ROBERTINHO

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
mds212    2138

hurtownicy znowu nie lubią strunowych bo im się później potrafią rozpinać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
racyl    1319
7 godzin temu, kellyq napisał:

Miałbym takie coś do ważenia, jak sobie przypomnę jak ważyłem pierwszego roku na wadze kuchennej to mnie ciarki przechodzą 😜

Jak chciałeś ważyć co to grama to cóż poradzić 😄

Targowe kalkulacyjne taktują co 2-5g. To jeszcze można ważyć tym ale kuchenną to wyższa szkoła jazdy😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz0611    5637
2 godziny temu, mds212 napisał:

hurtownicy znowu nie lubią strunowych bo im się później potrafią rozpinać

Po 1.5t dziennie hurtownia ode mnie brała, i nic nie narzekali na to że mam w woreczkach strunowych ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
racyl    1319

Co by nie było to klient końcowy woreczek wiązany czy strunowy i tak porwie jak będzie wysypywał.

To prawda w lubelskim to każdy lubi wiązane

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
racyl    1319

Bizon jest najbardziej uprawiany w całej Polsce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zenek12345    0
9 godzin temu, kellyq napisał:

Miałbym takie coś do ważenia, jak sobie przypomnę jak ważyłem pierwszego roku na wadze kuchennej to mnie ciarki przechodzą 😜

Ja codziennie robię 600/800kg, z tego co widzę to pierwszy bób wszyscy chcą w pół kilowych stunówkach i napełnianie woreczka za długo trwa.Czy rzeczywiście usprawni pakowanie taka maszyna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kellyq    229
2 godziny temu, racyl napisał:

Jak chciałeś ważyć co to grama to cóż poradzić 😄

Targowe kalkulacyjne taktują co 2-5g. To jeszcze można ważyć tym ale kuchenną to wyższa szkoła jazdy😄

He he każdy kiedyś zaczynał. 

Pomyślcie jak było z łuskarkami jak się zaczeły pojawiać. Nie było tak że a po co to, a na co to...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
racyl    1319

Ludzie to marudzili że łuskarka niszczy ziarno, trzeba przebierać, płukać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Był i jeszcze jest taki chandlarz z Lublina co tylko ręcznie robiony brał Krzysio  i na Radom woził na hurtownie.  A po maszynie i wodnistego wogole nie chciał kiedyś w wysypie wziął od nas z 800kg Figaro i na wawie po płynął. Teraz od rolnika ze stodoły bierze i handluje na Eli.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz0611    5637
1 minutę temu, Mareksnopkowski napisał:

Był i jeszcze jest taki chandlarz z Lublina co tylko ręcznie robiony brał Krzysio  

Jeżeli mówimy o tym samym Krzysiu z Lublina, to w zeszłym roku kupował na Broniszach ;) 

Edytowano przez Tomasz0611

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
racyl    1319

Klient pozna się wtedy że to wyciskany jak wszystkie połamane, poplamione śmiecie zapakujesz do worka a tak się robi na większą skalę

 

 

stary, zbierany i robiony w pełnym upalnym słońcu nieschłodzony, wylegujący się w skrzynce zanim zostanie spakowany  to długo nie wytrzyma w dodatku jeszcze jak ma stać w normalnej temperaturze u klienta

Ludzie na giełdę to potrafią najgorszy syf ładować, sami w życiu takiego bobu to by do ust nie wzięli co sami innym wpychają

Każdy chcę jak najwięcej wyrwać z pola ale czym dłuższy jest ten łańcuch przy takim bobie na granicy starości to ten bób szybko zdycha

Dlatego tak lubią rambos bo na nim zdecydowanie później widać starość

Edytowano przez racyl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz0611    5637

Dlatego u mnie mija maksymalnie 10 minut od wyłuskania do zamknięcia woreczka strunowego, i po zapakowaniu w worek zbiorczy towar trafia do chłodni do 4°C. Co 30-40 min otwieram chłodnie i wstawiam paletę z tym co w tym czasie przygotowałem. 

Edytowano przez Tomasz0611
  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
radian123    25

Koledzy zaprawiacie nasiona przed sadzeniem do multiplatów? Zawsze zaprawiałem ale zastanawiam się czy to ma sens, jednak w folii ciepło i po tygodniu juz wschodzi

Edytowano przez radian123

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
racyl    1319

Zapytaj się ogrodnika czy nie zabezpiecza rozsady innych warzyw  😄

Jaki to jest koszt zaprawy że masz taki dylemat ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, radian123 napisał:

Koledzy zaprawiacie nasiona przed sadzeniem do multiplatów? Zawsze zaprawiałem ale zastanawiam się czy to ma sens, jednak w folii ciepło i po tygodniu juz wschodzi

Kiedyś jak zaprawilem sadzonkę wszystko ładnie pięknie było wysadzilismy rosło pięknie zaczął kwitnąć i z dnia na dzień zaczął się przewracać łodyga przy samej ziemi zgniła. I ginął. Jak pole zaje.... To i switchem nie zatrzymasz. Ale się zaprawia dalej. Wstaw zdjęcia rozsady

Edytowano przez Mareksnopkowski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
racyl    1319

zalezy jeszcze czym to zaprawiasz bo jak dopierdzielisz zaprawy zbożowej np z tebu to efekt jest odwrotny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
radian123    25
3 godziny temu, racyl napisał:

Zapytaj się ogrodnika czy nie zabezpiecza rozsady innych warzyw  😄

Jaki to jest koszt zaprawy że masz taki dylemat ?

Nie chodzi oczywiście o koszt ani o robotę, chodzi mi o to ze skończył mi sie zapas t75 i jedyne co mogę kupic to właśnie funaben, orius czyli czysty tebukonazol. A wiem właśnie ze w czosnku odradzają tebu. Stąd taki dylemat 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tomasz0611    5637

Ja w zeszłym roku zaprawiałem Maxim 025FS i nie było widać askochytozy czy zgorzeli siewek. A rok wcześniej zaprawiane T75, bób miał może z 10cm i już trzeba było lecieć z opryskiem na askochytoze.

Edytowano przez Tomasz0611

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
racyl    1319
32 minuty temu, radian123 napisał:

Nie chodzi oczywiście o koszt ani o robotę, chodzi mi o to ze skończył mi sie zapas t75 i jedyne co mogę kupic to właśnie funaben, orius czyli czysty tebukonazol. A wiem właśnie ze w czosnku odradzają tebu. Stąd taki dylemat 

kup sobie coś co jest stosowane w fasoli, grochu , bobiku. np Maxim 025FS

Chyba to już jedyna zaprawa w strączkowych

31 minut temu, ahten napisał:

dlaczego tebu się nie sprawdza jako zaprawa?

tebu to jest regulator wzrostu w rzepaku. w zbożach też daję podobny efekt dodatkowo dając efekt zieloności

Chyba bodajże  żadne warzywo nie jest zaprawiane jako kwalifikowane

Edytowano przez racyl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ozzy321    5

LUZ DE OTONO ktoś coś wie o tej odmianie? Uprawiał? Piszą że na późnojesienny jest dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
radian123    25

Jest dobra na późnojesienny, ale w moim przypadku nikt jej nie chciał kupić przez czarne znamiona. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez yacenty
      Witam!
      dziś się dowiedziałem ze ponoc z ha ogorków można niby wyciagnac 20tys co o tym powiecie?
      Jak je sie uprawia?
      jaki sprzet jest potrzebny?
      duzy nakład pracy jest potrzebny?
      ktos z forumowiczów ma jakies doswiadczenie w uprawie jarzyn?
      coraz bardziej o tym mysle poniewaz widze szanse zakupu paru ha ziemi
      pozdrawiam
      YacentY
    • Przez roślinka_ja99
      Witajcie!
      Chciałbym zostać rolnikiem, tzn. mam w planie wziąć na początek działkę rolną w dzierżawe( aby opłacać krus, bo na razie nie mam możliwości posiadać działki na własność) i zrobić rozsadę warzyw w tunelach czy to foliowych czy w poliwęglanie, żeby móc ją sprzedawać na rynku. Podpowiedzcie proszę, co myślicie o tym planie? Jak się dokładnie za to zabrać, czy lepiej być wtedy "zwykłym" rolnikiem czy od razu wejść do krus jako rolnik działów specjalnych? Chciałbym być może postawić ogrzewaną mini szklarnię, aby te rozsady miały gdzie kiełkować. Czy do postawienia takiej szklarni potrzebny jest właśnie dział specjalny w krus czy jako rolnik można to inaczej "wykombinować"? Zastanawiam się czyw przyszłości nie dołącze (o ile wszystko wypali zgodnie po mojej myśli)  do rozsady warzyw np. kwiatów doniczkowch czy balkonowych? 
      Gdzie mogę uzyskać więcej informacji na ten temat, jakiś doradca zawodowy czy instytucja?
    • Przez jopi1991
      Witam . Planuje się troszkę przebranżowić i zacząć siać warzywa. Na początek z 2-3 ha Obecnie sieje pszenicę rzepak buraki kminek, groch, kukurydzę Ziemię mam 1 2 3a i 3b.. najwięcej 2 i 3 a. Jakie warzywka najlepiej żeby nie było dużego nakładu na maszyny na samym początku....dużo u nas sieją marchwi cebuli fasoli szparagowej, pietruszki,groszek zielony zdarza się kapusta ,ogórek odpada bo trzeba ludzi  do zbioru ...Rozumiem że jak warzywa to niezależnie jakie sprzęt do nawadniania trzeba kupić?
    • Przez mf235angol
      Witam mam pytanie odnośnie rosady i odmian papryki gróntowej. Gdzie morzna ją zakupić i jakie są ceny?
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj