ROBERTINHO

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Polecane posty

Kamil92K    5
Dnia 17.01.2022 o 17:35, kellyq napisał:

Ja chyba topboba przeznaczę na rozsadę, Rambos na wczesny zasiew pod włókninę. Kiedy zaczynacie robić rozsady? Jak się za to zabrać bo pierwszy raz będę robił?

Co od siebie mogę podpowiedzieć rambos ma okres wegetacji ok 95 dni   bizon 75. Przy uprawach wczesnych chodzi o to żeby to zbierać wcześniej po wyższej cenie a nie urobić się i sprzedawać rambosa spod włókniny w czasie kiedy ktoś bizona z siania. Może i rambos ładniejszy i wgl ale jeżeli chcesz sprzedać 6t rambosa po 5 zł a np 3 tony bizona po 10 zł  to przelicz sobie na którą opcję masz większy nakład. Top bób ma 5 dni mniej. Finalnie wyjdzie tydzień różnicy między bizonem a rambosem czy topbobem. Kto handluje to wie jaka jest różnica po tygodniu na tym dziadostwie...

Edytowano przez Kamil92K

racyl    1366
Dnia 17.01.2022 o 17:35, kellyq napisał:

Ja chyba topboba przeznaczę na rozsadę, Rambos na wczesny zasiew pod włókninę. Kiedy zaczynacie robić rozsady? Jak się za to zabrać bo pierwszy raz będę robił?

Rambos nie jest wczesną odmianą. ładnie wygląda, dobrze się go robi ale plonu tam nie ma powalającego

Top w poprzednim roku mnie zawiódł mimo że był siany kwalifikatem z toreb

racyl    1366

Teraz to już tylko jak da się wjechać w pole

kellyq    248

Ja się już ostro przymierzam od poniedziałku startować z rozsadą.

mds212    2146

Zaczynasz sadzic? Odrazu to tunelu czy najpeirw gdzies w cieplym trzymasz?

kellyq    248

Zaznaczam że pierwszy raz rozsadę robię. W skrzynki i trzymam w cieple potem wyjazd do tunelu jak wzejdzie tak mi doradził jeden gość. Będę też robił w multiplaty tylko że cały czas w tunelu będą, zobaczymy co lepiej wyjdzie

racyl    1366

20zł w sklepie albo te "po centrali " za 8zł na olx 🤣 w tym roku na olx to pierwyj sort 😄

damian55    12

Ja pierwszy raz kupiłem nie z centrali, w zeszłym roku taki badziew mieli, że szok po prostu do tego jeszcze 20zl sobie życzą. 

racyl    1366

w torbach 5kg ze sklepu też potrafią być zonki 😄 . jak nie ma czym legalnie opryskać bób od grzyba to i ci na plantacjach nasiennych też mają zainfekowane.

chyba że jest specjalny program ochrony dla nasiennych plantacji ? 🤣

w poprzednich latach jeszcze ładne to nasienie mieli chociaż na olx w tym roku to wszędzie poplamiony, połamany a przecież takie odpady później nie schodzą

na zdjęciu ładny piękny przebrany a realu wszystko razem, pogniecione połówki, poplamiony a nawet ten co się ogłosił z pomorza ze wsi czyste co rzekomo z plantacji nasiennej i z certyfikatem glob ...... to nawet z dziurkami sprzedaje

Tomasz0611    6655

Ja kupiłem ładny towar, ale nie po 8zł/kg tylko średnio mi po 11zł/kg wyszedł, bizon i bachus po 10zł/kg, a rambos i bartek po 12zł/kg ale towar ładny.

racyl    1366

Tomasz to nie zawsze kwestia ceny że ja marudzę i chcę najtańszy. Za ten co tak go opisałem z pomorza z czystego zapłaciłem 14zł. kupiłem na jedną paczkę na próbę to jakoś to przeboleje

@Tomasz0611 masz kontakt do tego gościa ?

radian123    25

Witam koledzy, chciałem sie zapytać jakie macie doświadczenia z agrowloknina w przyspieszeniu bobu ? Warto?

racyl    1366

pewnie że warto, w poprzednim roku to co było przykryte a reszta nie to się kolosalnie różniło. przyspieszanie to jedno a drugie to że ten bób ma lepsze warunki pod przykryciem nawet na lepsze plonowanie

teraz agrowłóknina 12,65m ponad 900zł ale cóż poradzić takie czasy

kellyq    248

Za 650 idzie wyrwać 19g/m2 tylko odbiór osobisty, ja w tym roku połowę będę przykrywał bo jest różnica bardzo duża tak jak racyl napisał

Edytowano przez kellyq

racyl    1366

Ja pisałem o p23

Gdzieś tam u was koło Janowa Lubelskiego Modliborzyc ktoś handluje takimi szerokościami od 10m wzwyż ? W mojej okolicy, lublin, urzedów to tylko jeden gość handluje w lublinie ale to takie ma no name. A żeby coś kupić to trzeba gnać na zwoleń i też nie zawsze jest bo tam truskawek dużo mają  w okolicy

Poprzednia wiosna była specyficzna, zimno, później sucho a w takich latach to będzie widać różnicę. Jakby była cieplejsza wiosna to tej różnicy aż takiej nie widziałby .

Kiedyś jak nie przykrywałem a sąsiadka przykrywała to takiego kopa przyspieszania bób nie miała. Al wtedy boby rosły tak jak Bozia przykazała na 1m i więcej przy ciepłej i wilgotnej wiośnie

Edytowano przez racyl

Kamil92K    5
1 godzinę temu, kellyq napisał:

Za 650 idzie wyrwać 19g/m2 tylko odbiór osobisty, ja w tym roku połowę będę przykrywał bo jest różnica bardzo duża tak jak racyl napisał

wyrwać to i taniej idzie ale to nie ma sensu. Kup dobrą polską włókninę a nie jakieś gówno bo Ci się zaraz będzie targało. To że pisze p19 to sobie może pisać.

kellyq    248
9 godzin temu, racyl napisał:

Ja pisałem o p23

Gdzieś tam u was koło Janowa Lubelskiego Modliborzyc ktoś handluje takimi szerokościami od 10m wzwyż ? W mojej okolicy, lublin, urzedów to tylko jeden gość handluje w lublinie ale to takie ma no name. A żeby coś kupić to trzeba gnać na zwoleń i też nie zawsze jest bo tam truskawek dużo mają  w okolicy

Poprzednia wiosna była specyficzna, zimno, później sucho a w takich latach to będzie widać różnicę. Jakby była cieplejsza wiosna to tej różnicy aż takiej nie widziałby .

Kiedyś jak nie przykrywałem a sąsiadka przykrywała to takiego kopa przyspieszania bób nie miała. Al wtedy boby rosły tak jak Bozia przykazała na 1m i więcej przy ciepłej i wilgotnej wiośnie

Niestety nie ma nic w pobliżu, mało kto się warzywami zajmuje to nie bardzo jest gdzie kupić

radian123    25

Ja zawsze zamawiam z geocover i nie ma problemu, tydzien czasu i jest na miejscu taka jak sie chce i szerokości duze. Przesyłka w przystępnej cenie. Z tym ze zawsze kupowałem to truskawek, a w tym roku chce jeszcze poeksperymentować na bobie. 

Edytowano przez radian123

damian55    12

Też polecam geocover. A jak z chwastami pod agrowłókniną, zasadzić, opryskać stompem i przykryć? A potem po odkrciu trzeba pielić czy wystarczy pielnikiem przelecieć?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez Rafal180
      Witam. interesuje mnie kto z was stosuje nawadnianie swoich upraw np .podczas suszy i nie tylko.
      Planuje ktoś z was kopanie studni głębinowej??. Jeśli tak to na ilu metrach macie wode . i jakie deszczownie posiadacie
    • Przez Szymon004
      Cześć, piszę jako młody chłopak, który chętnie podejmuje się nowych wyzwań  , a mianowicie mam kawelek ziemi około 20ar, z tego połowę zagospodarowalem w plantacje tui, aktualnie mam ich 3000 sztuk, tak rozpoczęła się moja przygoda, temat naprawdę fajnie mi się przyjął, teraz czekam na rezultat w postaci sprzedaży gotowych tui. Jak narazie traktuje tobhobbistycznie, ale jeśli by się udało znaleźć złoty produkt na którym mógłbym się utrzymywać i dalej rozwijać  to byłaby bajka😁 chciałbym jakieś rady dla początkującego w co ewentualnie warto zainwestować, bo myślałem nad rosadami warzyw. Prosiłbym o jakieś sugestie i porady jak wygląda to w rzeczywistości, ewentualnie w co innego mógłbym zainwestować. 
    • Przez yacenty
      Witam!
      dziś się dowiedziałem ze ponoc z ha ogorków można niby wyciagnac 20tys co o tym powiecie?
      Jak je sie uprawia?
      jaki sprzet jest potrzebny?
      duzy nakład pracy jest potrzebny?
      ktos z forumowiczów ma jakies doswiadczenie w uprawie jarzyn?
      coraz bardziej o tym mysle poniewaz widze szanse zakupu paru ha ziemi
      pozdrawiam
      YacentY
    • Przez Dragot1997
      Czy ogórki z odległości ponad 5 metrów mogą wchłonąć oprysk herbicyd tezosar po tygodniu od opryskiwania i obumrzeć 
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj