tego były. Chciałbym krzyżować dlatego żeby nie było problemu ze sprzedażą dużych sztuk. Jakie jeszcze znacie rasy takiego bydła? 

Liczę na opinie Z góry dzięki

 

PS ; Udanego sylwestra i szczęśliwego nowego roku życzę wszystkim

Edytowano przez agrowiktor

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bhdemeter    35

Nie wypowiem się o opłacalności ale miałam a raczej jeszcze mam wels black i są to bardzo zdrowe bezproblemowe krowy. Wszystko zależy od tego ile masz pastwiska albo rodzaj paszy. 

 

Hihlanda raczej dużym bydłem nie pokryjesz bo to za mała krowa. Gallowey to raczej nie wiem skąd chcesz wsiąść bo w polsce nie ma a jak są to naprawde nie wiele krów tej rasy. 

 

A szkockie welsblack to są ale też nie dużo . 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

agrowiktor    35

Ekstensywnie to znaczy że cały rok na świeżym powietrzu na łące są też zadrzewienia i  siano i balot sianokiszonki w paśniku 

A Salers też byłaby dobra ?? Widziałem nawet że ktoś na forum zacielił bbb i było ok. Pomyliło mi się z tym zacieleniem highlanda limousine.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bhdemeter    35

A ja ci powiem tak, nie kombinuj. I kup sobie hereforda:) a jak chcesz przekombinować to próbuj i daj znać jak kupisz takie 100

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    18

Podobny do hereforda ale hereford spokojniejszy a jak chodzisz przy nich sam albo masz dzieci i czasami wchodzą do ogrodzenia to jest to bardzo ważne.

Edytowano przez Yoda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yoda    18

Największym problemem hodowli jest właśnie to że wszyscy kombinują z coraz to innymi rasami, zamiast skupić się na selekcji tego co jest. Jak można prowadzić program hodowlany dla ras o liczebności 50-100 matek w całym kraju? Nigdy nie dojdziemy do dobrych wyników. Dla intensywnej hodowli na kukurydzy Szarolez/simental/limousine. Dla reszty angus/hereford i może za kilka lat coś z tego będzie. A tak każdy kombinuje, krzyżuje, sprowadza coraz to nowe rasy a poziom hodowli poza nielicznymi wyjątkami jest żaden. Cieszą się duże mądrze zarządzane stada bo gdyby nie oni to nawet nie byłoby gdzie dobrego buhaja do krycia kupić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agrowiktor    35

Kupię parę szt charolaise i limousine

A ekstensywne odłożę na później jak będę miał pierwszą kasę za byki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Salers15    150

Ja jednak zaczął bym od Salersa... Na pierwsze krycie jałówek doradził bym jednak Charolaise, pierwsze dwa sezony zacieliłbym w czystej rasie, nie będzie problemów przy porodach i będzie z czego w czystej stado powiększyć... i ogólnie będzie to też taka próba, zawsze może się okazać że ze zbytem w przyzwoitej cenie nie będzie problemów. Jeśli jednak by były to w trzecim sezonie puszczasz do nich Charolaise, w tym wieku już bankowo przy wycieleniach problemu nie będzie a ze sprzedaży byków z takiej krzyżówki to już na pewno będziesz zadowolony... :) Widziałem takie mieszańce, od Charolaise praktycznie są tylko trochę ciemniejsze a przy odsadzeniu to nawet sporo cięższe niż czyste Charolaise w tym samym wieku. Francuzi Salersa tylko tak krzyżują a mają od nas znacznie większe doświadczenie w obu tych rasach ;) Ja nie miałem żadnych problemów ze zbytem mieszańców jak i czystych Salersów, nie mogę chyba bardziej być z nich zadowolony :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agrowiktor    35

Noo masz rację ale w drugim zdaniu to chyba odradzasz Charoleisa a później polecasz bo chyba się pomyliłeś ?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Salers15    150

Charolaise odradzam na jałówki i pierwiastki, w takim wieku nie są jeszcze w pełni wyrośnięte i przy wycieleniu może być kłopot... później możesz takim już kryć spokojnie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hodowcamlody    31

Myślał ktos o odchowie i opasie jalowek np simentala, kupowac male w zimie, odpoic, tak zeby mialo z 200kg na pastwisko i pozniej do grudnia pastwisko, pozniej siano, sianokiszonka troche sruty i znow pastwisko a w grudniu zeby sie to ocielilo, ciele sprzedac a jalowke na wage ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hodowcamlody    31

Licząc najgorszy wariant to 600kg x 6,5zl = 4000, do tego w sumie cielę mogło by pobyc z matką 2 miesiące to by się ladnie odchowalo i za takie dają z 1500 minimum. Nawet sprzedawac nir trzeba bo moze byc na nastepna jałówke a na mleku odchowane calkiem inne cielę ;) myślę ze biznes plan całkiem spoko. Koszt odchowania i zakupu to jakies 1500 zl. No to zostaje 4000 zł. W oborze spedza jałówka rok i dwa miesiące, a pastwisko to koszty minimalne. Na 600 kg to porządny sim bez kg tresciwej dojdzie a jak nie to potrzeba malych ilości. Jalowki z hf w 2 lata tak powyżej 500kg to max jak bez kg maki i pastwisko a sim to dużo lepiej bo on żre i żre ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agrowiktor    35

Nie lepiej opasać byki ? Byk większej wagi urośnie a jałówka będzie mniejsza a jeszcze żeby się zacieliła, poród to same kłopoty. Byki lepsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hodowcamlody    31

hmmm tylko tutaj 1/2 roku ponad spędzają na pastwisku, żywienie za free, prąd i dostarczenie wody. Policz sobie za ile kasy byk zje np w ciągu dwóch lat a teraz podziel przez 2 ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×